„Šiemet yra tokia padėtis pasaulyje, kad viskas labai sunku – sunkios mintys, sunkios žinios. Norisi kažko lengvo. Kalėdos juk apie tai yra, apie viltį, kurią mums paliko Kūrėjas. Iš tikro nemeluosiu, ieškojau motyvo, kuris nebūtų labai primityviai sakantis apie kažką, daugiau duotų pačiam žmogui pajausti nuotaiką. Tai dasikapsčiau iki plunksnos. Iki plunksnos, kuri yra lengva, kuri simbolizuoja lengvumą ir, žinoma, ji yra angelo. Todėl sukūriau idėją eglutei – „Angelo palytėta“, – apie visų papuošimų ir eglutės tematiką kalbėjo J. Šmidtienė.

Anot kūrėjos, plika akimi angelo pamatyti nepavyks, bet visos dekoracijos kurs jausmą, jog per Kauną tikrai praskrido angelas ir paliko savo pėdsaką.

„Pačio angelo čia nebus, tos literatūrinės dalies per daug nėra, bet turėjo būt sukurtas jausmas, tarsi per miestą skrido angelas ir kai kur pritūpęs paliko po plunksną, o jau Rotušės aikštėje tos plunksnos tokiu sūkuriu apkrito ir nusileido ant žemės. Žmonės prie tos lengvos plunksnos galės nusifotografuoti, pamąstyti. Jokių fejerverkų, jokių blizgučių, tiesiog lengva plunksna“, – su šypsena apie šiltą eglutės legendą kalbėjo ji.

Lengvų plunksnų akcentai

Išskirtinis šių metų eglutės dekoras – baltos plunksnos, pagamintos iš metalo konstrukcijos ir tvirtinimo dirželių. Anot kūrėjų, dirželiai pagaminti iš plastiko kaprono pagrindu, jie atsparūs gamtos veiksniams, o jų kiekis sudarys lengvų plunksnų ir pūkelių vaizdą.

Kauno Kalėdų eglutė šiais metais leis pasijausti lyg po angelo sparnu

„Ieškant medžiagos, kadangi aš esu pati tekstilininkė, tai man labai norisi tos tekstūros, faktūros ir per tą pusę išgauti efektą. Visai netyčia, dėliojau, dėliojau, dėliojau ir pamačiau, kad man jau kitų medžiagų nereikia, kurias reiktų su tais dirželiais tvirtinti, aš tiesiog iš jų pačių padariau.

Aišku, be proto daug jų išeina, tikrai daug darbo. Kainavo mums daug brangiau, nes aš ir kitų medžiagų buvau susipirkusi specialiai dekoravimui – izolonas ir kiti dalykai – neatskleisiu paslapties. Bet finale išsigryninau iki šitos faktūros ir dabar darom tokias grafines, labai lengvas, labai patvarias, geras eksploatavimui dekoracijas, kurios galės tarnauti ne metus, ne du, ne tris“, – apie panaudotas medžiagas kalbėjo eglutės idėjos sumanytoja.

Anot kūrybinės komandos, ant eglutės nuguls apie 100, o Rotušės aikštę papuoš dar apie 50 įvairių dydžių plunksnų ir jų dekoracijų. Visoms plunksnų dekoracijoms bus sunaudota apie pusę milijono tvirtinimo dirželių, kurie gali būti perdirbti, arba gali pasitarnauti ateityje, kitoms miesto šventėms.

„Tai yra ta medžiaga, iš kurios ir yra gaminamos dekoracijos. Metalas, lemputės, plastikas. Kitas dalykas, jis labai lengvas, o dar vienas svarbus reikalas, tai ne iš to ko padarei, o kaip susitvarkei ir naudojai yra svarbu. Tai aš manyčiau, medžiaga tokia, kuri tam skirta“, – apie ekologinius kūrinio aspektus kalbėjo J. Šmidtienė.

Rotušės aikštė paskęs plunksnose

Kaip ir ant eglutės, taip ir Rotušės aikštėje, pagrindiniai papuošimai bus pagaminti imituojant baltas plunksnas. Įmantrybių šiais metais vengiama, nes, kol pasaulyje vyrauja chaosas, pagrindinėje miesto aikštėje norima sukurti ramybės ir saugumo jausmą.

„Rotušės aikštėje bus arkos, skulptūros, suoliukai, bet bus viskas dekoruojama plunksnos motyvu. Jeigu bus arka, tai ji bus iš plunksnų, jei bus suoliukas, tai ant suoliuko bus užkritus plunksna, jeigu tai supynės, tai supsis žmonės ant plunksnų. Viskas eina per plunksnos motyvą, gal ir mieste atsiras viena kita plunksna, kaip akmenėliai“, – lyrinius plunksnų kelius nupasakojo J. Šmidtienė.

Papuošimuose vyraus balta spalva, o ją išryškins žalia, šiltai spindinti eglutė. Ją puoš ne tik šimtas plunksnų, bet ir beveik 6 kilometrai lempučių.

Kauno Kalėdų eglutė šiais metais leis pasijausti lyg po angelo sparnu

„Šiemet aš kažkaip norėjau, kad iš tikrųjų mažiau tų fejerverkų būtų, nes jų aplink labai daug. Norisi tokio ramesnio, sakralesnio, verčiančio susimąstyti, tiesiog pabūti, jokių efektų. Nykštukai vaikams gal atskirai bus. Šiuo atveju truputėlį nueita į gilesnį pamąstymą.

Mes – Lietuva, mes esame Marijos žemė, bet iš tikrųjų, mes turime tą angelą sargą ir dabar gyvenam pačius geriausius metus, nes mes kol kas esame saugūs, mes po angelo sparnu. Tai dėkokime Dievui, kad tą turime ir džiaukimės tuo“, – teigė eglutės papuošimų autorė.

Šiemet ir vėl buvo atsisakyta idėjos įeiti į pačią eglutę. Anot kūrybinės komandos, taip nuspręsta dėl laiko stokos bei saugumo.

Rotušės aikštėje taip pat veiks kalėdinis miestelis, kuriame lankytojų lauks Senelis Kalėda, gardžių desertų ir dekoracijų dirbtuvėlės, nemokami šventiniai atvirukai ir kalėdinis paštas bei įvairūs renginiai ir edukacijos. Miestelis veikti pradės per eglutės įžiebimo renginį ir kauniečius bei miesto svečius džiugins iki sausio 6 dienos. Darbo dienomis jis veiks 11-22 val., o savaitgaliais – 10-22 val.

Viršūnė – angelo apkabinimas

Pagrindinis žaliaskarės akcentas, kaip ir kasmet, bus eglutės viršūnė, kuri primins angelo sparnų apkabinimą. Idėją išpildyti padeda žymus skulptorius iš Anglijos, Rimas Metlovas, kuris bandys išpildyti menininkės viziją, kad eglutę suptų angelo sargo dvasia.

„Pagrindiniai motyvai, tai pagrindiniai du sparnai, kylantys iš apačios į viršų eglutės. Planas buvo keletą sparnų, bet kad nebūtų labai apkrauta, nuspręsta du sparnus palikti, vis tiek pagrindinis toks akcentas bus.

Angelas bus toks įsivaizduojamas, nes kūno, ar kažkokių akcentuojančių kūno dalių nebus, tik tie sparnai. Centrinė dalis, įsivaizduojamas kūno judesys, bus atspindimas juostom, kylančiom į viršų, sukantis aplink eglę. Viršuje kompozicija sueis į tokia, kaip akcentuotą aureolę, kuri akcentuos viršūnę. Aplinkui bus plunksnų pasklidusių, kaip padėka visiems“, – apie eglutės akcentą kalbėjo R. Metlovas.

Kauno Kalėdų eglutė šiais metais leis pasijausti lyg po angelo sparnu

Anot skulptoriaus, eglutei žaismo pridės gamta, pučiantis vėjas sklaidys ir judins plunksnas bei angelo sparnus.

Eglutės aukštis smarkiai nesiskirs nuo kitų metų, pagrindinė eglė bus 22 metrų aukščio, o viršūnė galės pridėti dar vieną kitą metrą.

Darbai prasidėjo jau pavasarį

Kūrybinė komanda prie eglutės ir Rotušės aikštės puošybos idėjos darbuojasi jau nuo pavasario, kai prasidėjo mąstymai apie idėją. Patys dekoracijų gaminimo darbai prasidėjo prieš maždaug du mėnesius, pradėti formuoti karkasai, daromi šablonai, piešiniai. Vėliau pereita prie faktūrų, medžiagų.

„Du mėnesiai, bet tokio aktyvaus darbo. Bendroj sumoj, apie 15 žmonių dirba prie šios eglės. Kai prasidės darbai aikštėje, žinoma, bus daugiau darbininkų, bet prie dekoracijų apie 15 žmonių dirba.

Džiaugiuosi, kad mano kolektyvas, kaip ir jau eilę metų, prieš Kalėdas grįžta čia“, – kalbėjo J. Šmidtienė.

Kauno Kalėdų eglutė šiais metais leis pasijausti lyg po angelo sparnu

Viena iš dirbtuvėje dekoracijas ruošiančių merginų pasakojo, jog labai smagu prisidėti prie miesto eglės puošimo, o pamatytas galutinis vaizdas visada nustebina.

„Kitiem kalėdos prasideda tik kai pamato tą vaizdą, o mes gyvenam tom nuotaikom jau nuo spalio mėnesio. Iš tikrųjų, pirmom dienom gal yra sunkiau, o po to automatiškai suki, dedi. Vienos sega lemputes, kitos kitus darbus darbo ir pasikeičiant gaunasi galutinis rezultatas.

Buvo pavyzdys, kai eglutė buvo su drugeliais, tai kažkaip atrodė, kaip čia eglutė ir drugeliai, smilgos, tai kai pamatėm galutinį vaizdą, tai labai nustebino, buvo labai gražu“, – su šypsena pasakojo eglutės kūrybinės komandos narė.

Anot menininkų, darbai Rotušės aikštėje prasidės lapkričio 17 dieną, o lapkričio 25 dienos vakarą įvyks įspūdingas eglutės įžiebimo renginys.

Kauno Kalėdų eglutė šiais metais leis pasijausti lyg po angelo sparnu

Kauno Kalėdų eglutės papuošimais J. Šmidtienė rūpinasi jau nuo 2009-ųjų metų, tik 2017-ais metai buvo išimtis, kai Kalėdinę atmosferą bandė sukurti bendrovė „Medusa Concert“.

Puošimo idėja ir jos įgyvendinimo paslaugos miestui kainuos tiek pat, kiek ir pernai – 160 tūkst. eurų su PVM.

Papuoštų objektų priežiūrą J. Šmidtienės vadovaujama įstaiga įsipareigojo vykdyti iki 2024 m. sausio 8 d. ir išmontuoti dekoracijas per savaitę nuo šios datos.