„Taivano gatvėse tokia arbata tiesiog karaliauja“, – pasakoja burbulinės arbatos „Formosa“ tinklo, ką tik duris atvėrusio ir Kaune, Vilniaus g. 13, įkūrėjas Eividas Petrulis bei kviečia paragauti arbatos, kurios išskirtinis gėrimo būdas tampa ir savotiška pramoga.

Paragavo Jungtinėse Amerikos Valstijose, ištobulino Taivane

„Formosa“ istoriją galima pavadinti dar vienu sėkmingo verslo Lietuvoje pavyzdžiu. Ir taip jį vertina ne tik Lietuvis E. Petrulis, bet ir jo verslo partneris taivanietis Jeffrey Lin, kuris, atvykęs čia kartu kurti burbulinės arbatos kulto, Lietuvoje ir pasiliko. „Viskas prasidėjo JAV, Kalifornijoje, studijuojant verslo vadybą, kur taip pat žaidžiau ir krepšinį, taigi turėjau visai kitokių karjeros planų. Draugai (jų tarpe ir taivanietis Jeffrey) pasiūlė išbandyti šio populiariaus gėrimo, kuris man labai patiko. Pagalvojau: jį dievina azijiečiai, seniai pamėgo ir europiečiai bei amerikiečiai, bet kodėl jo dar nėra Lietuvoje??“, – pasakoja E. Petrulis.

Kurti burbulinės arbatos verslą lietuvis nusprendė kartu su jau minėtu bičiuliu taivaniečiu, kurio šalyje ši arbata ypač mėgstama. „Nors prieš tai turėjau pabaigti magistrą JAV, o Jeffrey atlikti karinę tarnybą Taivane, idėjos nepamiršome ir pagaliau ją įgyvendinome. Tiesa, iš pradžių Vilniuje“, – pasakoja E. Petrulis, kuris, burbulinės arbatos paragavęs Amerikoje, dabar tobulo recepto paslapčių ieško ir jos „gimtinėje“, Taivane.

Pagrindas – egzotinės šaknys

Pagal originalų receptą, burbulinė arbata ruošiama iš juodos, jazminų žalios arba pieninės arbatos pagrindo maišant jį su įvairiomis sultimis ar sirupais bei ypač įdomiu būdu pagamintu priedu – tapiokos perlais. Tapiokos perlai (taip ir atrodantys – tartum perlai arbatoje) gaminami krakmolo pagrindu, kuris gaunamas iš valgomųjų maniokų šakniagumbių ir apdirbamas specialiu būdu.

Norintiems įvairovės „Formosa“ siūlo ir kitokių priedų: vaisinių želė gabaliukų, jogurtinių bei sprogstančių pasiflorų perlų ar net baziliko sėklų. Visus skonius bei priedus galima derinti išgaunant virš kelių šimtų skirtingų skonių kombinacijų. Populiariausi išlieka autentiški skoniai sukurti būtent pieniškos ar žaliosios arbatos pagrindu. Daugelis įvertina ne tik arbatų skonį, bet ir tonizuojančias savybes.

„Juk tai yra tikra taivanietiška arbata, kurią ypač kruopščiai atrenkame. Kaip ir gėrimo priedus: juos mums tiekia vienas iš trijų žinomiausių burbulinės arbatos ženklų pasaulyje, iš kurių semiamės patirties ir gyvai: burbulinės arbatos karalystėje Taivane.“

Įvertino ir patys azijiečiai

„Pagaliau jaučiamės kaip namie! – tokius komplimentus ypač smagu išgirsti „Formosa“ kūrėjams, kai arbatas išbando svečiai iš rytų. „Net mūsų pavadinimas „Formosa“ reiškia Taivaną: taip jį pavadino pirmą sykį išvydę portugalų jūreiviai ir tai portugališkai reiškia „graži sala“. Taivaną taip pat išvysite ir mūsų logotipe bei ant gėrimų pakuočių – taip norime atiduot pagarbą šios arbatos sostinei“, – pasakoja E. Petrulis.

„Nors bandymų gaminti burbulinę arbatą Lietuvoje buvo ir anksčiau, tačiau mes pirmieji į ją pažvelgėme taip išsamiai: stengiamės kuo labiau išlaikyti autentišką paruošimo būdą ir supažindinti lietuvius su netikėtais skoniais. Pavyzdžiui, saldus, tirštas, sodrus skonis „taro“, kurį kuria valgomoji šakninė daržovė kolokazija… Arba skonis arbatos „mača“ pagrindu: tai sudžiovinti ir sutrinti patys jauniausi bei šviežiausi, aukščiausios kokybės arbatmedžio lapeliai“.

„Formosa“ burbulinės arbatos kūrėjai ypač atsakingai žiūri į savo veiklą: patinkančių gėrimų ras net veganai, išalkusiems netrukus bus pasiūlytas išskirtinis japoniškų blynelių meniu na, o tie, kurie niekaip neišsirenka, greitu metu bus pakviesti į specialias degustacijas. Naujovės žadamos ir kas kartą keičiantis sezonui, nes „Formosa“ gėrimai gali būti tiek karšti, tiek gaiviai vėsūs.

Nekantraujantys kviečiami išbandyti arbatas jau dabar: jaukiame „Formosa“ lounge Vilniaus g. 13 bus atsakyta į visus jūsų klausimas ir rastas tobulas skonis kiekvienam.