Apie išvaizdą pakeitusias Laisvės alėjos liepas naujienų portalas „Kas vyksta Kaune“ jau rašė praėjusių metų rugpjūtį. Tąkart Kauno miesto savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos skyrius vedėja Radeta Savickienė naujienų portalui sakė, kad lapų spalvos pakitimai matomi dėl augalams nepalankių augimo ir oro sąlygų.

Spėliota, kad medžiams nepagelbėjo ir prieš kelerius metus vykusi Laisvės alėjos rekonstrukcija – buvo atidengtos šaknys, kai kurios dar ir drastiškai darbininkų kapojamos. Todėl medžiai susilpnėjo ir tapo labiau pažeidžiami.

Antradienį išplatintame pranešime spaudai Kauno miesto savivaldybė tikino, kad Kauno miesto gatvėse augančių medžių būklė stebima jau pastaruosius 40 metų. Ne išimtis ir pusšešto šimto Laisvės alėjos liepų. Teigiama, kad pirmieji jų lajas apnikę kenkėjai aptikti maždaug 2000-aisiais. Jau tąkart fiksuotas didesnis nei 10 procentų sausų šakų kiekis ir priešlaikinis lapų kritimas.

Taip pat pažymima, kad bemaž prieš 15 metų net ketvirtadalis liepų savo kamienuose ir skeletinėse šakose turėjo puvinių bei kitų ligų. Augalai esą iki šios dienos laistomi ir tręšiami specializuotomis trąšomis, naudojami augimą gerinantys preparatai, taikomos kitos kenkėjų mažinimo priemonės.

„Dar prieš prasidedant Laisvės alėjos rekonstrukcijai dendrologai nustatė, kad bent trečdalį visų liepų yra apėmusios įsisenėjusios ligos. Tai – daugiametis neigiamų aplinkos veiksnių poveikis. Tąkart VDU Botanikos sodo mokslininkai siūlė net 109 liepas pakeisti naujomis.

Tačiau tokio masiško medžių šalinimo tąkart atsisakėme ir apsistojome tik ties šešiomis labiausiai puvinio pažeistomis liepomis, vietoje jų ir papildomose vietose pasodindami 18 naujų“, – priminė R. Savickienė.Šį kartą sprendimas priimtas dėl 23 liepų ir vieno klevo. Leidimas šių kritinės būklės medžių šalinimui išduotas dar pernai. Darbai prasidės jau šį antradienį.

„Visus pašalintus medžius pakeisime naujomis 50-60 centimetrų apimties ir 6-8 metrų aukščio liepomis. Kartu atvyksta ir naujas klevas. Naujųjų medžių sodinimą pradėsime kitą savaitę. Kadangi atsodinimas pareikalaus didelio kruopštumo, o didelę dalį darbo teks atlikti rankomis, tikimės viską užbaigti per porą mėnesių. Laisvės alėjos estetinis vaizdas tikrai nenukentės“, – patikino R. Savickienė.