Kauno miesto savivaldybės būsto fondo sąraše nurodyta, jog Partizanų g. 3 ir 5 namuose jai priklauso 101 butas, o Raudondvario pl. 174 name – 11 butų.

Policija – kasdienybė

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato komunikacijos poskyrio atstovų teigimu, pareigūnai nurodytuose adresuose yra dažni lankytojai. Per paskutinius pusę metų (Nuo 2023 m. rugsėjo 1 d. iki 2024 m. vasario 28 d.) į trijų daugiabučių teritorijas pareigūnai vyko stebinantį 251 kartą.

Raudondvario plento „Holivude“ pareigūnai dažniausiai lankėsi dėl viešosios tvarkos pažeidimų, kuomet asmenys vartoja alkoholinius gėrimus, garsiai klausosi muzikos ir triukšmauja (28 pranešimai). Taip pat gauti 6 pranešimai dėl galimai narkotinių–psichotropinių medžiagų vartojimo, 5 pranešimai dėl durų trankymo ar jų sugadinimo bei pasikėsinimo įsibrauti į buto vidų ir kiti įvairūs pranešimai. Iš viso čia teko apsilankyti 52 kartus.

Partizanų gatvės pradžioje įsikūrę daugiabučiai sulaukė dar daugiau pareigūnų dėmesio, čia jie vyko 199 kartus. Neblaivūs ir agresyvūs asmenys, kurie triukšmauja, garsiai klausosi muzikos, vartoja alkoholį, kelia konfliktus ir kitaip trikdo viešąją tvarko – 68 pranešimai.

Nepageidaujami asmenys bando patekti į vidų arba, priešingai, norima juos iškraustyti iš namų arba išprašyti iš socialinių paslaugų centro dėl taisyklių pažeidimų – 31 pranešimas.

Taip pat gauta 15 pranešimų dėl smurto artimoje aplinkoje. Gauti ir kiti įvairūs pranešimai apie pavogtus daiktus ir narkotinių medžiagų vartojimą bei konfliktus, kurių metu galimai buvo sužaloti asmenys bei kita. Taip pat kartais reikalinga pareigūnų pagalba nustatant asmenų, atvykusių į nakvynės namus, tapatybes.

Policijos pareigūnams šie adresai gerai žinomi. Kartais tenka kelis kartus per dieną vykti į iškvietimus tame pačiame daugiabutyje ar bute, nurodė Kauno AVPK atstovai.

„Pareigūnai ragina gyventojus, pastebėjus ar kilus įtarimams, kad yra vykdoma bet kokia nusikalstama veika, pranešti policijai telefonu 112 arba elektroninių paslaugų sistemoje ePolicija (www.epolicija.lt).

Pareigūnai gavę pranešimą apie nusikalstamą veiką, vyksta pranešėjo nurodytu adresu, tikrina gautą informaciją ir siekia nutraukti bei išaiškinti galimai nusikalstamą veiką“, – ragino Kauno policijos atstovai.

Trūksta gyventojų iniciatyvos

Į laiptines, esančias Partizanų g. 3a, 5 ir Raudondvario pl. 174 nuvykę „Kas vyksta Kaune“ video reporteriai įamžino pačių gyventojų sukurtą nemalonų vaizdą. Apipaišytos sienos, šiukšlių kalnai, išdraskytos elektros skydinės ir ašaroti verčiantis vietos kvapelis paliko neišdildomą įspūdį – ne teigiamą.

Nors minimus namus prižiūri namų administratoriai – UAB „Mano būstas“ ir UAB „Kauno butų ūkis“ – bet tvarką palaikyti turi patys gyventojai, arba bent išreikšti norą ir užsakyti tvarkymo paslaugą.

Kaip naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ komentavo „Kauno butų ūkio“ Generalinis direktorius Marijus Zaborskas, laiptinės yra bendro naudojimo objektai ir visi sprendimai turėtų būti priimami gyventojų daugumos sprendimu. Namo administratorius atlieka kasmetines objektų apžiūras ir, jeigu nustatomi tam tikri defektai, siūlo gyventojams paslaugas jiems išspręsti.

„Butų ūkis“ ne policija, tai negalim uždrausti pašaliniams asmenims patekti, bet gyventojai turi teisę kreiptis į mus su prašymu, kad pavyzdžiui būtų įrengtos kodinės laiptinės durys, laiptinė nudažyta, sutvarkyta. Tai yra jų pačių iniciatyva, o mes tik atliekame užsakytus darbus. Turto savininkai viduje turi apsitarti ką jie nori padaryti su ta laiptine“, – teigė M. Zaborskas.

Pastebėjus, jog net 68 butai Partizanų g. 5 priklauso Kauno savivaldybei, namų administravimo įmonės direktorius patikino, jog gyventojai galėtų kreiptis į turto savininkus, t.y. savivaldybę, jog būtų užsakytos laiptinės tvarkymo paslaugos.

„Jeigu savivaldybė savininkas, pagal administravimo nuostatus, tai savininkas priima sprendimus. Nuomininkai, kurie pasirašo nuomos sutartis, turi susitarti su nuomotoju dėl tvarkos palaikymo ar kitų paslaugų užsakymo.

Tikrai gyventojai gali kreiptis į savivaldybę, kad savininkai pritartų tokios paslaugos organizavimui“, – teigė M. Zaborskas, patikslindamas, jog paslaugos, susijusios su aplinkos tvarkymu, yra apmokamos ir šias išlaidas turi padengti gyventojai, kurie naudojasi šiuo turtu.