Negali įvežti gautos paramos

Į „Rinkos aikštę“ kreipėsi Labdaros ir paramos fondo „Teen Challenge“ socialinis darbuotojas Andrej Beresniov, kuris guodėsi, kad kelias, vedantis į jų savarankiško gyvenimo namus, tapo tikrų tikriausia fizine kliūtimi gauti paramai.

„Turi šią savaitę pas mus atvažiuoti sunkvežimis iš Prancūzijos, pakrautas specialiomis elektrinėmis slaugos lovomis. Jas esame pasižadėję padovanoti Dotnuvos slaugos namams. Tačiau vairuotojas aiškiai pasakė – tokiu keliu jis nepajėgs atvažiuoti iki mūsų, sunkvežimis užklimps, bus problemų. O mes kitur išsikrauti tų lovų negalime – turime pas save specialią aikštelę, darbuotojus, techniką. Persikraunam į autobusėlius ir vežiojame stokojantiems.

Kelias toks, kad jau ir darbuotojams mašinos lūžta – važiuoklės sugadintos, jau kelis sykius remontavome. Duobės išmuštos tokios, kad mašinų dugnai daužosi“, – apie į Pikelius vedantį Ruoščių kelią kalbėjo Andrej Beresniov.

Turistai klampoja pėsčiomis

Jo teigimu, paskutinį kartą kelias greideriuotas buvo dar vasarą. Maža to, minėtu keliu turistai vyksta ir aplankyti geografinio Europos centro. Iš tiesų situacija, kai atvykę turistai pasistato mašinas gerokai toliau ir pėsčiomis klampoja per purvynus, atrodo tiesiog tragikomiškai – tikras Europos centras.

„Ten ir mokyklinis autobusiukas važiuoja, ir mūsų darbuotojai, ir žmonės gyvena. Turistai atvažiuoja, vokiečiai klampoja per tas balas, tuos purvynus, automobilius toliausiai pasistatę...

Mes kas dieną į ligoninę važiuojame, vežame mūsų prižiūrimus gyventojus, bet paprašius pragreideriuoti kelią sulaukiame atsakymo, kad negalima – tai orai prasti, tai finansavimo nėra, greiderio seniūnija neturi. Atsimušame į biurokratijos sieną“, – guodėsi vyras.

Aplink kelią driekiasi ūkininko laukai, tačiau ūkininkas greiderio neturi, o ir minėtu keliu jo technika jau seniai nevažiavusi.

„Kelią tikrai ne ūkininkai sugadino, kaip kad kitur nutinka. Ten ūkininko Sauliaus laukai, jis mums padeda visuomet, jei pritrūkstame maisto, pasidalina savo užaugintomis daržovėmis. Tikrai ne jo technika ten tą kelią sugadino, jau seniausiai nevažinėja ten jo traktoriai. Tiesiog kelias prastas, retai greideriuojamas, šlapia labai – viskas ir susidėjo“, – svarsto LPF socialinis darbuotojas.

Greiderio neturi, paslaugos dar neteikia

Tuo tarpu Kėdainių miesto seniūnija, nuolat spaudžiama nepatenkintų gyventojų, tiesiog įspeista į kampą. Savo greiderio seniūnija neturi, o greideriavimo paslaugų pirkimo sutartis dar tik bus pasirašinėjama. Seniūnas Algirdas Krivičius teigė žinantis, kokia prasta kelių būklė, tačiau rankos – surištos.

„Seniūnija tik šią savaitę pasirašys sutartį su greideriavimo paslaugas teikiančia įmone. Patys mes greiderio neturime. Maža to oras toks, kad neįmanoma nieko padaryti – viskas tiek šlapia, kad nugreideriavus dar didesnė pliurza liks. Paprastai greideriavimai balandį prasideda, kai kažkiek pradžiūna gruntas. Aišku, šiemet bandysime anksčiau greideriuoti, gaudysim tinkamas oro sąlygas.

Bet šiaip situacija liūdna“, – pripažįsta miesto seniūnas.

LPF „Teen Challenge“ nuotr.

Važiavo su meru

Kaip tik pirmadienį miesto seniūnas kartu su rajono meru Valentinu Tamuliu apžiūrėjo visų miesto seniūnijos žvyrkelių būklę. Be abejonės, situacija itin prasta, mat per visą žiemą keliai kas dieną darėsi vis blogesni, o būdų juos pagerinti taip ir neatsirado.

„Gauna ir savivaldybė, ir mes skundų gauname, ir su meru žvyrkelius apvažiavome, apžiūrėjome – na baisu visur, bet oras toks, kad belieka laukti, kol pradžius. Jau labai laukiame ir mes greideriavimo sezono starto, nes darbo yra labai daug ir norisi viską sutvarkyti.

Turime ir kažkiek žvyro keliams, kur būna itin didelės duobės – papilame, ir begreideriuojant išsilygina kelias“, – kalbėjo A. Krivičius.

Sutiko pagelbėti

Gudžiūnų seniūnija viena iš tų, kurios turi savo greiderį. Tiesa, seniūnas Regimantas Valiauskas pasakojo, kad geresniems orams išpuolus kai kurie keliai jų seniūnijoje buvo greideriuojami. Tačiau palijus lietui gražus kelias akimirksniu tapo tikra klampyne.

„Praeitą savaitę buvo dvi dienos, kai galėjome greideriuoti. Tai vieną dieną vieną kelią, kuriuo geltonasis autobusiukas važinėja, pagreideriavome, kitą dieną siunčiau greiderį į kitą seniūnijos galą. Nugreideriavus nuvažiavau pažiūrėti, viskas buvo gerai, bet kaip tik lietus pradėjo pilti – visas darbas šuniui ant uodegos, kelias patižo, o gyventojams kad pikta buvo! Išvis buvo neįmanoma pravažiuoti.

Visi metai tokie – nei pašalę nebuvo padoriai, visad patižę, visur balos. Labai problematiški metai ir bėdų su keliais sočiai“, – kalbėjo R. Valiauskas.

Vis dėlto išgirdęs apie labdaros ir paramos fondo iškeltą problemą, jis sutiko pagelbėti Kėdainių miesto seniūnijai ir didelio krovinio laukiančiam paramos ir labdaros fondui.

„Jei tik oras leis, nelis, kažkiek pradžiuvę bus, suorganizuosiu, kad nugreideriuotų tą kelią. Bandysime padėti. Svarbiausia, kad nelytų.

Dieną prieš atvykstant paramai kelią nugreideriuotume, kad sunkvežimis pravažiuotų“, – pažadėjo Gudžiūnų seniūnas.

Pusę atnaujins

Tačiau čia ne visos geros naujienos. Miesto seniūnas A. Krivičius informavo, kad minėto kelio pusę planuojama atnaujinti jau šiemet.

„To kelio mes nepamirštame, kai greideriuojame, tai visuomet nugreideriuojame ir ten, iki pat paramos fondo būstinės.

Be to, šiemet numatyta, kad pusėje minėto kelio, nuo Lipliūnų pusės, bus nauja žvyro danga. Viso jo vienu kartu negalime sutvarkyti, nes neturime tiek lėšų. Bet pusę sutvarkysime iš pagrindų“, –geromis naujienomis pasidalino seniūnas.