Ir juokina, ir baugina

Įžūli lapė kėdainiečius ir juokina, ir baugina. Daugeliui žmonių smagu mieste pamatyti gražų laukinį žvėrelį, tačiau atsirado ir tokių, kuriuos lapė ne juokais išgąsdino.

„Apie Kėdainiuose gyvenančią labai drąsią lapę kalbos sklido jau seniai. Ne per seniausiai ir man teko su ja susidurti. Man pačiam teko jos drąsumu įsitikinti.

Prie buvusio „Vikondos“ pramogų centro sutikau lapę apie 23 valandą. Iš pradžių galvojau, kad šuo – norėjau nupaveiksluot, bet ji šoko į mano pusę ir kurį laiką sekė iš paskos.

Niekada nemačiau, kad laukiniai gyvūnai taip elgtųsi.

Lapė atrodė tikrai sveika, pripratusi prie žmonių. Ir jos kailis gražus. Gaila, kad nepavyko jos nufotografuoti, nes noras ją paveiksluoti išgaravo, kai ji šoko mano pusėn“, – apie susitikimą su laukiniu gyvūnu papasakojo kraštietis Mindaugas Nefas.

Įtaria, kad pjauna gulbes

Beje, lapė ne tik drąsi, bet panašu, kad juodų darbelių prikrėtusi – įtariama, kad būtent ji užpuolė ir sudraskė miesto prieplaukoje žiemojusias tris gulbes.

Kad jas sudraskė laukiniai gyvūnai, „Rinkos aikštei“ yra patvirtinę ir Kėdainių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai. Be to, senamiestyje dažnai gulbes prižiūrintis ir prireikus jas gydantis asociacijos „Gamtos parkas“ įkūrėjas Gytis Gaubys apie lapės siautėjimą pranešė ir savivaldybei.

„Mums jau žmonės pranešinėja, kad lapė sekioja ir ypač vaikų link eina nesibaimindama.

Mato ją apsigyvenusią Šėtos gatvėje prie konteinerių, kur ji viską drasko. O vakarais, apie 22 valandą, tarsi patruliuotų – eina per miestą palei Smilgelę Rinkos aikštės link ir vėl grįžta į Šėtos gatvę.

Kalbėjau ir su medžiotojais, ir su maisto ir veterinarijos tarnyba, ir su savivaldybės atstovais. Kol kas gavau paaiškinimą, kad klausimas sprendžiamas“, – informavo G. Gaubys.

Pavyko įamžinti

Neseniai drąsuolę lapę pavyko nufotografuoti Smilgos gatvėje gyvenančiam Kėdainių miesto seniūnui A. Krivičiui, kai lapė ramiai sau žingsniavo Smilgos gatvės šaligatviu, Didžiosios Rinkos aikštės link.

„Rinkos aikštė“ susisiekė su Kėdainių medžiotojų ir žvejų draugija, kur buvo gautas atsakymas, kad mieste lapės nėra medžiojamos, todėl ir jaučiasi čia ji labai drąsiai.

„Nors dabar yra lapių medžioklės sezonas, tačiau mieste lapės jaučiasi labai drąsios, nes jų čia niekas nemedžioja.

Medžiotojai lapes medžioja medžioklės plotuose, o gyvenvietėse, tuo labiau miestuose, jokia medžioklė tikrai negalima“, – paaiškino medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas Lionius Stanevičius.

Situacija žinoma

Tiesa, pirmininkas pažymėjo, kad Kėdainių krašto medžiotojus informacija apie drąsuolę lapę taip pat yra pasiekusi.

„Lapė randa mieste maisto ir čia gyvena. Priemiesčiuose lapių yra nemažai. Jos gyvena ten, kur randa maisto. Ši apsigyveno mieste. Situacija žinoma Kėdainių rajono savivaldybei.

Mano nuomone, jei lapę prireiktų iš miesto pašalinti, tai turėtų daryti specializuota įmonė. Kėdainiuose, ko gero, šias paslaugas turėtų suteikti „Nuaras“. Jie su savivaldybe yra pasirašę sutartį dėl laukinių gyvūnų. Todėl matysime, koks bus sprendimas“, – paaiškino L. Stanevičius.