Bendruomenė susirūpinusi dėl saugumo

Su naujienų portalu „Kas vyksta Kaune“ susisiekę Sargėnų, Domeikavos gyventojai išreiškė susirūpinimą dėl gyvenamųjų namų kvartale planuojamos įkurti įstaigos.

„Sužinojome, kad Stumbro gatvėje, gyvenamųjų namų kvartale prie mokyklos ir vaikų darželio planuoja įkurti Pusiaukelės namus. Bendruomenė labai susirūpinusi dėl savo vaikų, turto saugumo, nes su bendruomene jokie derinimai nebuvo aptarti. Tokios įstaigos nenorime nei vienas. Pliusų nematome, o įžvelgiame tik grėsmes ir turto nuvertėjimą. Gal galėtumėte pasidomėti, kodėl Kalėjimų departamentas priima tokius sprendimus ir kaip jie užtikrins mūsų kaimo bendruomenės saugumą?“ – Sargėnų ir Domeikavos gyventojų vardu teiravosi vyras.

Spalio 30 d. redakcijai apie gyventojų sumišimą parašiusi moteris teigė, kad sklindančią informaciją apie Kauno rajone planuojamus įkurti Pusiaukelės namus pamatė vos prieš kelias dienas socialinėje erdvėje.

„Žmonės sunerimę, gyvena jaunos šeimos su mažais vaikais, o mokykla nuo tos vietos, kur planuojama atidaryti atvirąją koloniją, vos 600 metrų. Valdžios organai tyli, viską nori padaryti patyliukais ir užglaistydami. Žmonės bijo dėl savo šeimų saugumo. Nekalbu apie tai, jog nekilnojamojo turto kaina nukris šiose gyvenvietėse įkūrus tokią įstaiga. Nebežinom, kur kreiptis, todėl prašome žiniasklaidos pagalbos viešinant šitą reikalą, kadangi laiko turime nebedaug…“ – tas pačias matomas grėsmes vardijo Kauno rajono gyventoja.

Kita Kauno rajono gyventoja taip pat pabrėžė, kad informacija apie naujos įstaigos įkūrimo planus bendruomenei nebuvo pateikta. Teigė, kad apie Pusiaukelės namų būsimą atidarymą sužinota tik iš paviešinto darbo skelbimo – „toks vaizdas, kad buvo slepiama“.

Nepritariančius ragina pasirašyti peticiją

Portale peticijos.lt paviešinta Eglės Kuktienės sukurta peticija, kurioje akcentuojama, kad Domeikavos kaimo ir aplinkinių gyvenviečių gyventojus pasiekusi žinia apie planuojamus atidaryti Pusiaukelės namus šokiravo.

Peticijoje pažymima, jog Pusiaukelės namus planuojama įrengti vos kelių dešimčių metrų atstumu nuo Šv. Kazimiero progimnazijos bei vaikų lopšelio-darželio „Luknė“ (Stumbro g. 3, Šakių km., Domeikavos sen., Kauno rajono sav.).

„Įmones ir gyventojus, kurie nepritaria tokiam sprendimui, priimtam nesikalbėjus su visuomene, kviečiame pasirašyti ir taip išreikšti savo poziciją, nepritariant nusikaltusiųjų apgyvendinimui šalia mūsų namų bei ugdymo įstaigų“, – raginama peticijoje.

Lapkričio 3 d. vakare peticiją, kuri adresuota Kauno rajono savivaldybei bei Lietuvos kalėjimų tarnybai, jau buvo pasirašę daugiau nei 3000 žmonių. Parašus numatyta rinkti iki šių metų gruodžio 1-os dienos.

Planuojama įkurdinti ir Probacijos tarnybos padalinį, kuris padės įsidarbinti

Pusiaukelės namus steigia LR Teisingumo ministerijai pavaldi Lietuvos kalėjimų tarnyba (LKT), kuri jų įkūrimui ieško tinkamos vietos.

Kartu su Pusiaukelės namais planuojama įkurdinti ir Probacijos tarnybos padalinį, kuris teiks resocializacijos paslaugas, padės įsidarbinti. Probacijos tarnyba yra su laisvės atėmimu nesusijusių bausmių vykdymo institucija.

Kauno rajono mero patarėjo Edmundo Mališausko teigimu, už Pusiaukelės namų steigimą atsakingi pareigūnai pareiškė norą artimiausiu metu susitikti su Kauno rajono meru Valerijumi Makūnu bei pristatyti savo planus.

„Apie darbinio susitikimo rezultatus operatyviai informuosime visuomenę. Daugiau informacijos apie savo planus galėtų suteikti Lietuvos kalėjimų tarnyba“, – naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ pranešė E. Mališauskas.

Kauno rajono savivaldybė ramina – grėsmės gyventojų saugumui nėra

E. Mališausko teigimu, Europos valstybių ir kitų Lietuvos savivaldybių patirtis rodo, kad nei viena, nei kita įstaiga nekelia grėsmės gyventojų saugumui, atvirkščiai – padeda mažinti nusikalstamumą ir užtikrina geresnę nesunkiai nusikaltusių asmenų integraciją į visuomenę.

„Priimant bet kokius svarbius vietos bendruomenei sprendimus, reikėtų atsižvelgti į socialinę aplinką, poveikį viešajam administravimui, vietovės plėtrai ir kitoms sritims, taip pat išklausyti ir įvertinti savivaldos bei gyventojų nuomonę“, – komentare rašė Kauno rajono mero patarėjas E. Mališauskas.

Kauno rajono savivaldybė ramina, jog Pusiaukelės namai skirti nuteistiesiems, kurie stengiasi grįžti į visuomenę, atlyginti padarytą žalą ir nekelia bendruomenei pavojaus. Į Pusiaukelės namus negali būti perkeliami asmenys, teisti už sunkius ir labai sunkius nusikaltimus, seksualiniai nusikaltėliai, pavojingi recidyvistai ir panašiai. Tokio tipo įstaigose siekiama sukurti kuo artimesnes gyvenimo laisvėje sąlygas, kurios padėtų nepavojingiems nuteistiesiems lengviau adaptuotis visuomenėje, įgyti socialinių įgūdžių.

Pusiaukelės namuose gyvenantys asmenys esą nuolat kontroliuojami, privalo išvykti ir atvykti nustatytu laiku, tikrinami dėl narkotikų ar alkoholio vartojimo, privalo dirbti ar mokytis, tvarkyti savo buitį, aplinką, su jais dirba socialiniai darbuotojai ir psichologai. Jei atsitiktų taip, kad nuteistasis pažeistų taisykles, jis būtų nedelsiant grąžintas atgal į uždaro tipo pataisos namus.

Pusiaukelės namų gyventojai yra atrenkami Lietuvos kalėjimų tarnybos prie Teisingumo ministerijos sudarytos Nuteistųjų perkėlimo į Pusiaukelės namus komisijos sprendimu.

LKT: stengiamasi, kad po vienus pusiaukelės namus būtų kiekvienoje šalies apskrityje

„Inicijuodama pusiaukelės namų plėtrą, Lietuvos kalėjimų tarnyba stengiasi jų tinklą Lietuvoje paskirstyti taip, kad po vienus pusiaukelės namus būtų kiekvienoje Lietuvos apskrityje. Tokia plėtros kryptis yra pasirinkta atsižvelgiant į statistiką – nemaža dalis asmenų, atlikusių bausmę įkalinimo įstaigoje, grįžta gyventi ten, kur yra įsikūrę jų artimieji.

Čia jie įsidarbina ir apsigyvena. Turėdami galimybę savo bausmės pabaigos sulaukti pusiaukelės namuose, kurie yra netoli artimųjų, nuteistieji daug lengviau atkuria artimesnius ryšius su savo šeimomis. Taip pat artimiesiems nebereikia vykti tolimo kelio iki kalėjimo ar pusiaukelės namų kitoje savivaldybėje.

Galiausiai, nuteistieji gyvendami pusiaukelės namuose turi mokytis arba dirbti. Už uždirbtas pajamas jie gali anksčiau išmokėti jiems priteistus ieškinius, o darbus tęsia ir atlikę bausmę. Šios priemonės padeda nuteistiesiems sugrįžti į visuomenę palaipsniui, prisiimant piliečių teises ir pareigas. Taip mažėja ir pakartotinio nusikalstamumo rizika. Pastebimas ir nuteistųjų negatyvaus, netinkamo elgesio mažėjimas, integravimosi į visuomenę kokybės pagerėjimas. Nuteistieji įsitraukia į darbo rinką, įgyja specialybę“, – naujienų portalui išaiškino Lietuvos kalėjimų tarnyba.

LKT kiekvienu atveju esą išsamiai įvertina, ar tinkamų patalpų atitinkamos apskrities centre valstybės nuosavybėn negali perduoti VĮ „Turto bankas“ bei vietos savivaldybė. Kadangi Pusiaukelės namams yra keliami papildomi reikalavimai, atvejais, kuomet galimybės perimti pastatą nėra, vertinami ir privataus sektoriaus pasiūlymai. Taip pat pusiaukelės namų įstaigų specifika bei suderinamumas su gyventojų bendruomenės poreikiais yra vertinamas su vietos policijos atstovais.

LKT aiškinimu, Stumbro g. esantis pastatas, kuriame bus įsteigti Pusiaukelės namai, nuosavybės teise priklausė privačiam subjektui. Jis buvo pasirinktas atsižvelgus į kelis kriterijus. Visų pirma, pastato kaip buvusio viešbučio erdvės yra tinkamos pritaikyti planuojamai vykdyti veiklai (kambariai – nuteistųjų apgyvendinimui, didesnės erdvės – terapiniams ir socialinius įgūdžius lavinantiems užsiėmimas). Pastatas yra geros būklės, jo remontas ir pritaikymas esą buvo tvariausias tokio pobūdžio pasirinkimas. Galiausiai, teritoriją buvo galima apjuosti tvora, užtikrinti stebėjimo įrenginiams reikalinga infrastruktūrą, reikiamus privažiavimus ir kt.

Su naujienų portalu susisiekę gyventojai skundėsi prasta komunikacija – teigė, kad apie planuojamą naują įstaigą Domeikavoje nebuvo pranešta, neva bandyta nuslėpti. Tačiau LKT teigimu, komunikacija apie planuojamus Pusiaukelės namus negalėjo būti vykdoma anksčiau, nes pastato įsigijimo procedūros nebuvo baigtos ir jis dar nepriklausė Lietuvos valstybei. Šio proceso pabaiga sutapo su darbo skelbimų paskelbimu, o pirmieji susitikimai su savivaldybės atstovais ir gyventojais suplanuoti iškart po Vėlinių savaitės (lapkričio 8 d.).

„Bet kokiu atveju, LR BVK, kuriame yra įteisintas pusiaukelės namų steigimas, įpareigoja kalėjimų tarnybą įgyvendinti daug kriterijų tam, kad namų veikla būtų sklandi ir saugumas būtų užtikrintas. Kadangi pusiaukelės namai yra laisvės atėmimo bausmės vieta, čia yra laikomasi griežtų taisyklių ir kontrolės.

Visi nuteistieji, atliekantys laisvės atėmimo bausmę pusiaukelės namuose, turi dirbti arba mokytis. Jie vyksta į darbą ar mokymosi įstaigą ir grįžta iš darbo ar mokymosi įstaigos į pusiaukelės namus tik iš anksto patvirtintu laiku ir maršrutu, kuris sudaromas pagal pateiktus darbo grafikus ar mokymosi tvarkaraščius. Numatytais atvejais, išvykę iš bausmės atlikimo vietos nuteistieji gali būti stebimi elektroninio stebėjimo priemonėmis. Dėl to pusiaukelės namai neturėtų būti lyginami su lygtiniu paleidimu iš laisvės atėmimo vietų įstaigos“, – rašoma komentare žiniasklaidai.

LKT kaip ir Kauno rajono savivaldybė gyventojus ramina, kad nuteistieji, kurie atlikdami bausmę pusiaukelės namuose be pateisinamų priežasčių nedirba ar nesimoko arba ima kelti pavojų laisvės atėmimo vietų įstaigos darbuotojams, yra iš karto perkeliami atgal į uždaresnio tipo bausmės atlikimo vietą. Pusiaukelės namuose, kaip ir kitose bausmės atlikimo vietose, neleidžiama svaigintis. Pažeidus šią taisyklę, nuteistieji taip pat yra iš karto perkeliami atgal į uždaresnio tipo bausmės atlikimo vietą.

Kauno rajono pusiaukelės namuose numatoma sukurti 25 gyvenamąsias vietas nuteistiesiems vyrams ir moterims. Jų atranka bus griežtai vykdoma pagal LR BVK nustatytus elgesio ir motyvacijos kriterijus. Su nuteistaisiais nuolat dirbs trys Lietuvos kalėjimų tarnybos pareigūnai. Taip pat pastate įsikurs Lietuvos probacijos tarnybos padalinys su 20 ten nuolat dirbsiančių probacijos darbuotojų. Planuojama, kad pusiaukelės namai Kauno rajone pradės veikti š. m. gruodžio pabaigoje arba kitų metų pradžioje.

Planuojamas susitikimas su Domeikavos seniūnijos bendruomene

Lietuvos kalėjimų tarnybos internetinėje svetainėje pasirodė informacija apie lapkričio 8 d. planuojamą susitikimą su Kauno rajono Domeikavos seniūnijos bendruomene.

Domeikavos laisvalaikio salėje (Bažnyčios g. 3, Domeikava) lapkričio 8 d. (trečiadienį), 17.30 val., bendruomenei planuojama pristatyti Pusiaukelės namų koncepciją.

Šiame susitikime, kaip pranešama, dalyvaus LKT ir Lietuvos probacijos tarnybos, policijos atstovai. Renginyje kviečiami dalyvauti Domeikavos seniūnijos gyventojai ir kiti bendruomenės nariai.

Lietuvoje nuo 2015 m. veiklą vykdo 7 pusiaukelės namai: Vilniuje, Alytuje, Marijampolėje, Pravieniškėse, Panevėžyje, Šiauliuose ir Tauragėje. Iki šiol atvejų, kuomet pusiaukelės namuose bausmę atliekantys asmenys susilauktų nuobaudų kelionės į darbą ar mokymo įstaigą metu, buvę nėra. Taip pat LKT nėra sulaukusi informacijos apie įtaką aplinkinio neįknojamojo turto vertei.