„Dabar nei pasivaikščioti nebus kur – gadina buvusį gražų gamtos kampelį. Kuo trukdė konteineriai, buvę prie vėliavos stiebo? Valdžiai neįtiko ta vieta, tai nusprendė žmonėms po langais įtaisyti? Atrodo, kad piktybiškai tai daroma. O nauji konteineriai, matavom, neatitinka reikalavimų – iki konteinerių naujų vietų vos 5-6 metrai belikę, o juk sakė, kad turi būti apie 10 metrų. Čia ir taip kalno papėdė, nėra ventiliacijos, kaip gyvensim vasarą – langų nebeatidarysim? Netoli esantis upelis taip pat bus užterštas – juk iš konteinerių sunksis skysčiai, tekės į upelį“, - pasipiktinimo neslėpė gyventojai.

Aplinkos ir sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Rasa Raicevičienė teigia, kad toks yra naujos infrastruktūros sistemos kūrimas visoje Lietuvoje.

„Kiekviename naujame objekte, kur jau pastatyti ir yra įrengiami nauji pusiau požeminiai konteineriai, yra analizuojama situacija dėl požeminių komunikacijų tinklo. Iškasti 2,5 m. gylio duobę ir statyti pusiau požeminius konteinerius bet kur - nėra galimybės. Kiekvienas plotas tikrinimas ir parenkama tinkamiausia vieta.

Valstybiniame atliekų tvarkymo strateginiame plane reikalaujama, kad gyventojas iki konteinerio turėtų eiti ne daugiau kaip 100 metrų, kad būtų patogu, o konteineriai privalo stovėti ne arčiau, kaip 9 metrai nuo namo. Nauja aikštelė tarp Sodų g. 91-93 namų visus atstumus išlaiko, reikalavimus atitinka.

Kalbant apie upelio užterštumą – taip tikrai nėra. Į žemę įkasta gelžbetoninė kapsulė, kurioje susirenka visi skysčiai ir jie yra išsiurbiami. Į konteinerio esančią gelžbetoninę kapsulę dedamas daugkartinis maišas, kurį šiukšliavežė iškelia kranu iš kapsulės ir po aptarnavimo sugrąžina atgal“, sakė Rasa Raicevičienė.

Dėl pusiau požeminių konteinerių tinklo plėtros Jonavos mieste ir rajone kyla ne pirmas pasipiktinimas. Skundų ir pasipiktinimų iš gyventojų sulaukia ir žiniasklaida, ir vietos valdžia, ir konteinerių aikšteles įrenginėjantys darbininkai. Tačiau tokia yra Valstybės atliekų tvarkymo politika, o vietos savivaldos ją privalo vykdyti. Įrengiant naujas pusiau požeminių konteinerių aikšteles derinti naujų konteinerių vietų su gyventojais vietos valdžia neprivalo - teisės aktai to nenumato.

Atsiranda naujos konteinerių aikštelės, statoma daugiau rūšiavimo konteinerių, įrengiami pusiau požeminiai konteineriai, o senų, antžeminių konteinerių mieste nebeliks visai jau iki metų pabaigos.