Darbininkų neūkiškumo ir neveiklumo neapsikentę vieno Kėdainių daugiabučio gyventojai surengė darbų užsakovus ir vykdytojus pašiepiančią protesto akciją, o miesto seniūnas Valentinas Tamulis kreipėsi į savivaldybės Viešosios tvarkos skyrių, kad šis įsipareigojimų nevykdančią įmonę sudrausmintų piniginėmis baudomis.

Pastatė plakatus

„Kiemą niokoja „Žemkastos“ cirkas. Užsakovas vyriausiasis klounas Mižutavičius. Rėmėjas Europos Sąjunga“, – tokiais šmaikščiais užrašais padabinti plakatai pastatyti Sodų gatvės 10-uoju numeriu pažymėto daugiabučio namo kieme išties atkreipia praeivių dėmesį. Tokiu būdu gyventojai kovoja su įmone, keitusia šilumos trasas jų kieme ir niekaip nesutvarkančia iškasinėtų griovių.

Seniūnija nesitaikstė

Tuo tarpu Kėdainių miesto seniūnas V. Tamulis, matydamas, kaip bendrovė nevykdo savo įsipareigojimų, parengė dokumentus ir kreipėsi į rajono savivaldybės Viešosios tvarkos skyrių.

„Į mus kreipėsi Kėdainių miesto seniūnija. Esame gavę raštą. Tuomet kreipėmės į jūsų minimą bendrovę. Bendrovei bus taikomos sankcijos. Jau surašytas administracinių teisės pažeidimų protokolas ir paskirta piniginė bauda“, – sakė Viešosios tvarkos skyriaus vyriausiasis specialistas Ričardas Boreiša.

Tiesa, seniūnijos raštas savivaldybėje buvo bemaž porą savaičių užstrigęs, kol galiausiai Viešosios tvarkos skyrius priėmė sprendimą nubausti „Žemkastą“.

Pripažino bėdą

Tuo metu bendrovės „Panevėžio energija“ Kėdainių šilumos tinklų rajono viršininkas Algimantas Mižutavičius paaiškino, kad jo bendrovė Kėdainių mieste vykdo išties daug darbų.

Senos, susidėvėjusios šiluminės trasos keičiamos naujomis, moderniomis. „Panevėžio energijos“ užsakytus darbus Kėdainių mieste vykdo net kelios įmonės.

A. Mižutavičius pažymėjo, kad bėdų turima tik su viena – marijampoliečių bendrove „Žemkasta“. Bendrovė „Žemkasta“ jau ne kartą „skalpuota“ dėl laiku neįvykdytų aplinkos sutvarkymo darbų.

Pripažino, kad vėluoja

„Žemkastos“ atstovai pripažino, kad darbus atlikti jie vėluoja. O dėl vėluojamų darbų kaltino komandiruotes, darbuotojų trūkumą, kitas aplinkybes. „Žemkastos“ direktorius Vincas Botyrius „Rinkos aikštei“ minėjo, kad tvarkyti kiemus yra sunku, nes jokia bendrovė nenori važiuoti kloti asfalto.

„Susiduriame su tokiomis problemomis. Asfalto reikia pakloti labai nedaug tuose kiemuose, kur mes dirbome, tai jokia bendrovė dėl tokių mažų darbų apimčių nenori imtis.

Dažniausiai darome taip, kad kai tik susidaro didesnis plotas, tuomet kreipiamės į kelininkus. Pripažįstame, kad Kėdainiuose darbai vėluoja. Mums taip pat trūksta žmonių.

Dalis jų važiuoja iš Marijampolės, dalis yra vietinių, kėdainiečių. Kėdainiuose labai sunku surasti darbo jėgos. Dažniausiai padirba mėnesį ir dingsta. O darbus tai mums reikia vykdyti. Turime vykdyti savo įsipareigojimus.

Vėluojame, bet darbus vykdome, jie tikrai nestovi vietoje“, – pažymėjo bendrovės vadovas.

Gyentojai protestuoja dėl neatliktų darbų // Dimitrijaus Kuprijanovo nuotr.

Užtraukia baudą

Administracinių nusižengimų kodeksas numato, kad kasinėjimas kelių, gatvių, kiemų, šaligatvių, skverų, parkų, aikščių ir inžinerinių tinklų apsaugos zonoje be leidimo, jų užgriozdinimas statybinėmis medžiagomis, reikiamų kelio ženklų nepastatymas, kasinėjimo vietų neaptvėrimas, nesiėmimas priemonių nustatytu laiku sutvarkyti statybų aikšteles baigus statybą ir remontą užtraukia baudą nuo 30 iki 140 eurų.

Nusižengimas, padarytas pakartotinai, užtraukia baudą nuo 140 iki 600 eurų.