Iš Kėdainių ir Jonavos renkasi Jonavą

Neseniai „Rinkos aikštė“ publikavo straipsnį apie Kėdainius ir Jonavą, tad kraštiečiai socialinėje erdvėje aktyviai reiškė savo nuomonę apie tai, kuris miestas, jų manymu, juda pirmyn sparčiau.

Iš 849 žmonių, išreiškusių savo nuomonę, tik 38 žmonės parašė manantys, kad Kėdainiai per pastarąjį dešimtmetį pasistūmėjo priekin. Likusieji rašė, kad lyginti net nėra ko – Jonava šovė aukštyn taip, kad Kėdainiams teks gerokai paplušėti, norint nors kažkiek pasivyti kaimyninį miestą.

Liūdniausia, kaip kai kurie pastebėjo, kad už Jonavą balsavo patys kėdainiečiai.

Tuo tarpu kai straipsniu pasidalino „Jonavos žinios“, rezultatai buvo ne kitokie – skaitytojai Jonavoje vienareikšmiškai palaikė savąjį miestą, tad Kėdainiai ir čia liko autsaiderio pozicijoje. Tad galima teigti, kad ne visada galioja pasakymas, kad svetimame kieme žolė žalesnė – jonaviečiai savo miesto progresą mato ir juo didžiuojasi. Tuo tarpu kėdainiečiams, jau patiems pripažįstant, kad Jonava gerokai aplenkė Kėdainius, belieka pavydžiai žvelgti pavymui… Arba reikalauti iš politikų, kad šie pagaliau pradėtų tinkamai dirbti ir darytų atitinkamus sprendimus, už kuriuos ir gauna atlyginimus.

Iš valdančiosios koalicijos atsakė mažiausios frakcijos vadovė

Ką ketina pasiūlyti Kėdainiams šį naująjį politinį sezoną, kad ir čia pagaliau prasidėtų pokyčiai, iš valdančiosios koalicijos atsakė Valstiečių ir žaliųjų frakcijos vadovė Adelė Štelmokienė. Ji teigė, kad vienadieniais siūlymais dėmesio nesivaiko, tačiau vienas iš darbų, kuris išties pakeltų Kėdainių prestižą – dviračių takų įrengimas.

„Ir toliau bandysim siūlyti ir reikalauti skirti didesnį finansavimą dviračių takams. Mūsų dėka Kėdainiuose jau atsirado nauji dviračių takai ir keliai, bet to tikrai negana. Perbrėžtas šaligatvis nėra dviračių takas, kaip vis kažkas bandė įrodyti. Vienas iš didelių projektų, kuris mūsų reikalavimu įrašytas į koalicijos programą – iki kadencijos pabaigos visiškai įrengti dviračių kelią palei Nevėžį „Isos slėnis“, sujungsiantį Kėdainius su Kauno bei Panevėžio rajonais ir eisiantį gražiausiais Kėdainių slėniais“, – sakė A. Štelmokienė.

Ji pridūrė, kad Kėdainiai yra saugus ir žalias miestas, tačiau čia labiausiai trūksta įdirbio bandant atkurti ar padidinti žalius plotus, sukurti žmonėms atpalaiduojantį ir sveiką laisvalaikį.

„Taip pat sieksime įtikinti restauruoti Apytalaukio dvarą ir įveiklinti šį perlą, pasitelkiant ES, valstybės ir savivaldybės lėšas. Gražus pavyzdys – Ukmergės rajone įveiklinti dvarai“, – priduria valstiečių frakcijos pirmininkė.

Tarp svarbių darbų ji paminėjo ir siekį išsaugoti medicinos punktus kaimiškose vietovėse bei siekį didinti reikalingų profesijų pritraukimą į mūsų kraštą.

Gaila, kad Kėdainiams tenka vytis, o ne lyderiauti

Opozicinės Demokratų sąjungos frakcijos „Vardan Lietuvos“ lyderis Paulius Aukštikalnis pastebi, kad prasidėjęs darbas rajono taryboje bus gana sudėtingas ne tik dėl savivaldos reikalų – juk artėja ir nauji Prezidento, Europos Parlamento ir Seimo rinkimai, tad politinės įtampos tikrai nestigs.

O Kėdainiuose įsisenėjusių problemų apstu.

„Šį rudenį planuojant ir dėliojant strateginį planą ir biudžetą pasigedau mero pažadų tesėjimo, nes paskutinius kelis posėdžius vis buvo žadėta imtis realių veiksmų dėl „Kėdbuso“, o kol kas matėme tik tai, kad buvo atleistas „Kėdbuso“ direktorius. Mano nuomone, vien dėl priklausomybės kitai partijai.

Su baltu pavydu žiūriu, kaip kaimyninės savivaldybės Jonavos, Ukmergės ir kitų gyventojai naudojasi nemokamais naujais elektriniais autobusais, o čia mes, kaip buvo mero nurodyta, turime „bėdą“ tik dėl naujų stotelių pavadinimų“, – nusivylimo neslepia P. Aukštikalnis.

Jis pridūrė, kad neramina situacija ir švietime, ir medicinoje, o dabar prie šių pamatinių klausimų prisidėjo ir Zabieliškio sąvartyno veiklos plėtra, kurią kažkodėl noriai priima rajono meras.

„O kur dar keliai, tiltai, lauko tualetai, sodų bendrijų problemos, daugiabučių namų renovacijos klausimai ir t.t.

Ir vis tik, net ir tokiame sudėtingame veiklos kontekste, aš noriu naujame politiniame sezone akcentuoti pagarbą vienas kitam, o nuomonių išsakymą ir diskusijas, ne kerštą ir pyktį sėjantį darbą, bet atstovaujantį visų gyventojų grupių, nuo jaunų iki pagyvenusių, poreikiams.

Noriu, kad naujas politinis sezonas prasidėtų rajono vadovų lyderyste, nebijojimu prisiimti atsakomybės už svarbius mūsų bendruomenei sprendimus, kad Kėdainiai būtų demokratiškesni, kad žmogui čia gyventi būtų gera ir būtų vertinamas ir girdimas kiekvienas“, – sakė P. Aukštikalnis.

Kėdainiams atstovauja per silpnai

Didžiausios opozicinės frakcijos „Kėdainiai visų“ lyderė Indrė Fiodorova pastebėjo, kad Kėdainius nuo kitų lyderiaujančių savivaldybių labai skiria vienas esminis dalykas – atstovavimas. Na, šis darbas yra tiesiogiai mero rankose.

„Paskutiniai įvykiai, susiję su Kėdainių rajone veikiančiu sąvartynu, parodė, kad į tinkamą atstovavimą dėl Kėdainių, kėdainiečių ir jų poreikių vis dar žiūrima pro pirštus.

Daug kas paliekama sakant, kad ne nuo mūsų priklauso, „bus kaip bus“. Ir tuo mūsų rajonas labai skiriasi nuo tų savivaldybių, kurios sparčiau auga“, – sako I. Fiodorova.

Jos teigimu, frakcijos parengtoje programoje Kėdainiams gausu pasiūlymų, kuriuos jie bandys įgyvendinti, nors ir neslepia, kad veikiausiai bus sunku.

„Suprantame, kad daugumoje dirbantys politikai vien tik iš principo nepraleis daugelio mūsų pasiūlymų, bet esame įsitikinę, kad diskusijas reikia pradėti.

Esame numatę keletą pasiūlymų dėl Kėdainiams reikalingų infrastruktūros objektų idėjų vystymo, projektavimo pradžios. Turime konkrečių pasiūlymų ir dėl savivaldybės įmonių teikiamų paslaugų gerinimo. Programa buvo išsami, todėl šiuo metu pagal galimybes dirbant opozicijoje rengiame pasiūlymus, kuriuos pateiksime“, – žada I. Fiodorova ir priduria, kad kėdainiečiams metas pamatyti, ką galima padaryti ir ką jau padarė kitos savivaldybės.

Gerus siūlymus atmeta nežinia kodėl

Tuo tarpu kukliausios konservatorių frakcijos lyderis Kęstas Šlama sako, kad pastebėjo, jog pasiūlymai kartais atmetami dėl sunkiai paaiškinamų priežasčių. Jo manymu, kartais atrodo, kad pasiūlymams priešinamasi gerai neįsiklausant į argumentus ir nepriimama jų tik dėl to, kad ne daugumos atstovų pateikta.

„Todėl norėtųsi savivaldybės administracijai ir kolegoms iš visų politinių stovyklų palinkėti daugiau įsiklausymo, geranoriškumo, konstruktyvaus dialogo ir supratimo, kad mūsų visų tikslas – klestintis Kėdainių rajonas, o ne asmeniniai reitingai“, – sako K. Šlama ir priduria, kad svarbiausius tikslus ir veiklos kryptis rajonui yra paskelbę savo rinkimų programoje.

„Nuo pat darbo taryboje pradžios, dirbdami komitetuose ir komisijose, teikėme pasiūlymus dėl konkrečių taryboje svarstomų klausimų.

Reaguodami į gyventojų pastebėjimus, analizuojame rajone veikiančias tvarkas, konsultuojamės su specialistais, siūlome, kaip jas keisti, siekiant, kad taryboje priimami dokumentai būtų aiškūs, kad jais nustatytas reguliavimas būtų sąžiningas ir nediskriminuojantis atskirų gyventojų grupių.

Aktyviai dalyvaujame rengiant įvairius norminius dokumentus rengimo, siūlėme strateginio planavimo dokumentų rengimo proceso tobulinimui skirtus sprendimus, teikiame siūlymus paramos smulkiajam verslui tvarkos tobulinimo, švietimo, kultūros, jaunimo politikos ir kitais klausimais.

Todėl ir toliau ketiname aktyviai dalyvauti visų politinės darbotvarkės klausimų svarstymuose, vertinti ir teikti pasiūlymus atsižvelgdami į duotus įsipareigojimus krašto žmonėms“, – apibendrino konservatorius.