Maudynių sezonas Kaune oficialiai startavo gegužės 15 d. ir baigsis rugsėjo 15 d., tad pats laikas pasinaudoti galimybėmis pačiame Kaune, ypač dabar, kai termometrų stulpeliai kyla į vasariškas aukštumas.

Mieste – 3 oficialūs paplūdimiai

Kauno mieste veikia trys oficialūs paplūdimiai: Kauno marių, Panemunės ir Lampėdžių. Šalia jų visų yra pušynai – tai puiki vieta pasivaikščioti, pakvėpuoti grynu oru ar paiškylauti.

Kauno miesto savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis pažymėjo, kad visus Kauno paplūdimius gyventojai bei miesto svečiai gali lengvai pasiekti viešuoju transportu, iki jų atriedėti dviračiais, paspirtukais ar net atkeliauti pėsčiomis. Kauno maudymvietėse įrengtos poilsiavietės su sporto ir žaidimų aikštelėmis, suoliukais ir persirengimo būdelėmis.

„Tradiciškai visuose miesto paplūdimiuose gyventojų saugumu vandenyje ir ant kranto rūpinsis budintys gelbėtojai“, – informavo A. Pakalniškis.

Oficialiuose miesto paplūdimiuose gelbėtojai budės viso maudymosi sezono metu, nuo gegužės 15 d. iki rugsėjo 15 d. Gyventojų saugumu vandenyje ir ant kranto gelbėtojai rūpinsis nuo 10 val. ryto iki pat 20 val.

Kauno marių paplūdimys (T. Masiulio g. 21) įsikūręs šalia baroko perlu tituluojamo Pažaislio vienuolyno. Čia įrengtos persirengimo kabinos, galima paplaukioti vandens dviračiais ar valtimis. Šalia vasarą dirba lauko kavinės. Netoliese yra Kauno jachtklubas, iš kurio plukdo laivai ir jachtos. Aplink marias išsidėstęs Kauno marių regioninis parkas, kuriame rasite gausybę vietų pasivaikščioti ir pasigėrėti gamta.

Asociatyvi nuotr. (R. Tenio nuotr.)

Prie Kauno marių esantis paplūdimys itin populiarus, lepinant saulei smėlį čia aklinai nukloja poilsiautojai. Kauno marios dirbtinai kurti pradėtos 1959 m., didžiausias gylis mariose siekia 24,6 m.

Panemunės paplūdimyje (A. Smetonos al. 4) yra krepšinio ir tinklinio aikštelės, sūpynės, žaidimų aikštelės mažiesiems. Įrengtos pavėsinės, persirengimo kabinos, suoliukai bei šiukšliadėžės. Čia gera gėrėtis tekančiu Nemunu, šalia yra didžiulis Panemunės šilas su suoliukais pasisėdėjimams.

Beje, šalia kito, neoficialaus Panemunės paplūdimio ties Trijų mergelių tiltu, atsižvelgiant į gyventojų prašymus ir žmonių srautą, šįmet pastatyta nauja persirengimo kabina.

Svarbu paminėti, kad kol nebuvo Kauno marių, Panemunės poilsiavietė su dviem paplūdimiais buvo pagrindinė mieste. Ji į Lietuvos kurortų sąrašą įtraukta dar 1933 m.

Panemunės paplūdimys (R. Tenio nuotr.)

Lampėdžių paplūdimyje (Gervių g. 5) įrengtos persirengimo kabinos, gultai, yra galimybė išsinuomoti baidares, kanojas, vandenlentes, vandens dviračius, valtis, šalia veikia vandens pramogų parkas. Vandenlenčių parkas turi vieną ilgiausių trasų Europoje (ilgis 287 m).

Šalia paplūdimio galima žaisti krepšinį, paplūdimio tinklinį, mini golfą, tenisą. Čia pat ir kempingas. Kitoje ežero pusėje įrengtas nuotykių parkas.

Šiuo metu Lampėdžio ežere vyksta pokyčiai. „Nuo praėjusių metų Lampėdžio ežere vykstantys finaliniai naujosios irklavimo trasos įrengimo darbai įneš šiek tiek pokyčių į vieną mėgstamiausių Kauno poilsinių erdvių. Čia visu pajėgumu dirba žemsiurbė, kad miesto irkluotojai turėtų Tarptautinės irklavimo federacijos reikalavimus atitinkančią 2 km trasą. Kartu ir gyventojų maudynės taps saugesnės – darbininkai išvalys ir pašalins pavojingas atliekas nuo Lampėdžio dugno, užpils gilias priekrantės duobes, kad gilėjimas nebūtų toks staigus“, – teigė A. Pakalniškis.

Ruožus, kuriuose šiuo metu vykdomi darbai ir maudytis pavojinga dėl sudrumsto vandens bei dirbančios technikos, žymi įspėjamieji ženklai.

„Raginame gyventojus paisyti įspėjimų, įsiklausyti į gelbėtojų nurodymus ir nerizikuoti ne tik savo, bet ir kitų gyvybėmis. Tačiau tai jokiu būdu nesutrukdys miestiečiams pasimėgauti vasariškomis pramogomis Lampėdyje – maudynės leidžiamos saugiu atstumu nuo žemsiurbės veikimo zonos“, – sakė A. Pakalniškis.

Lampėdžių paplūdimys

Rajone – 2 oficialūs paplūdimiai

Kauno rajone veikia du oficialūs paplūdimiai: buvusiame karjere Kulautuvoje ir prie Dubysos, Vilkijos apylinkių seniūnijoje.

Kulautuvos paplūdimyje (Pamario g.) yra persirengimo kabinos, gelbėjimo stotis, tinklinio aikštelė, vaikų žaidimų aikštelės, rampa riedlentininkams, įkurta treniruoklių zona. Veikia lauko kavinė bei vandenlenčių parkas su 200 m ilgio trasomis. Vandenį specialiu taku gali pasiekti ir žmonės su negalia.

Į paplūdimį patogu atvykti dviračiu, tam įrengtas takas nuo Šilelio k. iki Kulautuvos sodų. Šis paplūdimys vasarotojus džiugina nuo 2014 m.

Gelbėtojas paplūdimyje (R. Tenio nuotr.)

Dubysos paplūdimys (Partikų k.) yra ant vaizdingo Dubysos upės kranto. Čia taip pat kviečiama pasidžiaugti vasara, pasideginti, paplaukioti Dubysos upėje. Vandens kokybė, kaip ir kituose oficialiuose Kauno paplūdimiuose yra nuolat tikrinama.

Kauno rajono savivaldybės administracijos Aplinkos skyriaus vyr. specialistė Giedrė Juknienė teigė, kad Kauno rajone yra stebimos dvi oficialios maudyklos: Kulautuvos karjeras ir Dubysos upės ties Partikų kaimu. Čia kas dvi savaites atliekami mikrobiologiniai tyrimai.

Dubysos paplūdimys (R. Tenio nuotr.)

Pašnekovė pažymėjo, kad kitose Kauno r. vietose esančios Akademijos Marvos forto, Ringaudų Tabariškių, Zapyškio Graužės, Neveronių tvenkiniuose esančios maudymvietės taip pat populiarios tarp vietinių gyventojų.

„Išvardytuose tvenkiniuose ištyrus paviršinį vandenį taršos nebuvo nustatyta, maudytis galima, tačiau būtina pritaikyti pakrantes poilsiui. Seniūnijų ir bendruomenių iniciatyva jau vyksta, kaip pavyzdys galėtų būti Neveronių tvenkinio pritaikymas rekreacijai“, – tikino G. Juknienė.