„Milijonai voltų tikrai bus sugeneruoti, Tesla ritės pramuš orą ir pamatysime žaibo iškrovą“, – žada Energetikos ir technikos muziejaus (ETM) direktorius, projekto vadovas Mykolas Bistrickas. Ir nenuvilia.

Nauja nuolatinė ekspozicija – Virsmo salė – kurta penkerius metus, ji įrengta 6 metrai po žeme, ir iš tiesų įspūdinga.

Salės centre įrengtos dvi didelės Tesla rites, kurios yra didžiausios ne tik Lietuvoje, bet ir visame Baltijos regione. Kad lankytojai būtų apsaugoti nuo didžiulių elektros energijos iškrovų, Tesla rites teko „įkalinti“ Faradėjaus narve.

Tesla ritės gali išgauti fantastiško dydžio aukštos įtampos elektros energijos kibirkštis. Dar daugiau, susidarančiomis elektrinėmis arkomis galima groti – prie Tesla ričių galima prijungti muzikos instrumentą.
Remigijus Šimašius

Būtent tokį šou ir pademonstravo Energetikos ir techniko muziejus Virsmo salės atidarymo renginyje. Įrengtame amfiteatre susirinkusiems dalyviams koncertą Teslą ritėmis surengė Andrius Mamontovas. Tesla ričių keliamos iškrovos atkūrė klavišinių instrumentų garsus.

Nauja interaktyvių eksponatų salė užima 1000 kv. metrų. Visi eksponatai čia susiję su energija – jos generavimu, kaupimu, perdavimu ir vartojimu.

Ekspoziciją sudaro daugiau nei dvi dešimtys interaktyvių eksponatų, tarp jų jau minėtos dvi didžiosios ir viena mažoji Tesla ritė, bet taip pat Van de Graaffo generatorius, kuris leidžia žmogų „įkrauti“ ir jo plaukai išsiskleidžia į visas puses. Čia kiekvienas gali išbandyti ar netgi pabūti „generatoriumi“ – generuoti energiją pačiam, bandyti ją sukaupti, susipažinti, kaip veikia įvairūs įrenginiai.

Salės architektūrą, dizainą ir eksponatus kūrė vien lietuviai, turinio autoriai – inžinieriai, energetikai ir įvairių sričių mokslininkai, pažymi ETM.

Kiekvieną eksponatą sudaro dvi dalys. Vykdydamas interaktyvų iššūkį lankytojas generuos energijos Kvantus, kurie bus keičiami į suvenyrus ir Virsmo salės inžinieriaus atestatą. Antrojoje dalyje – istorinis ir technologinės raidos pasakojimas, kuris pateikiamas per pjūvį vakar-šiandien-rytoj.

„Kurdami Virsmo salę taikėmės į ateitį - domėjomės, kokios technologijos vystomos ir bus diegiamos ateityje, kaip tai pakeis mūsų gyvenimus, kasdienybę ir įpročius. Konsultavomės su inžinieriais, fizikais, daugybe įvairių sričių mokslininkų ir apjungėme jų mokslinius tyrimus. Tikimės, kad ekspozicijos skiltį „rytoj" gana greitai galėsime pakeisti į šiandien“, – pranešime spaudai teigė ETM vadovas M. Bistrickas.
Darius Maikštėnas, Remigijus Šimašius, Mykolas Bistrickas

Teslą ritę 1891 m. išrado ir sukūrė serbų kilmės inžinierius Nikola Tesla. Anot muziejaus vadovo, N. Teslos idėjos pralenkė laiką ir dar šiandien yra unikalios.

Naują salę lankytojai gali apžiūrėti nuo gruodžio 28 dienos.

Šimašius: energijos reikės vis daugiau

Ekspozicija apie energetiką ir energijos transformacijas finansuota iš Europos Sąjungos Regioninės plėtros fondo ir Vilniaus miesto savivaldybės lėšų. Užbaigęs šį projektą Energetikos ir technikos muziejus praplėtė savo funkcijas – senosios elektrinės istorijos ir įrenginių saugotojas tapo moderniu mokslu centru.

Meras Remigijus Šimašius paminėjo, kad muziejaus atnaujinimas sutelkė daug organizacijų ir žmonių, o rezultatas gavosi gerasi.
Tesla ritės

„Man atrodo labai svarbu priminti, kodėl visa tai yra daroma. Tai ne tik pasižiūrėti, kaip žaibuoja, ir tėvams su vaikais ateiti (...) Žmonija visą laiką naudoja vis daugiau naudoja energijos ir mes ateityje jos naudosime vis daugiau, jei žmonija nesužlugs“, – kalbėjo R. Šimašius ir pabrėžė, kad svarbu ugdymas, kokiam tikslui energija turėtų tarnauti – kad ji kurtų komfortą ir geresnį gyvenimą.

Be pagrindinės ekspozicijos Virsmo salė pasiūlys įtraukiančių edukacinių programų ir erdvę moksleiviams pasiruošti brandos egzaminams. Ekspozicija atliepia švietimo sektoriaus poreikį ugdyti daugiau inžinierių ir energetikų, visuomenės norą šviestis energetikos, technologijų srityse. Šiuo tikslu Energetikos ir technikos muziejus šiemet prisijungė prie ,,Ignitis grupės" programos #EnergySmartSTART, kuri ugdo ateities energetikus ir populiarina inžinerijos studijas.

,,Vaikai kurs neregėtą ateitį, naują, geresnį pasaulį. Mūsų tikslas – suteikti jiems įrankius suprasti pasaulį, koks jis yra, ir įkvėpti atradimams. Puikūs mokytojai ir palaikantys tėvai šiame kelyje svarbiausia. Tikiuosi, kad su jais mūsų mažesnieji vilniečiai bus dažni šiandien atidaromos ekspozicijos lankytojai. Iki jos atidarymo buvo nemažas kelias – ačiū visiems, kas prisidėjo. O dabar kviečiu bet kokio amžiaus vaikus (įskaitant ir tuos, kurie jau turi savo vaikų) ateiti ir patirti naujų pojūčių“, – sakė Vilniaus meras.
Remigijus Šimašius

Žada nuolatinę kaitą

Anot ETM vadovo, 2022-aisiais metais muziejuje tikimasi fiksuoti rekordinį lankytojų skaičių.

„Šie metai yra turbūt rekordiniai šiam muziejui, mes turime apie 70 tūkst. lankytojų. Lyginant su 2019-2020 metais, tai apie keturis kartus padidėjęs lankytojų skaičius. Kodėl tai vyksta, manau, dėl to, kad kuriame pridėtinę vertę, aiškiai komunikuojame, ką sukūrėme, ir turime labai nuostabų kolektyvą, kuris nori prisidėti prie Lietuvos kultūros, nori prisidėti, prie Lietuvos veiklos, ir komunikuoja labai įdomius dalykus“, – apžvelgė M. Bistrickas.

Muziejaus vadovas kelia tikslą nuolat kurti vis daugiau pridėtinės vertės.
Muziejuje demonstruojami eksperimentai

„Tai reiškia, kad nebūsime statinis muziejus, kuris pasakoja vieną istoriją ir daugiau nieko nekeičia. Mes muziejus, kuriame keičiasi erdvės, keičiasi parodos, vyksta įvairiausi renginiai, mes esam muziejus, kuris atviras pasiūlymams“, – patikina jis.

Įspėjama, kad dalis eksponatų gali būti pavojingi tiems lankytojams, kurie turi širdies stimuliatorius ir gyvybės palaikymo įrangą – jiems dalimi eksponatų naudotis draudžiama.