Vet. gydytoja Cyntia McManis teigia, kad suaugusi katė pusę savo būdravimo valandų praleidžia prausdamasi. Įdomu tai, kad katės linkusios prausti ne tik save, bet ir viena kitą ar savo šeimininkus.

Pažįstamos katės prausia viena kitą – tai yra kaip didžiausias prieraišumo rodymas. Galite sau manyti, kad taip katės bučiuojasi, nes jos pasikeičia seilėmis ir išreiškia abipusį pasitikėjimą. Lygiai tokį patį prieraišumą katė demonstruoja, prausdama savo šeimininką.

1998 m. buvo atliktas bendras Sauthemptono Universiteto (JK) ir Leideno Universiteto (Nyderlandai) kačių prausimosi sąveikos tyrimas, kuriame buvo tiriamas 83 naminių kačių elgesys. Gauti gana įdomūs rezultatai. Katės dažniausiai viena kitai laižo galvos ir kaklo plotą. Tai paaiškina, kodėl katėms patinka, kai šios sritys yra glostomos. Katės murkia, trinasi galva į žmogaus rankas, panašiai kaip tada, kai jos laižo viena kitą. Manoma, kad jos taip išreiškia savo motinystės instinktą, nors tai pastebima ir tarp katinų.

Taip pat pastebėta, kad aukštesnės hierarchijos katės dažniau laižė žemesnės padėties kates. Laižytojos stovėdavo arba tupėdavo, o laižomosios gulėdavo arba tupėdavo. Tačiau tokie santykiai ne visada būna taikūs. Tyrėjai pastebėjo, kad 35 proc. atvejų tai buvo priešiško elgesio išraiška. Laižančios katės dažniau būdavo agresyvesnės negu tos, kurios būdavo „prausiamos“. Įdomu tai, kad „nupraususios“ savo bičiulę, katės imdavo pačios „praustis.“. Kadangi laižymasis ramina kates, tai gali būti savireguliacijos elgsena. Šie rezultatai atitinka hipotezę, kad naminės katės prausia viena kitą tam, kad nukreiptų agresiją, kitaip sakant „nuleistų garą“.

Dar keletas įdomių faktų:

Laižydama savo kailį, katė stimuliuoja liaukas, esančias prie plaukų pagrindo, kad jos išskirtų skystį, kuriuo suteptas kailis tampa nepralaidus vandeniui;

Nors katei patinka, kai šeimininkas ją myluoją, tačiau po to ji iš karto ima praustis tam, kad atsikratytų svetimo kvapo. Taip pat katė vėl sulaižo kailį taip, kaip jai patinka;

Laižymasis yra dažniausiai pasireiškiantis taip vadinamas perkėlimo elgesys, kuris padeda katėms susidoroti su stresu, nes laižantis sumažėja katės susijaudinimas. Pavyzdžiui, jei jūsų katė bijosi kito naminio gyvūno, galite pastebėti, kad po susidūrimo su tuo gyvūnu, katė keletą minučių laižosi;

Manoma, kad kai katė prausiasi, reikia atsisukti į duris, ir jei ji taip pat atsisuks uodega į duris, tai reikia laukti svečių. Vargu ar šis faktas yra moksliškai įrodytas, tačiau svečių sulaukti – visada malonu.

LETENA.LT REKOMENDUOJA