Jūsų augintinis intravertas ar ekstravertas? Baimė garsams gali priklausyti ir nuo to

Šeimininkai, kurių augintinis jau ne vienerius metus yra pilnavertis šeimos narys, paprastai jau žino savo keturkojų baimes ir galimą elgesį Naujųjų metų naktį išgirdus fejerverkus, tačiau „naujai iškeptiems“ šunų ar kačių augintojams šiuo laikotarpiu gali kilti nemažai klausimų. Tad kaip žinoti, ar augintinis yra linkęs į baimes garsams ir ką tokiu atveju reikėtų daryti?

„Augintinių baimė yra gana individuali ir skirtinga. Pirmiausia, priklauso nuo to, kokioje aplinkoje nuo mažens gyvūnas auga ir gyvena. Šeimose, kuriose yra daug žmonių ir vaikų, dažniausiai natūraliai būna daugiau šurmulio, garsų, todėl gyvūnai ne taip jautriai reaguoja į dirgiklius. Taip pat gyvūnai, kaip ir žmonės, turi savo charakterio savybių, kurios gali nulemti intravertiškumą ir ekstravertiškumą. Intravertiški gyvūnai linkę labiau išgyventi nerimą ir su garsais susijusią baimę, pavyzdžiui, katės pasislepia tamsiose, sunkiai pasiekiamose vietose. Kartais augintiniai gali netikėtai išsigąsti kasdienėje aplinkoje – parke, gatvėje ar miške ir tai jiems gali sukelti neigiamas emocijas ir išgyvenimus ateityje, kurie gali asocijuotis su patirtu stresu“, – teigia gydytoja Miglė Glinskytė.

Šeimininkai namų darbus turėtų atlikti dar gerokai prieš naujųjų metų naktį

Visgi savo augintinio elgesį rekomenduojama stebėti dar prieš didžiąsias metų šventes. Pastebite, kad išgirdęs pirotechnikos garsus augintinis pradeda nerimastingai tempti pavadėlį? O gal baimę iššaukia netikėti garsai sklindantys per televizorių? Tai gali būti ženklas, jog augintinis patiria stresą.

Kaip pranešime žiniasklaidai teigia PetCity“ veterinarijos gydytoja M. Glinskytė, tokiais atvejais, šeimininkui pravartu turėti su savimi skanėstų, tačiau būna, kai net ir skaniausias kąsnelis nepadeda nusiraminti:

„Tokiems augintiniams rekomenduojama apsilankyti pas veterinarijos gydytoją prieššventiniu laikotarpiu, įvertinus augintinio būklę individualiai gali būti skiriami tiek žolelių arba feromoninio pagrindo preparatai nuo nerimo, tiek specifiniai receptiniai vaistai stresui sumažinti.“

Pagrindinė taisyklė – nepaleiskite gyvūno nuo pavadėlio

Taip pat veterinarijos gydytoja rekomenduoja šiuo laikotarpiu nepaleisti gyvūnų lakstyti be pavadėlio. Anot jos, jau šiuo metu galima išgirsti pavienius pirotechnikos sprogdinimus, todėl augintinių šeimininkus raginčiau nerizikuoti ir nepaleisti augintinių – taip užtikrinsite, kad išgirdęs netikėtą garsą, augintinis nepabėgs.

„O kad apskritai pasivaikščiojimai būtų ramesni bei Naujųjų metų naktis praeitų kuo sklandžiau, patarčiau šeimininkams su savo keturkojais padirbėti ir namie: įjunkite fejerverkų garsus per kompiuterį ar televizorių (iš pradžių tyliausiu režimu, po to palaipsniui didinant garsą), turėkite su savimi skanėstų, duokite juos keturkojui išgirdus pirotechnikos garsus ir nevenkite išsakyti žodinių pagyrų – taip mūsų mažieji šeimos nariai žinos, jog šis garsas nėra grėsmingas, o išgirdus jį netgi galima gauti skanėstų”, – priduria M. Glinskytė.

Miglė Glinskytė

Ar žolelių bei feromoninio pagrindo priemonės yra veiksmingos stresui mažinti?

Pasak gydytojos, šiuolaikinėje veterinarinėje medicinoje yra gausu priemonių, kurios padeda augintiniams išgyventi stresines situacijas gerokai lengviau, didžioji dalis jų natūralios ir visiškai saugios augintiniui.

„Dauguma mūsų siūlomų priemonių nuo nerimo yra žolelių arba feromoninio pagrindo, jos gaminamos tablečių, sirupų, antkaklių, lašų ant keteros ir difuzorių pavidalu. Šie preparatai naudojami tiek katėms, tiek šunims. Paprastai šios priemonės suveikia praėjus porai valandų nuo preparato sudavimo, tačiau rekomenduojama pradėti žolinių preparatų vartojimą bent kelias dienas iki numatomo streso, kad pamatytume, ar efektyviai veikia naudojamas preparatas, nes intensyvaus streso metu, galima numatomą doze padidinti“, – teigia M. Glinskytė.

Veterinarijos gydytoja priduria, kad norint gauti kuo geresnį efektą, tabletes galima kombinuoti su kitomis raminančiomis priemonėmis: lašiukais ant odos, raminančiais antkakliais, inhaliaciniais feromonų difuzoriais.

„Feromoniniai difuzoriai naudojami įkišus į elektros lizdą ir priklausomai nuo patalpos dydžio veikia iki šešiasdešimt dienų. Jie dažniau taikomi gyvūnams, kurie jaučia nuolatinį stresą. Visgi renkantis bet kokias raminančias priemones savo gyvūnui, vertėtų pasitarti su veterinarijos klinikose dirbančiais specialistais – jums papasakojus apie savo augintinį, bus parinktas geriausiai stresą malšinančios priemonės jūsų augintiniu“, – priduria veterinarijos gydytoja.

Kad Naujųjų metų naktis būtų kuo ramesnė, nuvarginkite augintinį dieną

Pasak veterinarijos gydytojos, keturkojus, kurie itin bijo fejerverkų skleidžiamų garsų, rekomenduojama išvežti iš miesto. Taip pat keturkojui nusiraminti padės aktyvi fizinė ir protinė veikla dienos metu:

„Aktyviai užsiimkite su augintiniu dienos metu eikite į pasivaikščioti parke, žaiskite ir dresuokite ar kitaip fiziškai nuvarginkite šunį. Jeigu turite galimybę, išvažiuokite naujametiniu laikotarpiu į užmiestyje esančią sodybą, venkite didmiesčio, kuriame aktyviai sprogdinama pirotechnika. Vakare, kuomet suintensyvėja netikėti garsai, duokite augintiniui ilgai graužiamą kremzlinį skanėstą, taip pat galite prikimšti maistinį žaislą (pavyzdžiui „Kong“), augintinio mėgstamiausių konservų (norint dar prailginti užsiėmimo laiką, galima iš vakaro įdėti žaislą į šaldiklį). Artėjant vidurnakčiui, namuose garsiai įjunkite televizorių arba muziką, kuri prislopintų sprogdinimų garsus, uždarykite visus kambariuose esančius langus, užtraukite užuolaidas.“

Taip pat gydytoja ragina nepalikti augintinių vienų švenčių metu ir prisiminti, kad keturkojai – pilnaverčiai mūsų šeimos nariai, kurių saugumas ir gera emocinė būklė yra šeimininko atsakomybė:

„Linkiu, kad šiais metais šeimininkus ir augintinius suptų saugi ir meilės kupina aplinka. Nepamirškime, kad tai mūsų mažieji šeimos nariai, kuriais galime pasirūpinti tik mes, todėl draugiškai primename- šventiniu laikotarpiu apsaugokite elektros laidus ir lemputes nuo graužimo, eglutės žaisliukus papuoškite taip, kad augintinis negalėtų jų pasiekti, neduokite nuo šventinio stalo maisto, nuo kurio augintinis galėtų apsinuodyti, o gyvūno dovanoms rinkitės žaislus, kurių negalėtų praryti ar jais užspringti.“