Katės iš prigimties yra labai švarūs gyvūnai, o savo kailiu rūpinasi tarsi didžiausiu turtu – laižo ir puoselėja rodos rytą vakarą. Vis dėlto net ir tokios švaruolės ne visada sugeba tiksliai išsilaižyti kailį, o šis sulimpa į veltinį primenančius gumulus. Nors dažniausiai bėdų dėl kailio turi ilgaplaukės katės, pasitaiko, kad susivelia ir trumpaplaukių kailis.

Susivėlęs kailis gali būti vienas iš kokios nors ligos arba senatvės simptomų. Nutukusios katės irgi nesugeba gražiai liežuviu „išsišukuoti“ kailiuko, nes ne visas kūno vietas pasiekia. Kai kurių veislių, pavyzdžiui, persų katės visuomet bus susivėlusios, jeigu šeimininkas kasdien jų nešukuos. Šios veislės kačių kailio struktūra tokia, kad jo priežiūrai nepakanka vien šiurkštaus, šepečio funkciją atliekančio liežuvio. Įdomu tai, kad dažniausiai veliasi kreminės, mėlynos ir baltos spalvos katės, mažiau – rudos spalvos (ypatingai Sibiro veislės).

Susivėlęs kačių kailis tikrąja to žodžio prasme pavirsta veltiniu ir jį prižiūrėti kur kas sudėtingiau negu šuns kailį. Katės kailio struktūra yra kitokia nei kitų augintinių – jeigu katės plauką stebėtume per mikroskopą, pamatytume, kad jis išsišakojęs, šiek tiek primenantis eglę. Būtent iš pavienių plaukų išaugę plaukeliai sukimba vienas su kitu ir nešukuojami susivelia į gumulus. Kailis vienodai veliasi tiek į lauką išeinančių, tiek namuose gyvenančių kačių, nepriklausomai nuo metų laikų ir oro sąlygų.

Tad kaip prižiūrėti kailį, kad jis būtų tvarkingas ir gražus? Kaip elgtis, kai taip susivelia, kad jokiu šepečiu jo neįmanoma iššukuoti?

1. Ilgaplaukę katę reikia kasdien šukuoti. Katė nesipriešins, jeigu nuo mažens bus pripratinta prie šepečio. Šukuoti būtina ir trumpaplaukę, jeigu ji nesugeba tvarkingai išsilaižyti kailiuko.

2. Jeigu pastebėjote nedidelį susivėlusio kailio gumulą, būtinai jį iškirpkite. Negalima šukuoti susivėlusio kailio, nes katei sukelsite skausmą, o veltinio gumulų vis tiek neiššukuosite, tik juos išpešite.

3. Jeigu katės kailis yra smarkiai susivėlęs, patys sąvėlų nekirpkite, nes aštriomis žirklėmis labai lengva sužeisti gyvūną. Geriausia katytę nuvežti į gyvūnų kirpyklą, kur jos kailį kirpėjas nukirps žirklėmis užapvalintais galais. Greičiausiai prieš tai susivėlusias vietas suvilgys specialiomis, katės kailio priežiūrai skirtomis kosmetologinėmis priemonėmis. Gyvūnų kirpėjas nuspręs, ar galima iškirpti pavienes susivėlusias vietas, ar būtina visą katę nuskusti plikai.

4. Parsivežę katę iš kirpyklos stebėkite, ar ji nenusilaižo odos iki žaizdų. Plikai nuskusta oda tampa labai jautri įvairiems pažeidimams. Pastebėję žaizdas būtinai nuvežkite katę pas veterinarą, nes antraip gali „įsimesti“ kokia nors infekcija, kurią išgydyti prireiks nemažai laiko.

5. Kai kailis pradės atauginėti, iškart pradėkite jį šukuoti. Iš pradžių labai minkštu šepečiu, kad katė neišsigąstų ir lengvai įprastų prie šios procedūros. Dažniausiai katė mėgsta būti šukuojama – švelnūs rankos judesiai ją atpalaiduoja ir veikia raminančiai.

6. Labai svarbu pasirinkti tinkamus šepečius arba šukas – jų galiukai turi būti apvalūs, kad šukuojant neįdrėkstų odos. Šukuokite katę lėtai ir atidžiai, tiksliai iššukuodami pažastų, papilvės, paausių kailį. Jūsų rankų judesiai turi būti lėti ir švelnūs.

Svarbu: susivėlęs kačių kailis nėra vien tik estetinė problema. Veltiniu padengta oda nekvėpuoja, tampa labai lengvai pažeidžiama. Sveikos katės požymis – žvilgantis ir tvarkingas kailis.