Pranešime žiniasklaidai prekybos tinklo „Senukai“ atstovai pastebi, kad atšalus orams vis daugiau pirkėjų ieško prekių savo augintiniams. Jie domisi kokybišku ėdalu, šiltesniais rūbais ir guoliais, specialiomis priežiūros priemonėmis. Suaktyvėjimas šioje prekių kategorijoje matomas tiek fizinėse parduotuvėse, tiek elektroninėje prekyboje.

Šaltuoju metų laiku augintiniams yra reikalinga speciali priežiūra, ypač kai oro temperatūra nukrenta žemiau nulio. Specialistai pasidalijo 5 patarimais, kurie užtikrins, kad jūsų keturkojis ir žiemą bus sveikas ir aktyvus.

#1. Apsaugokite pėdutes

Veterinarė Gintarė Maurušataitė sako, kad iškritus sniegui ir orui pasiekus minusinę temperatūrą, keliai būna barstomi smėlio ir druskos mišiniu. Smėliui patekus į tarpupirščius, jis braižo odą, atsiranda mikro įtrūkimai, o druska graužia ir sukelia diskomforto jausmą.

„Patekusios ant pėdų cheminės medžiagos gali dirginti odą, todėl augintinis eina keldamas kojas, dažnai sustoja jas laižyti. Dėl to būtina augintiniui nuplauti pėdas ir gerai nusausinti, patepti jas specialiu balzamu. Vis tik geriausia apsauga einant į lauką šaltuoju metų laiku – neperšlampami batukai“, – dalijasi patarimais G. Maurušataitė.

Norint apsaugoti savo augintinį nuo šalčio ir peršalimo, rekomenduojama dėmesį atkreipti į jo elgseną pasivaikščiojimo metu. Jei jis gūžiasi, dreba, kilnoja letenėles, bando grįžti į patalpą, nedelsiant veskite jį namo. Parėjus iš lauko kruopščiai apžiūrėkite pėdutes, nuplaukite jas švariu vandeniu ir nušluostykite rankšluosčiu.

#2. Pasirūpinkite apranga

Naminiai gyvūnai, o ypač lepesni ir mažesni, gali greitai sušalti, todėl jei jų kailis nėra tankus ir šiltas, patartina juos aprengti. Pranešime žiniasklaidai G. Maurušataitė dalijasi patarimais, į ką atsižvelgti, renkantis rūbus:

• Komfortas. Drabužiai ir aksesuarai turi būti patogūs, pagaminti iš orui pralaidžios medžiagos, lengvi ir nevaržantys judesių.

• Tinkamas dydis. Tos pačios veislės keturkojų svoris ir sudėjimas skiriasi, todėl visada rekomenduojama augintinį išmatuoti ir parinkti jam tinkamiausią rūbo dydį. Matuokite nuo pečių juostos iki uodegos galiuko. Tada išmatuokite nuo storiausios krūtinės iki ploniausios juosmens dalies. Galiausiai išmatuokite kaklą, kad nustatytumėte apykaklės dydį.

• Atsparumas oro sąlygoms. Rinkitės vėjui ir vandeniui atsparią aprangą, kuri būtų ne tik šilta, bet kartu ir lengva.

• Matomumas. Tai dažniausias veiksnys, į kurį šeimininkai neatsižvelgia pirkdami aprangą. Ankstyvą žiemos rytą ir vakarą būna gana tamsu, todėl turėtumėte pasirūpinti jo saugumu ir rinktis aprangą su atšvaitų ar specialaus apšvietimo elementais.

#3. Prižiūrėkite mitybą

Veterinarė siūlo šaltuoju metų laiku būti atidiems ir stebėti savo naminio gyvūnėlio aktyvumą ir atitinkamai koreguoti jo suvartojamų kalorijų kiekį.

„Žiemą keturkojai juda mažiau, todėl stebėkite, ar augintinis nepradeda priaugti svorio, maistą normuokite, per daug nelepinkite skanukais. Keičiantis sezonui ir vėstant orams, pasirūpinkite ir augintinio imunine sistema – multivitaminų kompleksais ir omega riebalų rūgščių papildais“, – pataria gyvūnų specialistė.

Šaltuoju laikotarpiu keturkojams duokite kokybiško, visaverčio ėdalo, geriausia žalios mėsos pagrindu sudarytą racioną.

„Visavertis ėdalas padės užtikrinti, kad šaltais žiemos mėnesiais gyvūno kailis būtų sveikas ir energijos jam nepritrūktų. Ypatingos priežiūros reikalauja vyresnio amžiaus bei nuo sąnarių ligų kenčiantys gyvūnai. Todėl jų organizmams vitaminai ir mineralai yra būtini“, – pasakoja specialistė.
„Senukų“ ekspertai pastebi, kad šeimininkai augintiniams vis aktyviau perka aukštesnės kokybės, sveikesnį „premium“ ir „super premium“ klasės maistą, praturtintą mineralais ir vitaminais. Augantys tokio ėdalo pardavimai rodo, kad pirkėjai vis atsakingiau žiūri į savo augintinių priežiūrą.

#4. Rečiau maudykite

Nors tinkamai prižiūrėtas kailis šaltuoju metų laiku padeda išlaikyti šilumą ir saugo nuo šalčio, tačiau šaltuoju sezonu rekomenduojama augintinį maudyti rečiau: kas 6-8 savaites.

„Augintinio oda natūraliai išskiria daugiau riebalinės apsaugos plaukui ir taip sukuria natūralų apsauginį sluoksnį. Povilnę turintiems ir daugiau laiko lauke leidžiantiems šunims nereikėtų stengtis išplauti to riebalinio sluoksnio“, – pabrėžia veterinarė.

Išmaudžius gyvūną, reikėtų labai gerai išdžiovinti jo kailį. Iš karto po maudynių venkite eiti į lauką, palaukite bent porą valandų, kad augintinis neperšaltų.

#5. Paruoškite šiltą guolį

Šaltuoju sezonu kaip ir žmonėms, taip ir gyvūnams norisi šilumos. Todėl pasirūpinkite, kad jūsų augintinis turėtų jaukų ir minkštą guolį, kuriame jis galėtų ramiai ilsėtis, miegoti ir jaustis saugiai.

„Guolį stenkitės statyti atokiau nuo skersvėjo, šaltų ar drėgnų namų vietų. Taip pat dėkite jį ten, kur yra mažiau triukšmo ir judėjimo. Nederėtų dažnai kaitalioti ir jo guolio vietos“, – dalijasi G. Maurušataitė.

Rinkitės geros kokybės guolį, turintį gerą izoliaciją, kuri padės išlaikyti šilumą. Tokioje erdvėje keturkojis jaus saugumo jausmą, tai padės jam patirti mažiau streso. Ieškokite guolio, kuris turi aukštesnius bortelius arba pridėkite šiltų pagalvėlių. Visiems keturkojams patinka, kai atsigulus pailsėti, nugara atsiremia į kažką tvirtą, atkreipia dėmesį „Senukų“ specialistai.