Pareigūną Ramzį išlydėjo čia dirbantys pasieniečiai, dešimtys Pagėgių rinktinėje bei kituose VSAT padaliniuose tarnaujančių kinologų su tarnybiniais šunimis, kiti svečiai.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos Prevencijos skyriaus viršininkas Giedrius Mišutis sako, kad atsisveikinimas su Ramziu praėjo gražiai. Šunelį palydėjo gausiai susirinkę aplinkiniai gyventojai su vaikais, savais šunimis. Nešama Ramzio urna buvo pagerbta gyva kinologų ir jų šunų grandine. Po ceremonijos visi svečiai buvo pakviesti į muziejų, kur bus laikoma Ramzio urna, peržiūrėti sukurtą filmą apie pareigūno tarnybą ir gyvenimą.

Ramzis buvo kremuotas, urna su jo pelenais ceremonijos metu buvo išnešta į Pagėgių rinktinės muziejų. Čia įrengta Ramziui skirta ekspozicijos dalis, kur bus galima sužinoti apie šio vieno geriausių pasieniečių keturkojo tarnybą.

Prieš dvi savaites Ramzis buvo nušautas Arvydo Komskio, naujai kadencijai į Seimą vėl išrinkto partijos „Tvarka ir Teisingumas“ nario Kęsto Komskio ir Pagėgių mero Virginijaus Komskio brolio, kai Pagėgių savivaldybės miške netoli sienos su Rusija sekė įtariamų kontrabandininkų pėdsakais.

Tarnybiniai gyvūnai nusipelno didžiulės pagarbos

Atsisveikinimo ceremonijoje taip pat dalyvavo Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovė Brigita Kymantaitė. Ji teigė, kad ceremonija buvo labai jautri ir graži.

„Aukšto rango tarnybos vadai sakė kalbas ir pasisakė tikrai ne apie šunį, o apie kolegą-pareigūną. Likau sužavėta šios tarnybos atiduota pagarba žuvusiam augintiniui. Ramzis ir kiti tarnaujantys gyvūnai išskirtinai verti tokios pagarbos. Nes mes, žmonės, juos išmokome tam tikrų dalykų, kurie juos, vietoje žmonių pareigūnų, veda į pavojų rizikuojant gyvybę (šunys kare, sprogmenų ieškantys šunys ir t.t)“, - po ceremonijos kalbėjo moteris.

Jos teigimu, tarnybiniai šunys nusipelno didžiulės pagarbos, nes jie dirba patys nesuprasdami, kokią didelę naudą mūsų valstybei ir žmonėms duoda. „Žinoma, gyvūnai patys to nesupranta, nes savybių, reikalingų tarnybai, yra mokomi per žaidimo formą. Tarnybos vykdymas jiems yra žaidimas, kuris, jiems to nesuprantant, yra pavojingas jų gyvybei, tačiau mums, žmonėms, tai gali išgelbėti gyvybę. Už tai mes turime atiduoti pagarbą kiekvienam žuvusiam, tarnybai dėl amžiaus nebetinkančiam gyvūnui-pareigūnui“, - sakė B. Kymantaitė.