Diagnozės – net kelios

Kaip pasakoja jis, į jo kliniką kreipėsi žmonės, po nerimastingos nakties radę savo pabėgusią šunytę sniege. Kalytė buvo rasta visiškai sušalusi ir beveik nejudanti, sunkiai kvėpuojanti. Pasak veterinaro, sniege rastos žymės signalizavo, kad nuo kelio iki namų šunytė šliaužė, nes negalėjo valdyti galinių kojų. Atvykusi i kliniką Spurga kaipmat buvo nugabenta atlikti tyrimų, o gydytojo teigimu, ji sunkiai kvėpavo, iš nosies bėgo kraujas. Tyrimų rezultatai, kaip sako veterinaras, vertė griebtis už galvos.

„Lūžusi nosies pertvara, diafragmos išvarža, vidaus organai krūtinės ląstoje spaudžia širdį, gyvūnas negali kvėpuoti. Lūžęs stuburas, nutraukti raiščiai ir lūžę dubens kaulai“, – pasakoja P. Morkūnas.

9 mėnesių kalytės Spurgos gydymo kelias

Ne tik augintinių šeimininkų, bet ir gydytojų gretose stojo tyla. Kaip prisimena veterinaras, galvoje sukosi daug minčių – begalė problemų, patirta sunki trauma, tad teks iškęsti daug ilgai trunkančių operacijų, kurios, kaip tąkart atrodė, gali ir nepasisekti.

„Bet neleidi sau taip galvoti, juk tai gyvybė, kuri nori gyventi. Šeimininkams tokios operacijos ir šis gydymas būtų labai brangus, o galimybių, pripažinkime, ne visi turime, bet ar gyvybę galima skaičiuoti pinigais?“ – klausia P. Morkūnas, pasakodamas, kad tada abejonių, ar gelbėti Spurgą, nekilo, tačiau reikėjo ieškoti sprendimų, kas atlygins gydymo išlaidas.

9 mėnesių kalytės Spurgos gydymo kelias

Suaukojo virš 2 tūkstančių eurų

Buvo priimtas sprendimas gydymą pradėti mažais žingsneliais, nes šunytės būklė buvo nepavydėtina, tad ir sėkmės garanto čia buvo mažai.

„Po krūtinės operacijos būklę pavyko stabilizuoti per 14 dienų, tada laukė traumatologinės operacijos, kurios finansiškai tikrai buvo brangios ir tokiomis akimirkomis galvoji – juk Lietuvoje yra daug gerų žmonių, o jeigu paprašyčiau prisidėti nors keliais eurais“, – sako jis.

Laimei, kaip teigia ir jis pats, veterinaras įkūręs „Pauliaus Morkūno veterinarijos paramos fondą“, tad nieko nelaukęs paprašė pagalbos Lietuvos žmonių. Šalies gyventojų geranoriškumas netruko nustebinti.

„Užteko įdėti visą informaciją apie Spurgos istoriją ir vos per 12 valandų buvo paaukoti 2145 eurai. Pamačius skaičius, supratau, kad mes Lietuviai esame be galo mylintys ir užjaučiantys. O stebuklus kuriame mes visi ir, manau, skirtas kiekvienas euras buvo ne tik pinigėlis, bet ir dalelė tikėjimo bei vilties, kuri mums suteikė jėgų stengtis ir judėti pirmyn. Nuoširdžiai tikiu, kad Spurga pasveiks ir vėl galės gyventi nuostabų gyvenimą“, – svarsto veterinaras.

9 mėnesių kalytės Spurgos gydymo kelias

Todėl P. Morkūnas skuba dėkoti žmonėms ir viliasi, kad Spurga atsigaus ir vėl galės džiaugtis šunišku gyvenimu.

„Ačiū jums, Lietuvos žmonės“, – šypteli gydytojas.

Norite pranešti naujieną, papasakoti apie pradžiuginusį įvykį ar išsakyti nuomonę? Kviečiame rašyti el. paštu pilieciai@delfi.lt