Kaip jūsų šuo atrodo ir kaip jaučiasi sulaukęs vyresnio amžiaus? Ar galite juo didžiuotis parodose bei varžybose? Jis vis dar žvalus, žmonėms džiaugsmą teikiantis ir, kas labai svarbu – puikus savo veislės atstovas?

Kasmet Lietuvos kinologų draugija skelbia konkursą „Top šuo“, jo tikslas – išrinkti sėkmingiausiai parodose pasirodžiusius šunis: Top suaugusį, Top jauną ir Top šunį veteraną.

2023 m. Lietuvos Top šunimi išrinktas kaunietės Laurynos Kudirkienės Lasos apsas TAI FANZA EAST TO WEST. Tarp jaunų šunų pirmą vietą laimėjo samojedas KLAJOKLIŲ ŠUO FANTASTIC BOYFRIEND (savininkai D. ir E. Mickiai). TOP veterano titulą laimėjo Maltos bišonas AMPLUA UH THAT JAZZ (savininkė G. Pilipuitienė), namie trumpai vadinamas Džiazu.

Džiazas

Džiazas yra tikras „lietuvis“ ir tikras šiaulietis“, – šypsosi Ginta Pilipuitienė, prieš dešimtmetį įsigijusi šį žavų šuniuką veislyne „Amplua“. Jau tuomet Džiazo veisėja Ieva Žemliauskienė pastebėjo šio šuns išskirtinumą, gilų žvilgsnį, tvirtą charakterį.

„Trijų mėnesių jis atvyko į mūsų šeimą, veislyną „Tik Marabu“. Tai buvo trečias Maltos bišonas mūsų namuose. Veislynui jau dešimt metų, laikome tik „maltutes“, – pasakoja Maltos bišonų gerbėja Ginta. Baltas šilkinis šių šuniukų kailis reikalauja išskirtinės priežiūros ir kantrybės, bet veisėjos tai nevargina. Jos nuomone, tai puiki galimybė ilgiau pabūti su savo augintiniu, pabendrauti. Kad turės balto kailio šunį, lėmė ir dukters Emilijos pasirinkimas, nes šiai patikdavo balti šuniukai žaisliukai. Dabar jau šešiolikmetė Emilija nuo septynerių pradėjo dalyvauti jaunųjų vedlių konkursuose, atsakingai treniruoja ne tik Maltos bišonus, bet ir kitų veislių šunis, ruošia juos parodoms.

Džiazas ir Ginta

„Neplanuojam kitos šunų veislės, norisi puoselėti ir tobulinti Maltos bišonus. Daug keliaujam po šunų parodas. Jeigu yra galimybė, vykstame į Europos ir pasaulio čempionatus. Negalime užsisėdėti, turime matyti ir kitų veislynų šunis. Tai mūsų galimybė tobulėti, be to, parodose smagu pasivaržyti, atstovauti savo šalies veisėjams“, – sako gražiausio 2023 metų Lietuvos šuns veterano savininkė.

Džiazas

Jos šuo galėtų save laikyti „žvaigždūnu“. Daugiau kaip 200 kartų Džiazas tapo geriausiu veislės atstovu, 21 sykį buvo geriausias parodos šuo tarp visų šunų veislių. 2015 metais, būdamas vos 10 mėnėsių, Osle laimėjo Europos jaunų šunų vicečempiono titulą. Minėtoje parodoje nugalėjo žinomiausius čempionų klasės patinus, laimėjo Norvegijos čempiono titulą. 2015 metais, surinkęs 12 jaunimo čempiono titulų, išrinktas Lietuvos Top jaunu šunimi. Pasak Gintos, šis pasiekimas užaugino sparnus, todėl 2016 m. jie tikslingai rinko taškus, dalyvavo įvairiose tarptautinėse parodose. Per metus jų augintinis tapo 25 šalių čempionu suaugusiųjų klasėje, jam buvo patvirtintas tarptautinio čempiono titulas ir, žinoma, 2016 metų Lietuvos TOP šuns titulas.

Džiazas ir Ginta

„Jau būdamas veteranas Džiazas dalyvavo Europos šunų čempionate Danijoje ir laimėjo Europos šunų veteranų čempiono titulą. Praėjusius metus „uždarė“ laimėdamas 2023 metų Lietuvos TOP šuns veterano titulą. Juokaujame, kad jis triskart karūnuotas“, – augintinio pasiekimus vardydama Ginta pabrėžia, jog Džiazas yra ne tik geras show šuo, bet ir puikus reproduktorius. Savo parodų karjerą jis baigia, tačiau šunų mylėtojus jau džiugina mažieji „džiaziukai“.

Ginta dėkinga Džiazo veisėjai už patarimus, vedlei Marijai Zemlianskajai už puikų šuns pristatymą parodose. Akivaizdu, jog tai visos komandos nuopelnas. Šuns laimėti titulai labai džiugina, tačiau visai Džiazo komandai pirmiausia tai yra aistringas hobis ir meilė Maltos bišonų veislei.