„Nesvarbu, ar su kate praleidžiate itin daug laiko, ar ji lieka ilgam viena namuose – augintinio priežiūros rutiną gali palengvinti gausybė įvairių technologinių sprendimų – nuo specialių kamerų iki žaidimų programėlių, skirtų pramogauti katei“, – pranešime žiniasklaidai sako Martynas Vrubliauskas, „Bitės Profas“.

Pasirūpinkite net kai esate toli

Auginant katę tiek gyvūnas, tiek jo šeimininkas prisiriša vienas prie kito. Todėl išsiskyrimas darbo dienai ar ilgesniam laikui gali tapti nepatogus ir sukeliantis stresą augintiniui. Laimei, galima pasinaudoti išmaniosiomis technologijomis, kurios leis prižiūrėti savo augintinį net ir esant toli nuo namų.

„Jei nerimaujate, kaip katė elgiasi, kol jūs būnate darbe, arba norite stebėti augintinį, turintį sveikatos problemų, tam pasitarnauti gali namuose įrengta kamera. Susiejus įrenginį su išmaniajame telefone esančia programėle, galėsite lengvai stebėti, ką veikia jūsų katė. O įsigijus kamerą su dvipusio garso funkcija, turėsite galimybę ir sudrausminti gyvūną, jei jis, pavyzdžiui, drasko baldus ar ėda maistą, kuris skirtas ne jam“, – sako „Bitės Profas“.

Jei planuojate išvykti iš namų ir gyvūną palikti ilgesniam laikui, M. Vrubliauskas pataria įsigyti automatinę šėryklą, kuri padės užtikrinti, kad augintinis maistą gautų pagal nustatytą laikmatį.

Programėlės – ir pramogai, ir instinktams

Jei pastebite, kad jūsų katė beveik visą laiką praleidžia miegodama ar valgydama, savo išmanųjį telefoną ar planšetinį kompiuterį galite panaudoti kaip protinės stimuliacijos šaltinį augintiniui. Specialios katėms skirtoms programėlės ne tik suteikia pramogą, bet ir padeda ugdyti natūralų medžioklės instinktą.

„Visos tokio tipo programėlės yra panašios – ekrane juda objektas, o katė jį persekioja. Pavyzdžiui, „Cat Alone“ („Android“ ir „iOS“) programėlėje siūlomi įvairūs bėgiojančių objektų variantai – nuo drugelių iki tarakonų ar lazerinių rodyklių bei driežų. Taip pat programėlėje galite pasirinkti ir patinkantį garsą, kuris stimuliuos katę“, – aiškina išmaniųjų įrenginių ekspertas.

„Bitės Profas“ rekomenduoja išbandyti ir „Mouse for Cats“ („Android“ ir „iOS“) programėlę, kurios pagrindinis medžioklės objektas – pelės. 11 skirtingų lygių, pritaikytų katėms, padės sudominti augintinį ir jo dėmesį išlaikyti ilgesnį laiką.

Išmanieji ieškikliai užtikrins saugumą

Daugeliui augintinių šeimininkų yra pažįstama baimė nors ir trumpam iš akiračio pametus mylimą keturkojį. Todėl technologijos gali ypač pasitarnauti kačių, reguliariai išleidžiamų į lauką, priežiūrai. Prie augintinio antkaklio pritvirtinus specialų ieškiklį, savo telefono ekrane galite matyti, kurioje vietoje yra jūsų katė.

„Išmanųjį ieškiklį galite rinktis pagal savo naudojamo telefono operacinę sistemą. Pavyzdžiui, „Apple AirTag“ arba „Samsung Galaxy SmartTag“ ieškikliai, susieti su jūsų telefone esančia programėle, greitai parodys, kur ieškoti savo augintinio“, – tvirtina skaitmeninių paslaugų bendrovės „Bitė Lietuva“ atstovas M. Vrubliauskas.

„Bitės Profas“ taip pat ragina nepamiršti ir privalomo naminių gyvūnų ženklinimo specialia mikroschema, kuri veterinarijos klinikoje įsiuvama po augintinio oda. Nors ši mikroschema neparodys, kurioje vietoje yra jūsų mylimas augintinis, tačiau, ją nuskenavus, sužinoma visa šeimininkų informacija, todėl pasimetęs mylimas gyvūnas gali būti greičiau grąžinamas namo.