Lyginant su kitomis rūšimis, šunų rujos cikle vadinamoji geltonkūnio fazė yra ilga. Tai ir lemia pieno atsiradimą porujo metu. Šiame periode krenta progesterono kiekis, tačiau gausėja prolaktino – to rezultatas ir yra pokyčiai, vadinami pseudonėštumu. Taip pavadinti jie todėl, kad tas pats pastebima ir šuningumo pradžioje – lyg ir nėštumas, bet netikras.

Beje, kalėms, kenčiančioms nuo hipotirozės, taip pat galimi pokyčiai, stimuliuojantys prolaktino gamybą, irgi galintys sukelti netikro nėštumo simptomus.

Manoma, kad pseudonėštumai gali kankinti 50 – 75 proc. kalių. Tam įtakos turi amžius, aplinkos faktoriai, netgi veislė. Netikras nėštumas nesikerta su kalės vaisingumu ar galimybe susilaukti palikuonių.

Kokia pseudonėštumo nauda?

Šunų pasaulyje pseudonėštumas – įprastas dalykas. Šiuos gyvūnus bei jų protėvius tokia „būklė“ lydėjo daugybę evoliucijos metų. Laukinėje gamtoje visos vilkės rujoja panašiu metu. Tačiau, kaip žinia, paprastai vados susilaukia tik viena – svarbiausia – gaujos narė.

Iš pradžių jauniklius ji laiko atskirai nuo kitų gentainių, tačiau vėliau jai prireikia pagalbos rūpinantis neklaužadomis. Kitos vilkės tuo metu gamina pieną ir jos (ar kuri nors viena „išrinktoji“) padeda rūpintis vilkiukais. Tokia papildomų žindyvių praktika padidina atžalų galimybes išgyventi.

Požymiai

Pseudonėštumas būdingesnis jautraus charakterio kalėms ir gali būti susijęs su jų nervų sistemos ypatumais. Vienas iš pseudonėštumo požymių – elgesio pakitimai: neramumas, apetito praradimas ar – atvirkščiai – jis kaip tik padidėja, guolio, „gūžtelės“ sukimas, agresijos kitiems šunims, motiniškų instinktų sustiprėjimas.

Kalė gali priaugti svorio, jai atsiranda pieno (ar bent padidėja pieno liaukos). Tai gali lydėti ir komplikacijos kaip mastitas, pieno dermatitas, tačiau jos nėra dažnos.

Pseudonėštumo požymiai prarastai išnyksta per kelias savaites, tačiau gali kartotis po kiekvienos rujos (kartais netgi po kiekvienos rujos vis stipriau). Pirmą kartą rujojančioms kalėms pieno liaukų pabrinkimas paprastai trunka ilgiau.

Gydymas

Pseudonėštumo požymiai savaime praeina per 2 – 4 savaites. Tuo metu patariama sumažinti maisto kiekį – tai sumažins ir pieno gamybą. Atrodo, porai dienų leidus šuniui visiškai pabadauti, pseudonėštumas praeina dar greičiau. Fizinis krūvis taip pat greičiau sutvarko šias problemas.

Kai kas sumažina šuniui priėjimą prie skysčių (vandens), tačiau, atrodo, dažniau tai ne padeda, o tik padidina mastito atsiradimo tikimybę.

Jokiu būdu nelieskite kalės spenelių – tai tik paskatins pieno gamybą. Jei augintinė juos pradėjo laižyti, neleiskite jai to daryti (galbūt net teks uždėti specialią po operacijų naudojamą apykaklę).

Kartais naudojami kompresai – pvz., per pusę vandeniu skiestas obuolių actas, nors jų poveikis nėra vienareikšmiškas.

Esant poreikiui (pvz., gresiant mastitui ar artėjant svarbiai parodai) pasitelkiami ir vaistai, slopinantys pieno gamybą inicijuojančio hormono sintezę smegenyse. Kai kuriais sunkiais atvejais kalei duodama raminamųjų. Vaistus gyvūnui gali skirti tik veterinarijos gydytojas,.

Jei kalė nėra planuojama veisti, geriausiai būtų ją sterilizuoti. Taip visam laikui išvengiama „hormonų audrų“ ir po jų atsirandančio tariamo nėštumo. Ramiau tampa ir kalei, ir šeimininkui.