Jeigu niekada nebuvote šunų parodoje, o ypač didelėje tarptautinėje, turbūt įsivaizduojate ją kaip snobišką pasipuikavimą savo veisliniais šuniukais. Ar taip yra iš tikrųjų?

Artėjant didžiosioms metų šventėms, renginių gausybėje galima pasiklysti, o čia dar ir tokia informacija: gruodžio 20-22 d. Lietuvos ekspozicijų ir parodų centre „Litexpo“ Vilniuje vyks tarptautinės šunų ir kačių parodos. Dalyvauti šunų parodose registruota 1600 šunų, atvyksta dar tiek pat ir net daugiau jų šeimininkų arba šeimos narių. Taigi, tai tikrai nemažas tarptautinis renginys visam miestui ir šaliai.

Kad šunų parodos yra skirtingo amžiaus bei išsilavinimo žmones suburianti maloni veikla, įsitikinęs vienas iš tarptautinės šunų parodos teisėjų, šveicarų zenenhundų mylėtojų klubo prezidentas Erikas Piskunovas: „Man šunų parodos pirmiausia yra susitikimas su draugais. Su bendraminčiais, su mūsų išveistų šuniukų šeimininkais. Tokį bendruomeniškumo jausmą ypač pajutau, kai rugsėjo pabaigoje Palangoje organizavome tarptautinį šveicarų zenenhundų mylėtojų festivalį „Sennenfest 2019“. Jo metu vyko seminarai, diskusijos, susitikimai, gražiausio šuns rinkimai – gyvenome kaip viena šeima, nors žmonės buvo atvykę iš skirtingų šalių.“
Erikas Piskunovas su šeima

Šveicarų zenenhundų mylėtojas E. Piskunovas įsitikinęs, kad visi kinologų renginiai pasitarnauja pristatant visuomenei šunis kaip šeimos narius, kaip socialius, protingus, draugiškus gyvūnus. Tuo pačiu jis pabrėžia, kad šunų parodos pasitarnauja populiarinant šunų veisles, pristatant savo šalies kinologijos kultūrą bei pačią šalį. Pridursime, kad šunų parodos taip pat atspindi atsakingą kinologų požiūrį į šunų veisimą bei auginimą.

Tiems, kas pirmąkart užsuks į šunų parodą, gali susidaryti įspūdis, jog viskas gana paprasta. Apibėgi su šuniuku ratą, pademonstruoji augintinį teisėjui, pasižiūri į konkurentus ir laisvas. Tačiau parodų dalyviai sako, kad savo augintinius parodoms ruošia ne vieną dieną. Ir kalba jie ne tik apie kailį ar bendrą išvaizdą. Daug svarbesnis – šuns elgesys, puiki emocinė ir fizinė būsena. Šuo nuo mažumės turi būti socializuojamas, mokomas tinkamai elgtis, bendrauti su pačiais įvairiausiais žmonėmis, šunimis, nereaguoti į dirgiklius (neįprasti daiktai, nauji kvapai, garsai, keisti reiškiniai).
Ir būtent čia, parodoje, kaip ant delno matyti ne šuns, o šeimininko arba vedlio klaidos – tampa aišku, kiek laiko ir pastangų buvo skirta šuniui paruošti.

Parodoje svarbu ir kiti dalykai: šunys turi būti paženklinti integriniu grandynu („mikročipas“) – unikalus numeris atsispindi gyvūno kilmės dokumentuose. Be šio ID į parodos ringą šuo negali patekti. Lietuvoje gimę ir Lietuvos kinologų draugijos (LKD) išduotus kilmės dokumentus turintys šunys integriniu grandynu ženklinami jau nuo 2011 metų.

Į parodą atvykstantys šunys turi būti sveiki, paskiepyti, tai atsispindi jų sveikatos pasuose. Be šio dokumento ir galiojančių skiepų atžymų gyvūnas negali patekti į parodą.

Šunų parodos visada laukia žiūrovų, gyvūnų mylėtojų, todėl Lietuvoje vykstančiose tarptautinėse šunų parodose visada rasite LKD Mokymo centro stendą. Čia vyksta edukaciniai užsiėmimai vaikams, kūrybinės dirbtuvės, protų mūšiai, konkursai. Organizuojamos ekskursijos po parodą, konsultuojama apie šunų pasirinkimą, auginimą.

Ateinantį savaitgalį „Litexpo“ vyksiančių parodų scenarijus papildytas naujovėmis. Be šunų ekspertizės, dar vyks atranka į Lietuvos šunų čempionų čempionatą, šokių su šunimis ir Rally Obedience varžybos.