Spąstai šunų mylėtojams: prašė 1650 eurų už šuniuką, kurio net nėra

Pagal 2020 metais sudarytą „American Kennel Club“ populiariausių šunų veislių topą, pudeliai užima 6-ą vietą tarp 195 reitinguotų šunų veislių. Pagal Tarptautinės kinologų federacijos (FCI) standartą išskiriami, iš Prancūzijos kilę mažiausieji pudelių veislės atstovai, vadinami toy pudeliais (arba žaisliniais pudeliais) pastaruoju metu yra ypač išpopuliarėję.

Panašu, kad kylančiu šių šuniukų populiarumu nusprendė pasinaudoti ir sukčiai. Augintinio ieškojusi vilnietė Karolina (vardas redakcijai žinomas – Delfi) internete aptiko skelbimą, kuris, kaip netrukus paaiškėjo, tebuvo gudrus sukčių bandymas pasipelnyti. Merginą nustebino šuniuką neva parduodančios moters gebėjimas sukurti pasitikėjimą, po kurio sekantis prašymas pervesti rezervacijos mokestį galėtų apgauti dažną.

Kaip pavyko išsiaiškinti Karolinai, šuniuko moteris net neturėjusi ir neplanavusi parduoti. Apgavystę išsiaiškinusi vilnietė nenumano, kiek žmonių tokiu būdu galėjo būti apgauti, tačiau nori įspėti kiekvieną, mat susidomėjimas skelbimu išties buvo nemažas.

Toy pudeliai dabar yra labai populiarūs, visi jų nori, o jie kainuoja belekiek. Ir aš nuolat skelbimuose sėdžiu, ieškau tų šunų. Aišku, ten daug apgaulingų skelbimų, bet neseniai radau max normalų skelbimą su nuotrauka ir informacija. Kviečia žmones, jei rimtai susidomėję, atvažiuoti į vietą pažiūrėti. Pasiskambinau – labai maloni moteris, ilgai kalbėjom iki smulkmenų apie šuniukus ir jų tėvus. Tada sakau, kad nežinau, kaip čia atvažiuoti, juk dar buvo postai. Bet sakau, aš noriu to šuns, tai jei ką, galim tartis dėl rankpinigių“, – bendravimo pradžią su skelbimą patalpinusia moterimi prisimena Karolina.
Asociatyvi nuotr.

1650 eurų už šuniuką prašanti pardavėja pasakė, kad už kitų šuniukų rezervaciją buvusios pirkėjos pervedusios 100 eurų, tačiau pirkėja gali pervesti sumą savo nuožiūra į pateiktą sąskaitą. Kadangi ši buvo ne lietuviška, Karolinai kilo įtarimas, ar tik tai nebus apgaulė.

Apgaulę išdavė sąskaitos numeris ir nuotraukos: įtarimų kiltų ne visiems

Netrukus po pokalbio, Karolina paprašė atsiųsti daugiau siūlomos kalytės nuotraukų. Iš pardavėjos ji gavo žaidžiančių šuniukų vaizdo įrašą, o paprašyta atsiuntė ir parduodamos kalytės nuotrauką. Kad tai apgavystė, Karolina įsitikino tada, kai nusprendė patikrinti atsiųstus įrašus per „Google Images“ – atlikta paieška atskleidė, kad nuotraukos netikros, vogtos iš interneto.

„Tada melas tęsiasi toliau. Aš likau apakus, kaip jie žaidžia žmonių psichologija. Tave kviečia į namus apžiūrėti šunį, taip sukuria pasitikėjimo jausmą, nors realiai suvokia, kad dėl karantino turbūt negalėsi to padaryti. Kosmosas. Aš, aišku, nepadariau to pavedimo, bet įdomu, kiek žmonių pasimauna kasdien. Nes čia visas veikimo mechanizmas – sukuria deficito jausmą, tada pasitikėjimą, tada tu turi palaukti, nekantrauji. Ir tada, va, sąskaita nelietuviška, kad pavedimai neitų per Lietuvą“, – teigė Karolina.
Susirašinėjimas su šuniuko pardavėja

Atsižvelgiant į tai, kad karantino metu augintinių ieškantys žmonės gali būti patiklesni, o rezervacijos mokestį už populiariame skelbime neva likusį paskutinį šuniuką sumokėti paskubomis jausdami konkurenciją, Karolina pataria atkreipti dėmesį į svarbias detales, galinčias reikšti apgavystę.

„Pirmiausia, tai kategoriškai patarčiau nevesti rezervacinio mokesčio. Jei dėl kažkokių priežasčių, kaip, mano atveju, negalėjimo patekti į tą savivaldybę dėl karantino ribojimų, rankpinigius vis dėlto vestumėte – gavėjo sąskaita neturėtų kelti įtarimų, būti užsienietiška, pavedimo paskirtis – taip pat. Ieškokite informacijos apie pavedimo gavėją. Galiausiai – nepatingėkite tiesiog googlinti – aš sukčius atpažinau pasinaudojusi „Google Images“ paieška ir radusi siųstos šuniuko nuotraukos atitikmenį. Vis dėlto, net tokios paieškos neužtikrina, kad jūsų neapgaus, nes egzistuoja galimybė paslėpti nuotraukos, paimtos iš interneto, priešistorę“, – perspėja apgavystę demaskavusi Karolina.

Delfi mėgino susisiekti ir su skelbimą patalpinusia moterimi, tačiau prisiskambinti nepavyko. Šiuo metu įtartinas skelbimas jau yra pašalintas.

Augintinio paieškose – ir daugiau rizikų: kaip neapsigauti?

Veislės ir gyvūnų gerovės standartus atitinkantis kilmingų šunų veisimas – didelės atsakomybės reikalaujantis darbas. Kad standartų būtų laikomasi, registruotų veisėjų veikla yra tikrinama, dokumentuojama, taip būsimas šuns šeimininkas gali būti užtikrintas dėl veiklos skaidrumo ir šuns kilmės.

Tačiau netrūksta skelbimų, prasilenkiančių su šunų veisimo etika. Pastaraisiais metais demaskuotos daugyklos parodė, kokie dideli nelegalaus šunų dauginimo mastai veši mūsų šalyje, aptikti židiniai, kuriuose šimtai šunų dauginami žiauriomis sąlygomis, kad daugintojai galėtų iš jų kuo daugiau pasipelnyti.

Taigi, augintinio ieškančiam žmogui kyla rizika skelbimuose užkibti ant sukčių ar gyvūnų išnaudotojų kabliuko. Lietuvos kinologų draugijos (LKD) klausėme: ką svarbiausia žinoti, kad augintinio paieškose netektų susidurti su nepatikimais, nesąžiningais pardavėjais? Ir kada tikslinga pervesti šuniuko rezervacijos mokestį, kad netektų apsigauti?
Daugykla, asociatyvi nuotr.

Draugijos atstovė Aurelija Staskevičienė pažymi, kad nemažai LKD šunų veisėjų būsimam šeimininkui dar tik rezervuojant šuniuką pasirašo vadinamąją išankstinę dvišalę sutartį, kur numato avanso dydį už šuniuką, avanso pervedimo terminus ir pervedimo būdą.

Taip pat toje sutartyje jie numato likusios sumos pervedimo bei šuniuko atsiėmimo iš veisėjo datą. Visai naudinga toje išankstinėje sutartyje dar aptarti sąlygas, kas būtų, jei šuniukas dar būdamas veislyne žus, kaip ir kada pirkėjui bus atgal pervestas jo sumokėtas avansas.

Tuo metu mopsų veisėja iš Kėdainių Milana Daukšienė sako išvis vengianti parduoti šuniuką ir aptarinėti kokius nors finansinius dalykus, kol artimiau nesusipažįsta su būsimais šunelio šeimininkais, kol nesužino jų lūkesčių, požiūrio į šunis.

Ji mano, kad Lietuvos kinologų draugijos Šunų veisimo nuostatai bei kiti su šunų veisimu susiję dokumentai „įjungia“ nemažai saugiklių, kurie svarbūs abiems pusėms – tiek veisėjui, tiek būsimam šuniuko šeimininkui. Pasak Milanos, būsimam šeimininkui tereikia labiau pasidomėti teisine šio reikalo puse, aptarti ir pasirašyti sutartis su veisėju, o ne skubėti pirkti katę maiše.

„Lietuvos kinologų draugijos šunų veislynų veiklą kontroliuoja klubas, kuriame mes, veisėjai, registruojame savo veislyną, kaip, beje, registruojame savo veiklą Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje, – atkreipia dėmesį mopsų augintoja M. Daukšienė.

Anot jos, dauguma veislynų veikia su verslo liudijimais, taigi, jie yra registruoti dar ir kaip mokesčių mokėtojai.

„Be to, turime LKD išduotus veislyno pažymėjimus. Susipažinus ir sutarus su pirkėju dėl šuniuko rezervavimo, būsimasis šeimininkas atlieka pavedimą per banką. Sumos būna įvairios, maždaug 20-25 proc. šuniuko kainos. Atsiimant šuniuką, būtinai pasirašoma pirkimo – pardavimo sutartis, kur numatomi ir pirkėjo, ir pardavėjo įsipareigojimai“, – patikimo pirkimo eigą nurodė mopsų augintoja.