Tirpstantis sniegas atskleidžia, kokiose vietose mėgsta lankytis neatsakingi šunų šeimininkai – juos išduoda pievose, šalia takų ar net ant jų paliktos ekskrementų krūvelės. Kai kuriose gyvenvietėse jų tokia gausybė, kad neapsikentę gyventojai priversti imtis veiksmų, kartais net ir labai originalių.

Socialiniuose tinkluose vienas po kito atsiranda įrašai, raginantys šunų šeimininkus susirinkti augintinių paliktas „dovanėles“, kurios tirpstant sniegui kai kuriose vietose primena tikrą minų lauką. Vienus pasipiktinimo įrašus vejant kitiems, vis piktesniems, dvi Panevėžio gyventojos suprato, kad pyktis nieko nepakeis.

Taip feisbuke atsirado „Kakų paroda“: kaip galite atspėti iš pavadinimo, jos taikinyje atsidūrė tos visiems atsibodusios krūvelės. Panevėžietės Andrėja ir Dora nemalonius radinius „patobulino“ vandeniniais dažais, ir socialiniuose tinkluose juokais paskelbė įamžintų darbų parodą.

„Kviečiu į bendrą mano ir Doros e-parodą „Kakalų pavasaris“. Lankantis parodoje siūlome nevalgyti! Tikiuosi, parodą įvertinsite šūdinai! Linkime neįlipti“, – taip skambėjo parodos pristatymas.

Parodoje demonstruojami piešiniai ant sniego yra sukurti naudojant vandeninius dažus ir piešiant jais greta kieme paliktų šunų išmatų. Piešinių ir nuotraukų autorės yra Andrėja ir Dora. Andrėja papasakojo, kaip vaikščiojant Panevėžyje kilo idėja sukurti tokią parodą.

„Veiksmas vyko Panevėžyje, prie Žagienės upelio. Beveik kasdien ten vaikštant imdavo pyktis, kad negalime žiūrėti į dangų ar į aplinką, o tik po kojomis. O vaikštant su vaikais ypač pabosta kartoti „atsargiai, neįlipk“, „žiūrėkite po kojomis“. Galiausiai supratome, kad pyktis nieko nepakeis, tad tiesiog nusprendėme paimti vandeninius dažus ir atkreipti žmonių dėmesį į šią problemą per meną“, – sako viena iš parodos autorių Andrėja.

Ko moterys mažiausiai tikėjosi, tai kad jų ir neatsakingų šunų šeimininkų kartu surengta paroda sulauks tokio milžiniško dėmesio. Pirmadienio vakarą įrašas apskriejo daugybę augintinių šeimininkų ir rajonų bendruomenių grupių. Sudėjus ir Doros, ir Andrėjos įrašų rezultatus, šie sulaukė virš 2 tūkst. reakcijų ir šiuo metu siekia beveik 2,7 tūkst. pasidalinimų.

„Tokios reakcijos tikrai nesitikėjome. Smerkti ir bumbėti nebuvo tikslas. Norėjome tiesiog atkreipti dėmesį ir paskatinti žmones būti atsakingesniais.

Augintinių nei aš, nei draugė neturime, bet planuojame. Tikrai matome daug puikių pavyzdžių, kaip žmonės surenka kakučius. Tikimės, jų tik daugės“, – vylėsi viena darbų autorių.

Delfi primena, kad keturkojų augintojai turėtų ekskrementus susirinkti ne tik dėl teršiamos aplinkos, bet ir kitų priežasčių. Pavyzdžiui, paliktos išmatos gali sukelti sveikatos sutrikimų, kas ypač aktualu smėlio dėžėse ar pavasarinėje pievoje žaidžiantiems vaikams. ULAC duomenimis, tarp keturkojų labiausiai paplitusios yra toksokarozė, toksoplazmozė ir echinokokozė.

Galų gale, už nesurinktus augintinio ekskrementus laukia iki 230 eurų siekianti bauda. Pagal Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos įsakymą „Dėl gyvūnų laikymo savivaldybių teritorijų gyvenamosiose vietovėse tvarkos aprašo“, gyvūnui priteršus viešoje vietoje, dviejų butų ar daugiabučių namų bendrojo naudojimo patalpose ar kito asmens žemės valdoje, gyvūno savininkas privalo nedelsiant surinkti gyvūno ekskrementus.

Parodą peržiūrėti galite galerijoje po šiuo straipsniu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (406)