Sunki liga paveikia ne tik kūną, bet ir sielą

Lietuvos vaikų vėžio asociacija „Paguoda“ – viena seniausių Lietuvoje organizacijų, padedančių sergantiems onkologinėmis ligomis vaikams, jų tėvams ir globėjams. Beveik 30 metų veikianti asociacija vienija medicinos darbuotojus ir visus norinčius padėti kovoti su liga ir jos pasekmėmis.

Onkologinių ligų gydymas – sudėtingas, sekinantis ir ilgas procesas. Tačiau Lietuvos vaikų vėžio asociacijos „Paguoda“ projektų vadovė Dalia Valatkevičienė gali pasidžiaugti, kad didelė dalis vaikų gauna ilgalaikę remisiją.

Deja, remisija neateina be pėdsakų. D. Valatkevičienė pastebi, kad visi vaikai, tiek sergantys onkologinėmis ligomis ir intensyviai besigydantys, tiek pasveikę ar esantys remisijoje, susiduria ne tik su fiziniais, bet ir psichosocialiniais ligos padariniais, kuriuos įveikiant šiems vaikams reikalinga nuolatinė pagalba.

„Fiziniai padariniai neretai, net ligai atsitraukus, lydi juos visą gyvenimą. Tai gali būti ir judėjimo negalia, ir po gydymo smarkiai susilpnėjęs imunitetas. Psichosocialiniai padariniai – tai ne tik randai, kitos fizinės išorinės pasekmės kūnui, skatinančios nepasitikėjimą, gėdos jausmą, bet taip pat ilgalaikio gydymo, skausmo, izoliacijos sukelti psichologiniai padariniai, nerimas, stresas“, – kalba D. Valatkevičienė.
Lietuvos vaikų vėžio asociacijos stovykla

Asociacija padeda šeimoms gydyti ir slaugyti vėžiu sergančius vaikus, stengiasi pateikti suprantamai kuo daugiau informacijos apie ligą pacientui ir jo artimiesiems bei suteikti psichologinę pagalbą vaikui ir jo šeimai.

Bene labiausiai vaikams ir jų šeimoms įsimena vasarą pajūryje, pušyne vykstančios terapinės stovyklos, kurias Lietuvos vaikų vėžio asociacija „Paguoda“ organizuoja jau 4 metus. Čia vaikai turi progą patirti malonių įspūdžių toli nuo ligoninės sienų, prie pat jūros, o įvairiose veiklose šiemet ypatinga užduotis teko žirgams ir šunims.

Prie jūros – pasisemti džiaugsmo, stiprybės ir įkvėpimo

Stovyklos skirtos sergantiems, pasveikusiems, sveikstantiems vaikams ir jų šeimoms. Stovyklos rengiamos prie jūros ir pilnai finansuojamos (pritraukiant įvairių fondų ar rėmėjų lėšas), taigi, nieko nekainuoja dalyvių tėvams, nes dažno jų šeimai vaiko liga ir negalia įtakoja ne tik psichologinį šeimos klimatą, bet ir materialinę gerovę, smarkiai riboja tokį poilsį ir paslaugas savo vaikams suteikti asmeninėmis lėšomis.

Kaip teigia asociacijos projektų vadovė, ketvirtus metus organizuojamoje vasaros stovykloje prie jūros susirenka skirtingo amžiaus onkologinės ligos paliesti vaikai.

„Labai svarbu susitikti su likimo nuskriaustais draugais ne tarp ligoninės sienų, kur dauguma susipažino. Džiaugtis vienas kito pasiekimais, pasidalinti išgyvenimais ar patarimais. Jie žino geriausiai, ką patyrė draugas gydymo ir sveikimo etape, ir ką jis išgyvena grįžęs į bendraamžių gretas“, – sako D. Valatkevičienė.
Lietuvos vaikų vėžio asociacijos stovykla

Stovyklomis siekiama skatinti turiningą vaikų vasaros poilsį, sudarant sąlygas vaikų saviraiškai, fiziniam aktyvumui, sveikai gyvensenai, įvairiapusiam ugdymui, suteikiant galimybes gerinti vaikų fizinę ir psichinę sveikatą per meninę raišką, kūrybiškumą ir aktyvumą.

„Vaikai ir paaugliai išbando, patiria ir supranta sveikatinimo veiklų ir aktyvaus laisvalaikio naudą jų gyvenimui, dalyvauja aktyviose kūrybiškumą skatinančiose veiklose. Stovyklose vyksta meninės raiškos veiklos, muzikos, judesio užsiėmimai, aktyvi įtraukianti veikla, skatinanti kūrybiškai mąstyti ir veikti bei gerinti bendradarbiavimo, komunikacijos ir kitus gerai psichinei sveikatai reikalingus įgūdžius, kompensuojant daug laiko praleisto ligoninėse gydymo metu ir prarasto bendravimo su bendraamžiais“, – kalba D. Valatkevičienė.

Pasak jos, stovykloje su vaikais veiklos organizuojamos etapais, paskirstant grupėmis pagal vaikų amžių. Su vaikais dirba įvairių sričių specialistai: psichologai, meno, muzikos, judesio terapeutai ir sveikatingumo treneriai, vaikų edukatoriai, menininkai, muzikantai, pedagogai, savanoriai.

D. Valatkevičienė įsitikinusi, kad stovyklos – kur kas daugiau nei tik gerai praleistas laikas. Galima drąsiai sakyti, kad poilsis prie pat jūros ne tik suteikia vaikams džiaugsmo, bet ir gydo.
Lietuvos vaikų vėžio asociacijos stovykla

„Stovyklos padeda vaikams įveikti vidinius psichologinius sunkumus, drąsiai išsakyti savo nuomonę, pasidalinti giliai viduje esančiais išgyvenimais, pasitikėti savimi ir tiesiog būti vaikais patiriant tai, ką jie prarado per ilgą gydymo laikotarpį. Užsiėmimų metu jiems ne tik padedame įveikti neurotiškus kompleksus, baimes, bet ir įtraukti į jiems be galo patinkančias pramogas – futbolą, loginius žaidimus, meno terapijos, diskotekas ir kita“, – vardija D. Valatkevičienė.

Gyvūnai padeda atsipalaiduoti ir nugalėti baimes

Onkologinėmis ligomis sergančiųjų fizinės sveikatos užtikrinimui būtinas fizinis aktyvumas ir judėjimas pagal ligos padarinių teikiamas išgales, grynas oras, o psichinei sveikatai – bendravimas su panašaus likimo bendraamžiais, savęs pažinimas, suvokimas, savivertės ugdymas, pozityvaus mąstymo išmokimas.

Šiemet vaikams buvo pirmąkart taikoma gyvūnų terapija su sertifikuotais specialistais. D. Valatkevičienė apsidžiaugė šiemet pamačiusi Visuomenės sveikatos fondo kvietimą pretenduoti į finansavimą terapijoms, kuriose dalyvauja žirgai ir šunys – hipoterapijai ir kaniterapijai.
Lietuvos vaikų vėžio asociacijos stovykla

Hipoterapiją – tai žirgų terapija, rekomenduojama vaikams, turintiems emocinių problemų, nes šie gyvūnai moko būti savarankiškais ir bendrauti. Žirgai padeda vaikams, turintiems judėjimo sutrikimų.

Kaniterapija – terapija su šunimis, kurioje besąlygiškai prieraišūs ir optimizmu trykštantys šunys yra geriausi jautrių, neramių ar emociškai uždarų vaikų draugai. Geros emocijos pakelia nuotaiką ir skatina onkologinėmis ligomis sergančių ir sirgusių vaikų pažinimo džiaugsmą.

D. Valatkevičienė tiki, kad tokios terapijos yra ypač svarbios ir naudingos onkologinių ligų paliestų vaikų psichologinės būklės gerinimui, nes kiekvieną jų ligos padariniai pažymi ne tik fiziškai, bet ir psichologiškai.

Stovyklos organizatorė teigia, kad terapijų poreikis buvo akivaizdus ir dėl ankstesnių stovyklų pavyzdžių, kurių metu buvo galimybė nuvežti vaikus į žirgyną, be specialių terapeutų ir terapijų – tąkart vaikų akys tiesiog žibėjo.

„Šiemet stovyklų metu kasdien matome, kaip bendravimas ir terapijos su gyvūnais mūsų vaikams padeda. Gyvūnai komandoje su patyrusiais specialistais turi didžiulį poveikį – vaikai atsipalaiduoja, nusiramina, lyg pasiguodžia. Jie nugali savo baimes, ypač kalbant apie žirgus, įgauna daugiau pasitikėjimo savimi, gebėdami judėti ant didelio, galingo gyvūno.

Matome, kaip buvimas su gyvūnais, jų ir specialistų darbas suteikia teigiamų emocijų, gerina nuotaiką, leidžia atitrūkti ir grįžti su šviesesnėmis mintimis. Ne mažiau smagu stebėti ir fizines vaikų reakcijas – koncentraciją, pusiausvyros laikymą. Tokias reakcijas stebime kasdien, visą savaitę – nepriklausomai, ar tai keturmetis, ar jau beveik pilnametis vaikas“, – įspūdžiais dalinasi D. Valatkevičienė.

Norint paremti asociaciją, daugiau rasite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją