Baiminosi dėl savo šeimos saugumo

Kauno miesto gyventojas Raimundas teigia, kad su šeima pateko į nemalonią padėtį, kuomet prieš jo akis buvo padarytas administracinis pažeidimas. Atvykus į Molėtų rajone, Giedraičių miestelyje esantį viešąjį paplūdimį, šeima pastebėjo vandenyje maudomą stambų šunį.

Žinoma, nieko gi blogo, jei augintiniai maudosi vandens telkiniuose, tačiau tam yra svarbi sąlyga: jie tai gali daryti tik tose vietose, kuriose leidžiama. Šiuo atveju draudžiamasis ženklas su perbrauktu šunimi reiškė, kad paplūdimyje dūkti augintiniams nevalia.

Nors Raimundas mėgino šį klausimą išspręsti gražiuoju, į perspėjimą šuns šeimininkė nesureagavo. Todėl vyras galimą pažeidimą užfiksavo nufotografuodamas jį telefonu.

„Atvykome į paplūdimį su vaikais ir pamatėme čia maudomą stambų šunį. Pasakius šeimininkei, kad nedera taip elgtis ir tai yra administracinis pažeidimas, nesulaukėme jokios reakcijos. Padariau kelias nuotraukas. Mašinos šalimais nebuvo, todėl nepavyko identifikuoti asmens. Gal žinote kur kreiptis, kad vis tik žmonės būtu nubausti?“, – pagalbos į DELFI redakciją kreipėsi Raimundas.

Anot jo, šuo buvo maudomas, nors paplūdimyje jo net negalėjo būti – apie tai įspėjo šalia stovintis draudžiamasis ženklas. Raimundui buvo neramu, nes vaikams būtų reikėję maudytis prie pat didelio šuns, šalia kurio jautėsi nesaugiai.

Pareigūnai mato pažeidimą, tačiau gali būti viena išimtis

Nuotraukas persiuntėme Utenos apskrities vyriausiajam policijos komisariatui. Po kelių dienų sulaukėme atsakymo, kad yra didelė tikimybė, jog nuotraukoje matomas pažeidimas. Anot komisariato atstovės Violetos Ginaitienės, gali būti tik viena išimtis, kuomet už šį poelgį šuns šeimininkė nebūtų baudžiama.

Molėtų savivaldybės administracijos direktoriaus patvirtintų Gyvūnų laikymo Molėtų rajono savivaldybės teritorijos gyvenamosiose vietovėse taisyklių 7.1 punktas asmenims draudžia vesti, neštis, eiti su gyvūnais ar juos su savimi turėti teritorijose, patalpose ir kitose vietose, pažymėtuose draudžiamuoju ženklu.

Šis draudimas negalioja tiems gyvūnams, kuriuos naudoja pareigūnai, atlikdami jų kompetencijai priskirtas funkcijas. Draudimas negalioja ir šunims vedliams.

Taisyklių 7.2 punkte numatyta, kad draudžiama vedžioti gyvūnus paplūdimuose. Atsakomybė už šiuos pažeidimus įtvirtinta Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso (LR ANK) 346 straipsnio 1 dalyje. „Lietuvos Respublikos gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo ir kitų gyvūnų gerovės ir apsaugos, atskirų rūšių gyvūnų ženklinimo ir registravimo reikalavimus reglamentuojančių teisės aktų pažeidimas užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 30 iki 120 eurų.“

„Šiuo atveju, nustačius, kad nurodytas šuo nebuvo šunimi vedliu, jį vedžiojusiai moteriškei, nustačius jos asmenybę, nustačius pažeidimo datą ir laiką, būtų surašytas administracinio nusižengimo protokolas ir paskirta administracinė nuobauda“, – aiškina V. Ginaitienė.

LR ANK 589 straipsnyje nurodyta, kad Administracinių nusižengimų teiseną pradeda, administracinių nusižengimų tyrimą atlieka ir administracinių nusižengimų protokolus už LR ANK 346 str. (Lietuvos Respublikos gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo ir kitų gyvūnų gerovės ir apsaugos, atskirų rūšių gyvūnų ženklinimo ir registravimo reikalavimus reglamentuojančių teisės aktų pažeidimas) numatytus pažeidimus surašo savivaldybių administracijų arba policijos pareigūnai.

Anot V. Ginaitienės, pareigūnams pavesta patikrinti šią informaciją. Apklausus informaciją pateikusį asmenį, nustačius pažeidimo datą, laiką, ir jei bus nustatyta, kad tai nebuvo šuo vedlys, pažeidėja bus nubausta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (345)