Kovo 8 d., 12 val., Žemaičių muziejaus „Alka“ padalinyje, Telšių Ješivoje (Iždinės g. 11, Telšiai), rengiamas Ruoniukų vardynų atidarymo renginys, kuriame Lietuvos jūrų muziejaus jūrų žinduolių ir paukščių skyriaus vedėjas Arūnas Grušas papasakos apie ruonius ir jų (iš)likimą Baltijos jūroje, o muziejaus edukatoriai surengs nuotaikingus edukacinius užsiėmimus. Renginyje dalyvaus ir prekybos tinklo „Lidl Lietuva“ atstovai, kurie duos startą ruoniukų vardynoms.

Žemaitiškus vardus galima bus rinkti nuo kovo 8 d. iki balandžio 8 d. Lietuvos jūrų muziejaus ir minėto prekybos tinklo socialinio tinklo Facebook paskyrose. Gegužės 18 d. laukia pagrindinis Ruoniukų vardynų renginys Lietuvos jūrų muziejaus Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centre.

Ruoniukų vardai, susiję su Lietuvos regionų tarmėmis, buvo pradėti rinkti prieš penkerius metus, kai pradėjo ženkliai daugėti į Lietuvos jūrų muziejų patenkančių silpnų, sužeistų, pasimetusių nuo mamų ruoniukų. Iki to laiko Lietuvos jūrų muziejaus Jūrų žinduolių ir paukščių skyriaus vedėjas Arūnas Grušas kartu su savo komanda kasmet jiems suteikdavo vardus pagal jų radimvietes, pvz. Preila, Smiltynė, Naglis, Juodkrantė ir t.t. Tačiau pavadinimai pradėjo kartotis, idėjos sekti, todėl biologui kilo mintis, kad ruoniukams vardus gali rinkti visa Lietuva, atsiremiant į 5 etnokultūrinius regionus.

Pranešime spaudai rašoma, kad vardus ruoniukams jau rinko Žemaitija, Aukštaitija, Suvalkija, na, o šiemet, minint Žemaičių rašto metus, vėl atsigręžta į Žemaitiją. Tačiau šiuokart kviečiami ne tik žemaičiai, bet ir visi Lietuvos žmonės.

Pagrindinis ruoniukų vardynų renginio partneris – minėtas socialiai atsakingas prekybos tinklas, su kuriuo kartu bus renkami vardai, nes šis prekybos tinklas remia ruoniukų reabilitavimą Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centre, finansuoja siųstuvų, kuriais sekamas ruoniukų kelias Baltijos jūroje, įsigijimą.

Baltijos pilkieji ruoniai (Halichoerus grypus macrorhychus) – reta, nykstanti rūšis, įrašyta į Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Švedijos, Rusijos Raudonąsias knygas. Šie ruoniai Baltijos jūroje gyvena jau 10 000 metų.