Stresas gali iškreipti klinikinės apžiūros duomenis

Kaip pranešime žiniasklaidai teigia „PetCity Domus Pro“ klinikos veterinarijos gydytoja Laima Naugžemienė, vizitų veterinarijos klinikoje metu kačių patiriamą stresą svarbu mažinti ne tik dėl emocinės jos būklės, bet ir teisingų klinikinės apžiūros rodmenų.

„Veterinaras apžiūros metu turi turėti omenyje, kad katei yra baisu ir ji yra ne savo komforto zonoje. Stresas gali iškreipti klinikinės apžiūros duomenis ir trukdyti surinkti reikiamą informaciją ligos nustatymui. Pavyzdžiui, baimė didina kvėpavimo bei širdies darbą, katė gali seilėtis, padidėti plaukų slinkimas bei odos pleiskanojimas. Taip pat stresas gali turėti įtakos ir ortopedinei bei neurologinei apžiūrai, o tai gali nulemti tolimesnį diagnostikos ir gydymo planą“, – teigia veterinarijos gydytoja L. Naugžemienė.
Veterinarijos gydytoja Laima Naugžemienė

Ji priduria, kad bailios katės gali tapti agresyvios ir sužaloti klinikos personalą bei susižaloti pačios, tad labai yra svarbu, kad katė apžiūros metu jaustųsi ramiai ir saugiai: „Apžiūrint katę labai yra svarbu neskubėti, leisti katei susipažinti su nauja aplinka. Prie katės reikėtų judėti ramiai, be staigių judesių, šnekėti švelniu balsu. Jeigu katė saugiausiai jaučiasi transportinėje dėžėje – didžiąją dalį apžiūros galima ten ir atlikti, per daug jos nekilnojant, nenešiojant.“

Socializacija svarbi ne tik šunims

Didžiajai daliai kačių nepatinka transportinės dėžės ir kelionės automobiliu, jos jaučiasi nesaugiai patekusios į nežinomą aplinką, kur gausu neįprastų kvapų, vaizdų ir garsų. Tačiau kodėl taip yra? Ir galbūt galima pripratinti katę prie kelionių?

„Katės, lyginant su šunimis, yra mažiau socializuojamos. Šuniukai jau 2 mėnesių amžiaus mokomi socializacijos skirtingose aplinkose ir skirtingose situacijose, bet su katėmis tokia socializacija nėra populiari. Taip jos užauga nuolatinėje, nekintančioje aplinkose su mažai dirgiklių. Tokios katės patekusios į nepažįstamą aplinką tampa ypatingai bailios, nes viskas ką jos mato, girdi ir užuodžia joms yra neįprasta ir nežinoma“, – žiniomis dalinasi veterinarijos gydytoja.

„Labai svarbu katę pratinti prie vizitų pas veterinarijos gydytojus bei socializuoti naujose aplinkose iš anksto, kad tai teiktų kiek įmanoma geresnes emocijas. Idealiu atveju, pasiruošimas turėtų būti atliekamas nuo ankstyvo amžiaus, bet ir suaugusioms ar vyresnio amžiaus katėms, pasiruošimą vizitui galima paversti mažiau stresą keliančia patirtimi, supažindinus ją su transportine dėže ir tinkamai ją naudojant“, – priduria L. Naugžemienė.

Kaip pratinti katę prie transportavimo dėžės?

„Jeigu katė transportinę dėžę mato tik prieš planuojamą vizitą pas veterinarą, kai šeimininkas ją gaudo po namus, pats nervinasi ir jėga kiša katę į dėžę, žinoma, katei tai asocijuosis su neigiamomis emocijomis. Rekomenduojame transportinę dėžę laikyti namuose, katei pasiekiamoje vietoje, įdėti jos mėgstamą guoliuką bei užsiimti žaidimais bei duoti skanėstų prie dėžės arba joje. Idealiu atveju, katė į dėžę turėtų įeiti savanoriškai, paskatinant žaislu, skanėstu arba dėmesiu“, – priduria veterinarijos gydytoja.
„PetCity Domus Pro“ kačių klinika

„Jeigu katė visgi nėra įpratusi pati eiti į transportavimo boksą ir jūs ją turite įdėti, pagrindinė rekomendacija būtų tai daryti kuo ramiau ir švelniau. Taip pat rekomenduoju į transportavimo narvą įdėti ką nors šilto, minkšto, katei pažįstamo, kad ji galėtų jaukiai įsitaisyti, – tai gali būti antklodė arba užklotas, ant kurių augintinė yra įpratusi miegoti. Likus 15 minučių iki kelionės pradžios transportavimo narvą galima išpurkšti sintetiniais feromonais. Būtų naudinga transportavimo dėžę uždengti katei pažįstamu kvapu kvepiantį rankšluostį – tai padės jai jaustis saugiau“, – pataria L. Naugžemienė.

Katėms draugiškoje klinikoje svarbu, kad katės atvažiuotų transportinėje dėžėje, o ne šeimininkams ant rankų. Transportinę dėžę irgi svarbu pasirinkti tinkamą, kad joje katė jaustųsi saugi, neturėtų galimybės pabėgti ir susižeisti.

Tačiau net ir atsakingai ruošiantis, daliai kačių vizitai į veterinarijos kliniką kelia ypatingai daug streso – taip gali nutikti dėl buvusios neigiamos patirties, socializacijos trūkumo arba individualaus katės charakterio. „Tokiose situacijose, prieš vizitą, katei gali būti suduodami raminantys vaistai, išrašyti jūsų veterinarijos gydytojo. Vaistas ir jo dozė parenkama individualiai katei, yra saugus ir efektyvus norint joms jaustis ramiai kelionės ar procedūrų metu“, – pažymi veterinarijos gydytoja L. Naugžemienė.
Veterinarijos gydytoja Laima Naugžemienė

Katėms draugiška klinika

Norint sumažinti kačių patiriamą stresą veterinarinės apžiūros metu, specialistai pataria rinktis specialiai katėms pritaikytas veterinarijos klinikas, o pirmoji tokių Lietuvoje – neseniai organizacijos „International Cat Care“ auksiniu standartu įvertinta sostinėje įsikūrusi „PetCity Domus Pro“ veterinarijos klinika.

Kaip teigia L. Naugžemienė, katėms draugiška klinika nuo įprastų klinikų, visų pirma, skiriasi savo išplanavimu.

„Labai svarbu, kad registratūra būtų atskirta į dvi dalis, jog šunys ir jų šeimininkai vizito lauktų skirtingose pusėse nuo kačių, taip išvengiant tiesioginio kontakto. Be to, registratūroje, kačių pusėje yra įrengta lentyna specialiai kačių transportinėms dėžėms, kad jos būtų pakeltos nuo žemės bei nusuktos nuo klinikos šurmulio, taip apsaugant jas nuo papildomų dirgiklių. Taip pat apžiūros kabinetai yra atskiri katėms ir šunims, kad katės, kiek įmanoma mažiau užuostų kitos rūšies kvapą“, – sako L. Naugžemienė.

Gydytoja priduria, kad katėms draugiškose klinikose yra naudojamos specialios dezinfekcinės priemonės, kad mažiau dirgintų kačių uoslės receptorius, yra užtikrinama, kad kabinete būtų visos reikiamos priemonės apžiūrai ir procedūrai, kad būtų kuo mažiau vaikščiojimo ir pašalinio triukšmo.

„Taip pat specialiai paruošiamas ir su katėmis dirbantis personalas – gydytojai ir asistentai puikiai išmano kačių elgseną, žino, kaip jas pakelti, apžiūrėti, bendrauti. Visa tai klinikoje užtikrina sertifikuotas kačių advokatas (angl. Cat Advocate)“, – priduria L. Naugžemienė.

„Katėms draugiškų klinikų“ programa buvo sukurta siekiant, kad apsilankymai veterinarijos klinikoje būtų kuo labiau komfortiški tiek katei, tiek jos šeimininkui. Specialus klinikos išplanavimas, atskirta boksų erdvė, feromonai ir kačių elgseną išmanantis personalas sukuria kuo geresnę patirtį ir padeda gydymo procesui: „Sumažinus stresą, palengvėja diagnozės nustatymas bei gydymas, taip prisidedant ir prie bendro kačių sveikatos gerinimo“, – sako veterinarijos gydytoja.