Šeimininkai dažnai pastebi, kad augintinis išvemia šiek tiek maisto. Kartais aišku, kad tai nėra ligos požymis, – gyvūnas valosi skrandį. Pavyzdžiui, šunys ir katės išvemia per greitai suėstą maistą, per didelį kiekį suvalgyto maisto. Bet koks vėmimas jau yra problema? Ir kaip nuo jos apsisaugoti?

Šunys

Kaip nurodoma veterinarijos klinikoje „Vetpulsas“, šuo vemti gali dėl daugybės priežasčių. Tokių kaip:

Parazitų žarnyne;
Įvairių bakterinių infekcijų;
Mitybos pakitimų;
Maisto netoleravimo;

Prarijus smulkius žaislus ar kitas medžiagas;
Virusinės infekcijos;
Vidurių užkietėjimo;
Vartojamų vaistų;

Pankreatito;
Kepenų ar inkstų nepakankamumo;
Kolito;
Parvovirozės;

Kasos uždegimo ir kitų dalykų. Kadangi priežasčių spektras – platus, o dalis jų susijusių su rimtais sveikatos pakitimais, šuniui pradėjus vemti rekomenduojama pasikonsultuoti su veterinaru. Žinoma, jeigu esate įsitikinęs, kad tai nėra paprasčiausias „vemiu, nes per greit ir per daug prisiėdžiau“ atvejis.

Katės

Su katėmis viskas dažniausiai yra gerokai paprasčiau. Katės įprastai vemia dėl plaukų sankaupų virškinimo trakte, tad vėmimas gali būti tiek natūralus organizmo apsivalymas, tiek rimtesnio sveikatos sutrikimo požymis. Kadangi katės prausiasi išsilaižydamos kailį, jos per laiką prisilaižo nemažai savo pačių plaukų. Tie plaukai kaupiasi į gniutulus skrandyje, kurie paskui pasišalina vemiant.

Tačiau! Jau geriau, kai vemia, negu kai laiko savyje. Trumpaplaukėms katėms prarytų plaukų pašalinimas iš skrandžio nėra problema, tačiau kartais virškinamajame trakte jų susikaupia per daug. Tankių plauko rutulių kaupimasis katės skrandyje dažnai sukelia vėmimą, peristaltiką, vidurių užkietėjimą ar žarnyno nepraeinamumą. Blogiausiu atveju praryti pūkai gali užkimšti virškinamąjį traktą, o tai kelia grėsmę katės gyvybei. Tad jau geriau tiem plaukam išeiti išsivalant per skrandį.

Kaip išvengti augintinio vėmimo?

Pirmiausia, atsakingai parinkite maistą, kurį duodate. Geriausia, kad jis būtų tinkamai subalansuotas, pirktas veterinarijos vaistinėje. Kai kurie gyvūnai netoleruoja vadinamojo „šlapio“ maisto – konservų, tad jei vėmė būtent po tokio valgymo, geriausia toliau šerti sausu maistu.

Jei augintinį šeriate tikra mėsa, atsiminkite, kad žalios jiems galima duoti tik paukštienos. Neapdorota karvės ar kiaulės mėsa savyje turi per daug parazitų ir gali augintinį apnuodyti.

Galiausiai – pasirūpinkite kailiu ir plaukais. Tiek šunis, tiek kates reikia reguliariai iššukuoti, gaurų sankaupas išmesti, o namus gerai išsiurbti nuo plaukų. Dalyvaujantys augintinio nuotraukų konkurse (jį rasite štai čia) turi galimybę laimėti „Electrolux“ siurblį.

„Kiekvienas 700 serijos belaidžio dulkių siurblio modelis pasižymi savo individualių antgalių rinkiniu, kad labiausiai atitiktų specifinius poreikius. Jis naudingas naminių gyvūnų mylėtojams (modelis EP71AB14UG, komplektacijoje specialus antgalis naminių gyvūnų surinkimui nuo baldų apmušalų ar nedidelių kilimėlių); taip pat žmonėms, kuriems higieniška švara yra prioritetas (modelis EP71HB14UV, komplektacijoje unikalus antgalis su integruota ultravioletinių spindulių lempą, kuri puikiai susidoroja su alergenais, virusais, bakterijomis, dulkių erkutėmis, o pats antgalio mechanizmas surinka plaukus, nešvarumus, smulkias odos ląsteles – tad puikiai tinka patalynei ar čiužiniui išsiurbti);

taip pat šeimoms, kurioms greitas ir patogus išsiurbimas čia ir dabar yra geidžiamiausias lūkestis (EP71UB14DB modelis, komplektacijoje yra pagrindiniai baziniai antgaliai, su kuriais lengvai nuvalysite trupinius, pabirusius sausus pusryčius ir kitas vaikų žaidimo ar judrumo pasekmes); ir tiesiog būsto turėtojams, kurie reikalauja iš siurblio sauso ir šlapio valymo (modelis EP71B14WET, be bazinių antgalių komplektacijoje šlapio valymo antgalis su besisukančiomis mikropluošto šluostėmis. Naudojant vandenį ar valiklį, sumirkinus jame šluostes, be vargo ir itin kruopščiai nuvalysite grindis. Besisukančios šluostės švelniai nuvalys jūsų namų kietas grindis)“, – pasakojo konkurso prizą įsteigę „Electrolux“ atstovai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją