Jei išvedate šunį pasivaikščioti numatytu laiku prieš išeidami į darbą ir sugrįžę tai:

1. Tokiu būdu galite sumažinti šuns patiriamo streso lygį bei jo elgesio problemas,

2. Pasivaikščiojimo metu geriau kontroliuojamos šuns emocijos ramioje tiek jums, tiek šuniui aplinkoje,

3. Vaikščiojimas, tyrinėjimas ir žaidimas lauke su jumis yra šuniui labai vertinga veikla. Žinojimas, kad jis gali pats kontroliuoti šią veiklą (jis gali tos veiklos „paprašyti“, atlikdamas komandas „sėdėti“, „gulėti“) sustiprins šuns pasitikėjimą savimi, kas padės jam lengviau išbūti vienam.

Yra toks posakis: geras šuo yra nuvargęs šuo. Jį galite papildyti taip: geras šuo yra tas, kuris nepatiria streso ir pasitiki savimi. Juk to ir linkite savo šuniui? Jei suprantate, kad daugelis šunų problemų yra tiesiogiai susijusios su jūsų ir šuns santykiais, tai turite suprasti, kad tų santykių pagerinimas gali sumažinti problemišką jūsų šuns elgesį.

Šuo labai mėgsta įvairius protą lavinančius žaidimus. Jei stengiatės pagerinti savo santykius su šunimi, tai palaipsniui eidami teisingu keliu jūs būsite ne tik šuns šeimininkas, bet ir turėsite puikų draugą šalia. Tada šuo geriau jausis ir paliktas vienas – jūs treniruojate jo kūną, o šuo su nedidele jūsų pagalba treniruoja savo protą. Yra ir kitų dalykų, kurie padės šuniui susidoroti su vienatve. Be fizinės veiklos yra ir protinė veikla, loginiai žaidimai, padedantys treniruoti jūsų šuns protą ir sukeliantys tokių žaidimų poreikį. Jei šuo jaučia fizinės ir protinės veiklos poreikį, ir jei šis poreikis yra patenkinamas, tai jis nekels problemų.

Protiniai žaidimai šunims nėra sudėtingi, jis bus užsiėmęs ilgas valandas, kol jūs pareisite namo.

Štai kokių žaidimų galite prasimanyti:

1. Įdėkite šuns maisto į kokį nors apvalų, riedantį daiktą, kad šuo turėtų pamąstyti, kaip jį iš ten iškrapštyti. Pusę maisto duokite šuniui suėsti iš jo dubenėlio, o kitą pusę paskirkite žaidimui, kad jis turėtų kuo užsiimti, kol jūsų nebus.

2. Kokių nors gardumynų galite įdėti į kartoninę dėžę, tarp senų rankšluosčių/skudurų, paslėpkite taip, kad šuo turėtų ką veikti, norėdamas gauti maisto.

3. Šuns maisto porcijas išdalinkite į indelius ir išslapstykite juos po visus namus, šuo turės ką veikti, kol juos suras, o likutį sumaitinkite jam įprastu laiku, prieš išeidamas.

4. Jei šuo išeina į kiemą, tai kasdien tas pats kiemas, ta pati aplinka jam nusibosta. Čia netgi kvapai nesikeičia. Galima panaudoti dirbtinių kvapų, pvz. voverės ar kt. Šunys tada susidomėję puola uostinėti, galite padaryti tam tikrus kvapų pėdsakus ir jūsų šuo turės malonų užsiėmimą.

5. Įrenkite šuniui kieme smėlio dėžę, panašią kaip vaikams, ir ten užkaskite kaulų. Jūsų augintiniui bus labai smagu juos iškapstyti.

6. Kieme taip pat galite paslėpti šuniui ir kito maisto ar vaisių – tik ne vynuogių ar razinų – ir jūsų augintinis džiaugsis radęs staigmeną. Šuo bus užsiėmęs, pagal kvapą ieškodamas maisto.

7. Žaidimas „tempk-atimk“. Tokioms ristynėms galite panaudoti senus savo marškinius. Šis žaidimas lavina šunį tiek fiziškai, tiek psichiškai, šuo išlieja daug savo energijos ir tikrai nepasidaro agresyvesnis.

8. Keiskite pasivaikščiojimo maršrutą: šunį domina įvairi aplinka, įvairūs kvapai.

9. Šunims yra įvairių interaktyvių žaisliukų - išmėginkite juos.

10. Sužinokite, kokį žaidimą jūsų šuo labiausiai mėgsta, pvz., koliai mėgsta atnešti daiktus.

11. Už gerą elgesį apdovanokite šunį.

12. Supažindinkite šunį su naujomis vietomis, vaizdais, žmonėmis. Tai tinka tiek suaugusiam, tiek jaunesniam šuniukui. Taip vystosi šuns socialiniai gebėjimai.

13. Tegul šuo užsitarnauja maisto, atlikdamas įvairias komandas. Tyrimai parodė, kad šunims labai patinka taip „užsidirbti“.

14. Duokite šuniui ko nors pakramtyti, tik atkreipkite dėmesį į jų saugumą.

Dauguma tokių užsiėmimų skatina gerą šuns elgesį, nes jis turi kur išlieti savo energiją, taip atsikratydamas ir streso. Vidutiniškai šuo praleidžia per dieną mažiau negu 15 minučių ėsdamas, nes jis neturi padirbėti dėl maisto. Maistas tiesiog yra dubenėlyje. Daugelis net nepatarnauja, prašydamas maisto. Tokio šuns gyvenimas yra labai monotoniškas neaktyvioje aplinkoje, kai jūs 8-10 valandų dirbate. O juk dauguma šunų veislių buvo išvestos tam, kad saugotų, ganytų bandą, medžiotų ir t.t. Dabar tik nedaugelis šunų užsiima tokia veikla, kiti neturi kur išlieti energijos pertekliaus. Nėra jokio šuns mankštos pakaitalo, tačiau jei gerai suplanuosite užsiėmimus ir žaidimus, jis lauks jų kasdien. Šunys yra socialiniai gyvūnai ir tikrai džiaugiasi būdami su mumis. Žaidimai padeda šuniui vystytis fiziškai, protiškai ir emociškai. Šuo mankštinasi, jo smegenys dirba, ir žaidžiant sukuriamas glaudesnis ryšys su jumis.