Būdas „nubausti“ buvusįjį

„Kiekvienas 50 dolerių paaukojantis asmuo gali atsiųsti ir kažkurio ar kažkurios iš savo buvusiųjų vardą. Tas vardas bus suteiktas vienai iš benamių kačių. Katėms duodami tik pirmieji vardai arba pravardės. Tada ekso vardu pavadinta katė kastruojama, paskiepijama ir pakirpta ausimi grąžinama į laisvę“, – sako gyvūnų prieglaudos direktorius Kenas Sieranski.

Akcijai įsibėgėjus, Kamdeno apygardoje atsirado ne vienas Džefas, Maikas, Jenas ir Taileris. Yra ir katinas, vardu Gaslaitingo Ekspertas. Pasak K. Sieranski, išaugusi sulaukėjusių kačių populiacija kelia didžiules problemas ne tiktai JAV, bet ir kitose pasaulio šalyse.

„O, tai didžiulė problema ir Jungtinėse Valstijose, ir visame pasaulyje. Perteklinė laisvėje atsidūrusių kačių populiacija kelia labai daug rūpesčių. Todėl bendromis pastangomis privalome pasirūpinti tomis katėmis: jas iškastruoti ir taip užkirsti kelią tolesniam veisimuisi. Reikalas tas, kad suaugusi katė per vieną veisimosi sezoną gali atsivesti dvi ar net tris vadas, o kiekviena vada – tai dar keturi–šeši kačiukai.

Vėliau, sulaukęs reprodukcinio amžiaus, kiekvienas iš tų kačiukų pradeda daugintis. Vadinasi, problema dar labiau išauga. Kadangi prieglaudų, kuriose būtų galima apgyvendinti visas laisvėje slankiojančias kates, tikrai neužtenka, privalome imtis tokios iniciatyvos ir, dirbdami išvien, kastruoti laukines kates“, – aiškina K. Sieranski.

Asociatyvi nuotr.

Tęs akciją ir vėliau

Į K. Sieranski vadovaujamą gyvūnų prieglaudą kasmet patenka po 3 tūkst. kačių. Vien per 2023-iuosius įstaigos darbuotojai pagavo, iškastravo ir grąžino į laisvę daugiau nei 600 kačių. K. Sieranski džiaugiasi, kad vietos bendruomenė visada pasirengusi padėti, tačiau labiausiai, žinoma, padeda tie, kurie sutinka priglausti benamį gyvūną – šunį arba katę.

„Ši akcija yra ir naudinga, ir prablaškanti. Ji leis išties nemažai nuveikti, nes sukauptą fondą bus galima skirti benamių kačių kastracijos procedūroms. Tai, beje, yra tik vienas pavyzdys, iliustruojantis, kaip bendromis jėgomis mes sprendžiame štai tokias problemas“, – teigia gyvūnų prieglaudos direktorius.

Akcijos „Iškastruok eksą“ iniciatorius – vienas iš prieglaudoje dirbančių savanorių. Atsižvelgiant į vietos gyventojų entuziazmą, akcija tęsis ir po Šv. Valentino dienos.