Kovo 9 d. Vilniaus gyvosios gamtos apsaugos skyriaus pareigūnai Kaziuko mugėje Vilniuje pastebėjo užsienio pilietį, besinešiojantį saugotiną paukštį – liepsnotąją pelėdą (lot. Tyto alba). Norint laikyti laukinius paukščius nelaisvėje, būtina turėti Aplinkos apsaugos agentūros leidimą. Pelėdą mugėje nešiojęsis asmuo neturėjo tokio leidimo. Tokį pat atvejį pareigūnai yra nustatę ir praėjusių metų gruodį, kai asmuo, neturėdamas reikiamo leidimo nešiojosi pelėdą Vilniaus centre.

Konfiskuota pelėda

Po savaitės buvo išaiškintas dar vienas neteisėtas laukinio gyvūno laikymo atvejis. Departamentas gavęs pranešimą, kad Šalčininkų rajono Viktarinės kaime ūkininkas savo sodybos gyvenamosiose patalpose neteisėtai laiko beždžionę, pareigūnai kreipėsi į teismą dėl leidimo atlikti asmens gyvenamųjų patalpų apžiūrą.

Kaip rašoma pranešime spaudai, gavus teismo sprendimą patekti į asmens gyvenamąsias patalpas, kovo 14 d. patikrinta asmens sodyba, gyvenamosios patalpos ir teritorija. Šalia gyvenamojo namo įrengtame voljere, kuriame buvo laikomi jaučiai, avys, ožkos, danieliai, rasta beždžionė – makaka rezusas (lot. Macaca mulatta). Aplinkos apsaugos departamentas atkreipia dėmesį, kad asmenims draudžiama nelaisvėje laikyti, veisti ir įsigyti laikymui nelaisvėje bet kokias beždžionių rūšis (lot. Primates).

Konfiskuota beždžionė

Tiek beždžionėlė, tiek liepsnotoji pelėda buvo paimtos ir perduotos Laukinių gyvūnų globos centro specialistams, o įsiteisėjus priimtiems sprendimams administracinio nusižengimo byloje, centras perduos gyvūnus į naujus namus – mokslo ar mokymo institucijas (pvz., zoologijos sodą).

„Vis dar susiduriame su atvejais, kai su laukiniais gyvūnais elgiamasi tarsi su naminiais, neatsižvelgiant į jų fiziologinius poreikius, pvz., šiuo atveju šiltųjų kraštų gyvūnas, – beždžionėlė, buvo laikoma šaltuoju metų laiku lauko aptvare. Džiugu, kad visuomenė netoleruoja tokių veiksmų, apie tai praneša, ir mums vis dažniau pavyksta nustatyti šiuos pažeidimus“, – sako Gyvosios gamtos apsaugos departamento direktorė Mantė Ramanauskienė.

Už neteisėtai laikomą laukinį gyvūną taikoma administracinė bauda nuo 60 iki 600 eurų ir laukinio gyvūno konfiskavimas.

Išsamesnę informaciją apie nustatytus reikalavimus nelaisvėje laikomiems laukiniams gyvūnams rasite Aplinkos apsaugos departamento specialistų parengtoje informacijoje – žiūrėkite čia.

Primename, kad apie pastebėtus pažeidimus galite pranešti skubiosios pagalbos tarnybų telefonu 112. Taip pat užfiksuotas nuotraukas ar vaizdo medžiagą, kai daromas pažeidimas, galima atsiųsti el. paštu info@aad.am.lt.