Nuoroda į memorandumą: https://www.nukirpoausis.org/memorandumas
Pasirašyti memorandumą veterinarai gali užpildydami šią anketą: https://bit.ly/kupiravimas
Pasirašiusiųjų ir nepasirašiusiųjų veterinarų sąrašus bus galima rasti čia: https://www.nukirpoausis.org/memoranduma-pasirasiusios-klinikos

Lietuvoje kupiruoti šunis draudžiama nuo 2004 m. (jau beveik 20 metų!). Gyvūnų kupiravimas uždraustas ir visose Europos Sąjungos šalyse.

Pagal LR gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymą veterinarinės procedūros, siekiant pakeisti gyvūnų išvaizdą ar gyvūnų fiziologines funkcijas (ausų, barzdelių, skiauterių, snapų, uodegų trumpinimas ir kt.) yra laikomos žiauriu elgesiu su gyvūnais.

Šalinant organus ar audinius siekiama pakeisti gyvūno išvaizdą, tokiu būdu pažeidžiama minkštųjų audinių ir (ar) kaulų struktūra. Uodegų ir ausų trumpinimas šunims yra skausmingos operacijos, dažnu atveju galimos ir komplikacijos. Atlikus tokias operacijas pažeidžiamos gyvūno fiziologinės funkcijos.

Dažnai procedūros atliekamos jauniems (2-5 d. amžiaus) gyvūnams, be nuskausminimo ir nenaudojant ilgo veikimo skausmą mažinančių veterinarinių vaistų po tokių procedūrų atlikimo, todėl ateityje gali paveikti tokių gyvūnų vystymąsi. Negana to, dėl komplikacijų likusi ausies ar uodegos dalis gali likti itin jautriomis ir gyvūnui užaugus, gali būti jaučiami skausmai, tarsi skaudėtų kūno dalį, kurios jau nebėra.

Ausys 2-3 mėn. šuniukams trumpinamos dėl estetinių sumetimų, tai yra skausmingos ir ilgo gijimo reikalaujančios procedūros, po kurių galimos įvairios komplikacijos. Dažnai po ausų trumpinimo dar naudojami ausų pakėlimo įtvirtinimai, sukeliantys šuniukams mažų mažiausiai nepatogumo jausmą, kančią.

Fiziologiškai šunų ausys apsaugo vidurinę ir vidinę ausį nuo nepalankių oro sąlygų, svetimkūnių ar infekcijos pakliuvimo. Todėl padidėja vidinės ausies sužeidimo ar ausų uždegimo rizikos.

Ausų sutrumpinimas rimta kliūtis šunims išreikšti jų kūno kalbai, o žmonėms ir kitiems šunims pamatyti gyvybiškai svarbius signalus.

Uodegos trumpinimas pažeidžia šuns fiziologines funkcijas, nes uodegos pagalba šuo ne tik išreiškia savo emocijas džiaugsmą, susijaudinimą, agresiją, bet ir padeda išlaikyti kūno balansą šunims bėgant ar plaukiant.

Kodėl socialiniuose tinkluose ar gatvėje vis dar matome šunis su kirptomis ausimis, uodegomis? Nes nepaisydami žalos gyvūnui, draudimų ir gresiančių tūkstantinių baudų, tiek veisėjų, tiek ir pavienių asmenų pageidavimu gyvūnai yra toliau kupiruojami.

Memorandume dar kartą akcentuojame siekio sustabdyti gyvūnų ausų ir uodegų trumpinimą svarbą ir kviečiame apsvarstyti galimybę prisijungti prie veterinarijos specialistų ar veterinarijos paslaugas teikiančių įmonių, priimančių gyvūnams draugiškus sprendimus ir pasižadėti neatlikinėti nelegalių veterinarinių procedūrų.

Organizacijos siekia, kad gyvūnų ausų ir uodegų trumpinimo praktika būtų sustabdyta:

• inicijuojant įstatymų projektus dėl draudimo tokius gyvūnus eksponuoti renginiuose, veisti ir parduoti;

• šviečiant visuomenę;

• raginant veterinarijos klinikas nevykdyti nusikalstamos veikos.

Pastebėjus gyvūnų kupiravimo atvejus žmonės kviečiami būti pilietiškais ir pranešti Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai, naudojantis GGI parengta gyvūnų gelbėjimo instrukcija: https://bit.ly/GGI-Instrukcija-Kupiravimas

Taip pat apie sužalotą augintinį jį kupiruojant galima panešti ir GGI bei “Šuniukų fėjai” pasinaudojus nuoroda https://www.nukirpoausis.org

Informacija parengta VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“, bendradarbiaujant su VšĮ „Šuniukų fėja“, Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba, Lietuvos veterinarijos gydytojų asociacija ir Lietuvos smulkių gyvūnų veterinarijos gydytojų asociacija, siekiant skatinti žmones saugoti savo augintinius bei rūpintis gyvūnų gerove.