„Nuaro“ vadovė pasipiktino: gyvūnų kirpyklos dirba laukinėmis sąlygomis

Feisbuke išplitus seminaro vaizdo įrašui, kilo tikra pasipiktinimo audra. Tačiau seminaro dalyvė, kuri patalpino vaizdo įrašą, „Delfi“ patikino, kad tuo metu neatrodė, kad su gyvūnu būtų elgiamasi žiauriai.

„Nežinau jokių niuansų, susijusių su kačių priežiūra, bet katė nebuvo džiovinama, o tiesiog „ilsėjosi“ ten. Kiek supratau, uždaroje erdvėje katės jaučiasi gerai, o džiovyklėje ir uždara, ir yra oro. Ir matosi, kaip jaučiasi katė“, – komentuoja seminaro dalyvė.

„Delfi“ taip pat susisiekė su gyvūnų globos namų „Nuaras“ vadove Jurgita Šventoraityte–Gustaitiene, kuri prisipažino, kad seminaro vaizdai jai sukėlė šoką.

„Tikslas nėra kalbėti apie tą vaizdo įraše esančią kirpėją, kuri neturi supračio. Tikslas buvo parodyti, kad yra tokių vietų įvairiuose garažiukuose, sandėliukuose. Ar jūs įsivaizduojate, kas tokiose kirpyklose dar vyksta? Apie higieną aš net nekalbu, ten grybeliai platinami, gyvūnai sukarpomi. Tai vyksta todėl, nes gyvūnų kirpyklų veikla yra visiškai nereglamentuota sritis“, – sako J. Šventoraitytė–Gustaitienė.
Vaizdas iš seminaro apie kačių nukailinimą su maudymu ir džiovinimu

Žiaurius vaizdus gyvūnų kirpyklose mato ne pirmą kartą

„Nuaro“ vadovė lygina, jog žmonių kirpyklose dirbti gali tik kursus baigę specialistai, o gyvūnų kirpyklose gali dirbti net ir jokių mokslų nebaigę darbuotojai. Anot jos, tokiame darbe nepakanka išmanyti, kaip stilingai apkirpti augintinį, o šios srities neišmanymas yra pavojingas gyvūnų sveikatai. Ji prisimena dar vieną neseniai matytą seminaro įrašą, kuriame gyvūnui teko patirti tikrą košmarą.

„Kitame seminare kirpėja demonstravo, kaip atlieka higieninį dantų valymą skaleriu, sakydama, kad čia nereikia jokių narkozių. Ji parodė, kaip reikia gyvūną fiksuoti, kaip užgulti jį su keliais, kad negalėtų pajudėti, ir tada valė gyvam, neužmigdytam šuniui dantis su skaleriu. Tada jau buvau pasiutus“, – piktinasi J. Šventoraitytė–Gustaitienė.

„Gyvūnų kirpyklų veiklą reikia reglamentuoti. Man žinomi tokie atvejai, kai patys kirpėjai iš kažkur gauna narkozės vaistų, patys seduojasi gyvūnus, nors tai kategoriškai draudžiama daryti ne veterinarijos gydytojams. Jie gydo uždegimus, pardavinėja antibiotikus ir kitus griežtos atsakomybės preparatus. Kokių tik dalykų ten nėra. Tai visiškai pilka zona. Galbūt šis atvejis pastūmės Aplinkos ministeriją ir Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą imtis pokyčių. Galbūt šios institucijos net nežino, kad tai yra problema“, – sako J. Šventoraitytė–Gustaitienė.
Vaizdas iš seminaro apie kačių nukailinimą su maudymu ir džiovinimu

„Nuaro“ įraše taip pat įspėjama, kad prieš įjungdami skalbyklę ar džiovyklę kačių šeimininkai turėtų atidžiai pažiūrėti, ar katė ten nepateko, nes tai viena iš dažniausių buityje pasitaikančių greitą mirtį sukeliančių traumų katėms. Todėl pasaulio felinologai rekomenduoja džiovyklę ir skalbyklę visuomet laikyti uždarytomis durimis, jei namuose gyvena katė, ir niekada neleisti katėms įlįsti į minėtus įrenginius pagulėti.

Pasiūlymus reglamentuoti VMVT teikė ir anksčiau, tačiau palaikymo nebuvo

Ar išties gyvūnų grožio paslaugos nėra reglamentuotos, o vaizdo įraše matomas vaizdas yra žiaurus elgesys su gyvūnu? To paklausėme Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT), kurios specialistai situaciją pakomentavo raštu.

Jų atsakyme rašoma, kad „gyvūnų grožio (plaukų dangos kirpimo, priežiūros, nagų trumpinimo ir pan.) paslaugos nei ES nei nacionaliniu lygiu nereglamentuota – nacionaliniu lygiu nėra paskirta reikalavimus nustatanti institucija.“

Taip pat rašoma, kad „dėl šios veiklos reglamentavimo VMVT buvo inicijavusi pasiūlymus ir anksčiau, tačiau palaikymo nebuvo. Nuo šių metų Aplinkos ministerija formuoja gyvūnų augintinių gerovės politiką bei aktyviai inicijuoja šalies gyvūnų augintinių gerovės / ženklinimo / registravimo strategijos kūrimą. Todėl VMVT, tarp kitų aktualių temų, yra parengusi siūlymus dėl gyvūnų grožio paslaugų reglamentavimo.“
Vaizdas iš seminaro apie kačių nukailinimą su maudymu ir džiovinimu

Vertindami vaizdo įrašą, VMVT specialistai pastebi, kad „vis dėl to, vertinti kokias pasekmes gyvūnui galėjo sukelti veiksmai, rodomi video epizode, yra sudėtinga. Gyvūnų kailio džiovinimui yra skirta specialios paskirties įranga, rinkoje tokia įranga prekiaujama. Tai, kas demonstruojama šiame video – nepriimtina praktika.“