Piliečiai dalinasi informacija, tačiau kol kas ji nepasitvirtino

„Ieškome ką nors žinančių apie šio viešai plintančio video aplinkybes: galbūt atpažįstate video esantį žmogų, galbūt žinote, kas nufilmavo, galbūt žinote, kur ir kokiu adresu vyko veiksmas. Bet kokia informacija svarbi siekiant padėti šuniukui“, – prieš keletą dienų paskelbė „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“.

Vaizdo įraše nufilmuota vaikų žaidimų aikštelė, kurioje ant suoliuko su augintiniu sėdi, kaip įtariama, vyresnio amžiaus žmogus. Veiksmas vyksta daugiabučių namų kieme, panašu, kad vaizdo įrašas filmuotas pro langą. Įrašo garsas išjungtas ir manoma, kad galimai zoofiliškus veiksmus užfiksavęs asmuo į policiją nesikreipė.

„Gyvūnų gerovės iniciatyvų“ atstovė Beatričė Vaitiekūnaitė–Pliuskė „Delfi“ teigia, kad neabejingi piliečiai pranešė apie galimą įvykio vietą, tačiau kol kas jokia informacija nebuvo patvirtinta.

„Gavome kelis pranešimus su galimu adresu veiksmo vietos. bet kol kas nei vienas nėra patvirtintas. Pareiškimas policijai yra rengiamas, tik norėjosi pirmiausiai surinkti daugiau informacijos ir įrodymų“, – teigia ji.

Jei informacija pasitvirtintų, gresia bauda ir gyvūno konfiskavimas

Lietuvos Respublikos gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo 4 straipsnio 2 dalies 6 punkte numatoma, kad žiauriu elgesiu su gyvūnais laikomi „zoofiliniai veiksmai su gyvūnais“.

Tačiau „Gyvūnų gerovės iniciatyvų“ teisininkė Aistė Vieraitytė pabrėžia, kad šiuo atveju nėra aiški visa situacija, tad tik įrodžius zoofilius veiksmus asmeniui galėtų būti taikoma atsakomybė.

„Už žiaurų elgesį su gyvūnais ir gyvūnų kankinimą asmenys traukiami administracinėn ar baudžiamojon atsakomybėn. Šiuo atveju būtų galima administracinė atsakomybė“, – apie galim atsakomybę šiuo atveju, jeigu jis pasitvirtintų, kalba A. Vieraitytė.

Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 346 straipsnio 16 dalis numato, kad „Žiaurus elgesys su gyvūnu, gyvūno kankinimas užtraukia baudą nuo 150 iki 2000 eurų.“

„Už padarytą nusižengimą, numatytą minėto straipsnio 16 dalyje, privaloma skirti gyvūnų konfiskavimą. Be to, jeigu tai jau asmens padarytas ne pirmas toks nusižengimas, atsakomybė galėtų būti taikoma pagal kitas straipsnio dalis“, – teigia A. Vieraitytė.