„Šuo bėgo iš paskos, link parduotuvės „Depo“ arba aplinkkelio pusės. Šuniukas buvo nedidelis, ilgo plauko, baltos ar kreminės spalvos. Gaila, kad nespėjau nufotografuoti automobilio“, – naujienų portalui JP pasakojo Rima.

Po šio incidento moteris ėmėsi ieškoti išmesto keturkojo, tačiau paieškos kol kas bevaisės.

„Jeigu kas pamatysite šunelį, prašau praneškite, noriu padėti šiam vargšiukui, – kalbėjo Rima ir tęsė: – Negaliu likti abejinga, kai skriaudžiami gyvūnai. Juk jie atiduoda visą savo meilę šeimininkui, o jis šitaip pasielgia. Taip neteisinga, joks gyvūnas to nevertas. O apie šeimininkus komentuoti net nenoriu, nes jie to neverti“.

Tokio elgesio nesupranta

Apie tokį šeimininkų poilgį sunkiai žodžius renka ir Panevėžio rajone įsikūrusios gyvūnų globos organizacijos „Mažas draugas“ vadovė Anželika Jaškuvienė.

„Mes, savanoriai, nesuprantame, iš kur tiek daug pas žmones žiaurumo. Sunku suprasti jų logiką, nesuvokiama ir baisu. Nežinau, ką jie galvoja ir niekada to nesuprasiu. Juk tam ir yra prieglaudos, galima visada paskambinti, pasikalbėti ir žmogiškai spręsti problemas, o ne kaip šiuo atveju – išmesti iš gyvūną automobilio. Ir tokių atvejų girdime bei matome labai dažnai. Visada kuo galime, tuo padedame, nors vietos turime ir mažai, bet talpiname visus augintinius, kuriems to reikia“, – kalbėjo A. Jaškuvienė.

Palieka likimo valioje

Gyvūnų globėja teigia, kad šeimininkai savo augintiniais atsikrato ne tik tokiais, bet ir kitais įvairiausiais būdais.
A. Jaškuvienė

„Ką tik atvežė tris mažus, maždaug trijų mėnesių mišrūnus šuniukus, kurie buvo palikti griovyje prie Naujamiesčio. Į globą pateko ir miške klaidžiojantis šunelis, vieną keturkojį radome gulintį pakelėje – pavargusį, išsekusį, sergantį, nevaikštantį“, – pasakojo gyvūnų globėja.

Trūksta pagalbos

Šiuo metu gyvūnų globos organizacijoje „Mažas draugas“ savanoriai rūpinasi per 100 paliktų augintinių. Čia globojama apie 70 šunų ir per 30 kačių.

„Savanorių, kaip visada, trūksta, reikia pagalbos, nes gyvūnų išties daug ir visiems reikia padėti. Juos reikia ir pavedžioti, ir su jais bendrauti. Kone kasdien važiuojame į veterinarijos kliniką, kur gyvūnus sterilizuojame, kastruojame, atliekame šešių ligų testus, kraujo tyrimus, gydome širdeles, kojas, ausis, atliekame pilną apžiūrą“, – pasakojo A. Jaškuvienė.

Prašo aukoti

Ne pelno siekiančiai organizacijai, kiekviena procedūra pas veterinarą kainuoja, todėl prieglaudoje dirbantys savanoriai gyventojų prašo skirti 1.2 proc. gyventojų pajamų mokesčio (GPM) paramą šunų prieglaudai „Mažas draugas“.

„Be žmonių pagalbos tiek daug padaryti negalėtume. Vienas vaikinas neseniai į įstaigą pristatė gatvėje besiblaškantį sergantį šuniukų. Jis vilko galines kojas. Šuniuką nuvežėme į Kauną, kur jam buvo atliktas magnetinis rezonansas. Diagnozė – trys išvaržos. Pagal čipą radome jo šeimininkus, bet šie pasakė, kad šuo jiems nereikalingas ir liepė užmigdyti. Mes to padaryti negalime. Šuniukas paralyžiuotas, šliaužia. Socialiniuose tinkluose prašėme žmonių padėti, paaukoti, kad galėtume augintiniui padėti. Gerų žmonių dėka užsakėme jam specialų vežimėlį. Šuniukas galės gyventi kiek geriau ir patogiau“, – pasakojo A. Jaškuvienė.

Suomijoje – kitaip

„Mažas draugas“ jau septynerius metus bendradarbiauja su suomiais ir dažnu atveju aplikti augintiniai namus randus būtent Suomijoje.

„Šią savaitę suomiai rezervavo aklą šuniuką. Į Suomiją išvažiuoja ir senjorai, ir baikštukai, ir širdininkai, kuriems vaistus tenka vartoti visą gyvenimą. Suomijoje beglobių gyvūnų beveik nėra, prieglaudos ten tuščios. Baudos už neprižiūrimus gyvūnus šioje šalyje labai didelės, žmonės elgiasi atsakingai ir požiūris į augintinius skirias kaip diena nuo nakties“, – pastebėjimais dalinosi A. Jaškuvienė.

Bauda iki 6 tūkstančių eurų

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Odetos Jukniūtės duomenimis, šiais metais Panevėžio mieste ir rajone dėl elgesio su gyvūnais buvo surašytas 21 administracinių nusižengimų kodekso protokolas. Daugiausia jų už gyvūnų keliamą triukšmą.

Primename, kad pagal LR administracinių nusižengimų kodekso 346 str. 16 d. – žiaurus elgesys su gyvūnu, gyvūno kankinimas užtraukia baudą nuo 150 iki 2000; pakartotinai (17 d.) – nuo 2000 iki 4000 eurų.

346 str. 18 d. – žiaurus elgesys su gyvūnu, gyvūno kankinimas, kai dėl to gyvūnams gresia žūtis ar suluošinimas, užtraukia baudą nuo 900 iki 3200 eurų; pakartotinai (19 d.) – nuo 2200 iki 6000 eurų.