Bernatonių kaimo apylinkėse, apleistos sodybos ūkiniuose pastatuose nuo šalčio slėpėsi jauna katytė su juodu kačiuku. Beglobius atsitiktinai aptikę vietiniai gyventojai suprato, kad išsekusiems gyvūnams reikalinga pagalba.

Taip juodasis kačiukas persikėlė į jį radusių žmonių namus, o jauną smėlio spalvos katytę priglaudė beglobių gyvūnų organizacijos „Puma“ savanorė. Tačiau gyvūnus aptikę vietiniai gyventojai neiškart suprato, kad kažkas ne taip.

„Išaiškėjo, kad katytės letenėlės suluošintos, nagai pašalinti su pirštikaulio fragmentais, taip suteikiant katei kančias ir išniekinant jos prigimtį. Katytė, nors meili ir labai švelni, neleidžia prisiliesti prie jos pėdučių. Ne tik priekinės, bet ir užpakalinės kojytės sužalotos ir klaikūs operacijos prisiminimai visą gyvenimą persekios šią gražuolę. Piktadarystę atliko veterinaras, žinodamas, kad operacija nelegali“, – socialiniuose tinkluose įtarimais dalinasi beglobių gyvūnų organizacija „Puma“.

Tokią operaciją veterinarijos gydytojai prilygina dešimčiai amputacijų vienos operacijos metu. Kitaip nei žmogaus, katės nagai yra kartu su pirštikauliu, kuris operacijos metu būna pašalinamas. Operuojant ne tik pašalinami tretieji letenų pirštikauliai, bet ir nupjaunami raiščiai, kraujagyslės. Tokioms katėms būti lauke nesaugu, nes jos niekaip negali apsiginti ar susimedžioti maisto.
Toks pjūvis atliekamas operacijos metu

Įtardami, kad Panevėžyje ar aplinkiniuose rajonuose gali būti atliekamos nelegalios operacijos, globėjai paskelbė paiešką žmonių, žinančių, kam priklausė ši katė, vildamiesi, kad taip pavyktų atsekti gyvūnus luošinantį veterinarijos gydytoją. Kito būdo šeimininkui nustatyti nėra, nes gyvūnas nėra ženklintas mikroschema.

„Taip norėtųsi tokiems „veterinarams“ apkapoti nagus, kad daugiau neturėtų teisės liestis prie gyvybės, nes veterinarijos gydytojams mėsininkams rūpi ne gyvūno gerovė, o pinigas, aplaistytas gyvūnėlio ašaromis“, – skelbia organizacija.

Trečiadienio pavakarę susisiekus su laikinai katytę globojančia Inga, ji patikino, kad kol kas skambučių nesulaukė. Globėja įsitikinusi, kad įtarimai dėl galimai netoliese atliekamų nelegalių operacijų turi būti patikrinti, tačiau kol kas globėjų paieškos bevaisės.

„Anksčiau irgi buvę čia atvejų, kai žmonės perka brangias veislines kates ir ieško veterinarų, kurie padarytų operaciją. Viskas dėl odinių baldų ir užuolaidų, nes katės, kurios neturi nagų, nieko nedrasko. Lietuvoje tokia operacija nelegali, ją atliko kažkokie piktavaliai“, – sako globėja.

Ji pastebi, kad katytė draugiška, socializuota, tačiau liūdnoka. Šiuo metu ji karantinuojama narve, o ateityje ieškos naujų namų.
Katė, kuriai atlikta draudžiama nagų šalinimo operacija

Pagal Lietuvos Respublikos gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo 4 straipsnį, nuo 2004 metų bet kokios veterinarinės procedūros, kuriomis siekiama pakeisti gyvūno išvaizdą ir jo fiziologines funkcijas, pažeidžiant gyvūnų kūno dalių, minkštųjų audinių ar kaulų struktūrą, yra žiaurus elgesys su gyvūnu ir jo kankinimas. Išskiriami tik tie atvejai, kai procedūra atliekama veterinarijos gydytojo sprendimu dėl gyvūno sveikatos.

Nelegalią veiklą vykdantiems veterinarijos gydytojams gresia ne tik administracinės nuobaudos, bet ir licencijos netekimas, o gyvūno šeimininkams gresia administracinė arba baudžiamoji atsakomybė, galima gyvūno konfiskacija.