Namų neturi ir katės, ir šunys

„Kėdainių rajono savivaldybės administracija dėl bešeimininkių gyvūnų gaudymo, paėmimo iš gyventojų, karantinavimo, eutanazijos, pristatymo utilizuoti ir laikinos globos Kėdainių rajono savivaldybėje yra sudariusi sutartį su UAB „Nuaras“, kuri teikia šias paslaugas vadovaujantis Lietuvos Respublikos gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymu bei kitais teisės aktais, reglamentuojančiais gyvūnų gerovę ir apsaugą. Su gyvūnų gerovės tarnyba „Pifas“ yra sudaryta sutartis dėl bešeimininkių kačių kastravimo“, – „Rinkos aikštei“ paaiškino Žemės ūkio ir aplinkosaugos skyriaus l.e.p. vedėja Gintarė Kundrotaitė-Kozins.

Jos teigimu, šių organizacijų nuomone, bešeimininkių gyvūnų Kėdainių rajone skaičius yra daugiau ar mažiau stabilus. Vienais metais šių gyvūnų būna daugiau, o kitais – mažiau.

„Per 2023 m. buvo sugauti 8 bešeimininkiai ir bepriežiūriai gyvūnai (4 šunys ir 4 katės), o iš namų paimti 23 vnt. (21 šuo ir 2 katės). Be to, vykdant bešeimininkių kačių kastravimo programą, per 2023 m. pagautos, kastruotos (sterilizuotos) ir vėl paleistos 159 sulaukėjusios katės (119 patelių ir 40 patinų)“, – komentavo G. Kundrotaitė-Kozins.

Pasidomėjus, ar neteko Kėdainiuose per praėjusius metus gaudyti neįprastų ar egzotinių gyvūnų, pašnekovė atsakė neigiamai.

Asociatyvi nuotr.

Sugautų benamių gyvūnų niekas nemigdo – visi atiduodami į gyvūnų prieglaudas

Kaip sakė Žemės ūkio ir aplinkosaugos skyriaus l.e.p. vedėja, vadovaujantis Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo nuostatomis, neturinčių šeimininkų ir neprižiūrėtų gyvūnų laikinąją globą organizuoja savivaldybės administracija.

„Visi pagauti ar iš namų paimti bešeimininkiai ar bepriežiūriai gyvūnai globojami gyvūnų prieglaudoje. Vykdant bešeimininkių kačių kastravimo programą visos pagautos katės, atlikus numatytas procedūras, t. y. kastraciją, skiepijimą nuo pasiutligės, yra paleidžiamos toje pačioje vietoje, kur buvo sugautos“, – kalbėjo pašnekovė.

G. Kundrotaitė-Kozins teigimu, per 2023 m. teko įvykdyti 1 pagauto gyvūno eutanaziją.