Pirmą kartą Tupakas buvo perkeltas 2023 m. vasario mėnesį, kai sudraskė keletą galvijų Ekvadoro šiaurinėje dalyje esančioje Imbaburos provincijoje. Tų pačių metų pabaigoje, gruodžio mėnesį, vietos ūkininkai vėl pranešė, kad netoli gyvenamųjų namų sukinėjasi lokys. Komanda, sudaryta iš fondo „Condor Andino Foundation“ darbuotojų ir atitinkamų valstybinių institucijų specialistų, gyvūną sugavo ir nuvežė į Kito zoologijos sodą.

Zoologijos sodo veterinarai reikalauja, kad lokys būtų skubiai sraigtasparniu nuskraidintas į kalnuotą vietovę, toli nuo žmonių. Veterinaras Davidas Mora įspėja, kad kuo ilgiau bus atidėliojamas Tupako perkėlimas, tuo didesnė rizika, kad lokys praras savo išgyvenimo laukinėje gamtoje įgūdžius.

„Skubiai reikalaujame jį perkelti, nes, nepaisant visų institucijų pastangų, gyvūnas gali prarasti savo įgimtus įgūdžius. Kuo daugiau laiko praeis, tuo mažesnė tikimybė, kad jis išgyvens laukinėje gamtoje“, – sako Kito zoologijos sodo veterinaras D. Mora.

Jis taip pat priduria, kad klinikiniu atžvilgiu Tupakas yra sveikas gyvūnas: „Nebuvo nustatyta jokių patologijų, galinčių užkirsti kelią lokio perkėlimui. Mums tetrūksta sraigtasparnio, kad galėtume jį nugabenti į tinkamiausią vietą.“

Biologas Andresas Laguna pasakoja, kad ketverių metų amžiaus Tupakas dar yra jaunas, bet jį jau galima laikyti suaugusiu.

„Jam dar liko mažiausiai 20 gyvenimo metų, todėl jis privalo sugrįžti į laukinę gamtą. Miškas be lokių yra tuščias miškas, nes jo ekosistema negali tinkamai funkcionuoti“, – sako A. Laguna.

Anot zoologijos sodo vadovų, gyvūno perkėlimas buvo atidėtas, nes Ekvadoro karinių oro pajėgų orlaiviai naudojami kovoti su organizuotu nusikalstamumu.