Vaizdas sandėlyje sukrėtė: įtaria, kad pavogto šuns laukė baisus likimas

Baisia patirtimi Veronika pasidalijo vienoje feisbuko grupėje. Kretingos rajone dingus jos draugų auginamam škotų terjerui Sniegiui, po ilgų paieškų jų dėmesį atkreipė iš vieno pastato sklindantis šunų lojimas.

„Priėjus arčiau pastato Slyvų gatvėje, iš kurio sklido garsas, pro nešvarų langą pamatėme mūsų ilgai ieškotą Sniegių, kuris buvo uždarytas narve! Negana to, pamatėme tikrai kraupų vaizdą, mus visus ištiko šokas. Sandėlio tipo pastate buvo įkalinta begalė šunų, kurie visi buvo veisliniai“, – rašoma vienoje feisbuko grupėje įkeltame jos įraše.

Moters teigimu, sandėlio narvuose buvo uždaryta apie 18 šunų. Kadangi durys buvo neužrakintos, kartu su draugais Veronika ėjo gelbėti Sniegiaus.

„Vaizdas buvo kraupus. Išsigandę, susigūžę šunys laikomi siaubingomis, antisanitarinėmis sąlygomis mažuose garduose, be vandens ir maisto. Patalpoje buvo siaubingas šlapimo, išmatų tvaikas, trūko oro, buvo sunku kvėpuoti. Gardai su šunimis sustatyti keliais aukštais, kuriuose kai kurie šunys vos tilpo. Šunys neprižiūrėti, išsitepę savo pačių išmatomis, guli šlapimo balose tarp grotų“, – rašo Veronika.

Anot jos, netrukus sandėlyje pasirodė tariama šunų savininkė, paaiškinusi, kad ji rado Sniegių ir planavo kitą dieną ieškoti šuns šeimininkų.

„Paklausus, ar šitie šunys yra jos ir kodėl jie laikomi tokiomis sąlygomis, moteris teigė, kad sąlygos yra tinkamos ir problemos nematanti. Įtariame, kad mūsų ieškotas šuo galėjo būti pavogtas, kaip ir begalė kitų šunų, uždarytų šiame sandėlyje. Jame buvo įvairaus amžiaus šunų, tarp jų ir visai mažų, todėl įtariame, kad šis siaubingas sandėlis – nelegali šunų veisykla“, – mano ji.

Nors šuns ieškoję draugai iškvietė policijos pareigūnus, šiems atvykus, sandėlis jau buvo užrakintas, o jame buvusi jo savininkė išvykusi. Veronika įtaria, kad šiuose narvuose gali būti kitiems žmonėms priklausančių šunų, laikomų dingusiais. „Reikiamoms institucijoms pranešta, tikiuosi, viešumas padės sustabdyti šį pragarą“, – sako moteris.

Įtaria, kad gyvūnai gali būti nelegaliai dauginami

Feisbuke greitai išplitusios nuotraukos su narvuose laikomais gyvūnais pasiekė ir VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ vadovę Beatričę Vaitiekūnaitę-Pliuskę, kuri teigia, kad kol kas situaciją galima vertinti remiantis tik liudininkės pasakojimu, tačiau sandėlio narve aptiktas moters draugų augintinis kelia įtarimų, kad ir kiti šunys gali būti pavogti. Šiuo metu ji kaip tik mėgina susisiekti su įvykio liudininke pasikalbėti apie situaciją plačiau ir prisidėti su reikiama teisine pagalba.

„Pirmiausia, turėtų būti tikrinami savininkystės dokumentai, nes tai, kad bent vienas šuo yra tikrai ne jų, o neva rastas, kelia pavojaus signalą, kad šunys yra vogti. Galima patikrinti gyvūnų mikroschemas – tai dar kartą priminimas žmonėms, kodėl būtina ženklinti savo augintinius, – skiepų pasus, kokioje klinikoje periodiškai lankosi su gyvūnais, kitus nuosavybės teisę įrodančius dokumentus. Noriu tikėti, kad šunys nėra imti iš prieglaudų nesterilizuoti, tačiau tokia tikimybė vis tik yra, ypač jei buvo dovanojami mažiukai“, – sako B. Vaitiekūnaitė-Pliuskė.

Anot jos, dėl to verta susisiekti su prieglaudomis, ar panašių gyvūnų nėra dovanoję, nes iš nuotraukų savanoriai atpažintų gyvūnus, kuriais rūpinosi. Apie sterilizaciją ji kalbanti todėl, nes, anot jos, itin tikėtina, jog tai – gyvūnų dauginimo atvejis.

B. Vaitiekūnaitė-Pliuskė pabrėžia, kad, vertinant šią situaciją, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) turi įvertinti gyvūnų gerovės lygį (įmitimą, priežiūrą, ar šunys vedžiojami lauke, ar gaunamas reikalingas fizinis krūvis, ar suteikta reikalinga veterinarinė pagalba ir kita) ir laikymo sąlygas, už kurių tikrinimą paprastai atsakinga yra vietinė savivaldybė, tačiau šiuo atveju VMVT kompetencijos turi įvertinti visus aspektus. Kadangi VMVT išduoda leidimus gyvūnų veisimui, reikia tikrinti, ar tokį jie turi.

„Gyvūnus apžiūrėję veterinarai gali nustatyti, kurie šunys laukiasi palikuonių, kurie yra neseniai gimdę, ir bus aišku, apie ką kalbame. Tačiau iš patirties sakau, kad tokiomis klaikiomis sąlygomis gyvūnus laikyti gali tik tie, kuriems tai tik biznis, dažniausiai nelegalus jų dauginimas. Tokie žmonės turėtų netekti teisės laikyti gyvūnus apskritai, tad tikiuosi, kad tokius atvejus matydami Seimo nariai supras pataisos dėl papildomos poveikio priemonės draudimo laikyti gyvūnus iki 5 metų tiems, kas su jais žiauriai elgėsi, priėmimo būtinybę, ir, atėjus laikui, tikimės jau šį rudenį, susirinks balsuoti už jos priėmimą“, – sako ji.

Klaipėdos „Nuarui“ tai – daugelį metų žinoma veisykla

Į pasirodžiusį įrašą sureagavo ir Klaipėdos „Nuaras“, kurio darbuotojai teigia, jog nuotraukose matomas sandėlis su narvuose laikomais gyvūnais – jiems jau daugelį metų žinoma gyvūnų veisykla.

„Labai džiaugiamės, kad šį kartą susirinkusios organizacijos laikėsi vieningai. Kol kas Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nemato, kad gyvūnams čia būtų blogai. Visi bandome įtikinti, jog jie pažiūrėtų atidžiau. Manome, kad gyvūnai čia negali likti net savaitgaliui. Mūsų nuomone, kai kuriems gyvūnams gresia žūtis. Sąlygos akivaizdžiai neatitinka jokių normų“, – skelbiama Klaipėdos „Nuaro“ puslapyje.

Jų žiniomis, dalis sandėlyje laikomų gyvūnų gyvūnų yra čipuoti, registruoti kitų žmonių vardu.

„Mes labai tikimės, jog šį kartą šis pūlinys bus išgyvendintas visiems laikams ir gyvūnai čia nebegrįš. Pažadame dėti visas pastangas“, – skelbia „Nuaras“.