Žiaurios pjautynės pasibaigė tragiškai

Visa tai nutiko birželio 26 d., 20 val., viename iš Klaipėdos paplūdimių – 1-oje Melnragėje. Pačios Alinos augintinė, buvusi ant šeimininkės rankų, laimei, liko sveika ir gyva. Vis dėlto, moteris suprato, kad netoliese įvykusios žiaurios pjautynės vos per plauką nepražudė ir jos kalytės.

„Buvo labai ramus, saulėtas vakaras, sėdėjome su šeima prie jūros su mūsų šuniuku, kuris buvo suvyniotas į megztinį nes buvo sušlapęs ir laikėme jį ant rankų. Tuomet priešais mus paplūdimiu praėjo dvi moterys su savo šuniuku, dar nusistebėjau kokio mielumo šunelis, nes ėjo su išlindusiu per burnos šonelį liežuviuku ir toks baikštus, kad mus ratu apėjo ir nesitraukė nuo šeimininkės kojų.

Tada nuo molo pusės parbėgo palaidas agresyvus šuo, maždaug 2,5-3 metrų atstumu nuo savo šeimininkų. Jis jau norėjo griebti mūsiškei už galvos, bet, ačiū Dievui, spėjome savąją nuo jo nusukti“, – lemtingo vakaro prisiminimais su DELFI dalinasi Alina.

Vis dėlto, agresyvus šuo netrukus pastebėjo kitą šunelį, kurį čiupo iš nugaros ir puolė draskyti. Puolamo gyvūno šeimininkė pradėjo plėšti savo augintinį iš pikto šuns nasrų.

„Šunelis nukrito ant žemės. Tuo pat metu agresyvaus šuns šeimininkai bandė pagauti gyvūną ir uždėti jam pavadį, bet nesėkmingai. Jis vėl nuo žemės pakėlė jau nejudantį šunį ir kandžiojo galvytę, lyg tai butų žaislas. Moteris, visa kruvina ir ištikta šoko, negalėjo nieko pasakyti. Jos dukra verkė ir taip pat neištarė nė žodžio, o šie, treningais pasipuošę veikėjai, jau sukosi ir ėjo iš paplūdimio“, – pasibaisėjusi aiškina moteris.

Alina sustabdė bėglius ir kartu su nukentėjusiomis iškvietė policiją.

„Jie absoliučiai nereagavo į situaciją, keiksnojosi necenzūriniais žodžiais. Amžiną atilsį tam šuneliui, Deizė, kaip minėjo šeimininkė, blogų žmonių jau kartą buvo nešama žudyti, ir šios moterys ją išgelbėjo, priglaudė ir be proto mylėjo. Nemoku apsakyti to skausmo, kurį turėjo išgyventi šios dvi vargšės moterys.

Kalti vienareikšmiškai yra šeimininkai! Nėra jokio logiško paaiškinimo, kaip galima tokio dydžio, agresyvų šunį vedžioti be pavadžio ir be antsnukio! Tai juk galėjo būti ir vaikas, statantis smėlio pilį. Tai tik kelių sekundžių reikalas. Man protu nesuvokiama ši situacija“, – piktinasi moteris.

Alina savo įrašu teigė norinti įspėti visus šunų šeimininkus, kokie pavojai gali jų tykoti. Paviešinusi nuotraukas, moteris tikisi, kad pavyks atpažinti mažą šuniuką sudraskiusio šuns šeimininkus. Moters teigimu, šie atsakomybės prisiimti net neketino.

„Šitie bejausmiai padarai, kurie norėjo pabėgti ir dar keiksnojosi ant tų vargšių moterų, savo atsiims visomis prasmėmis. Tuo aš kartu su jumis jau pasirūpinsiu. Policija atvyko, pareiškimai parašyti, visa kita padaro viešumas šiais laikais“, – įrašė skelbė Alina.

Moteris neklydo: netrukus atsirado žmonių, nuotraukose atpažinusių įtariamuosius.

Už pasekmes atsakys agresyvaus gyvūno šeimininkas

Pareigūnams parašytas ne vienas pareiškimas – tuo pasirūpino ir kiti feisbuko vartotojai, norintys šioje istorijoje teisybės. Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos (LGTAO) vadovė Brigita Kymantaitė paneigia komentatorių išsakytus nuogąstavimus, kad agresyvus gyvūnas gali būti užmigdytas. Anot jos, už šuns sukeltas pasekmes atsakyti teks tik šeimininkams.

„Tokiu atveju reikia kreiptis dėl žalos atlyginimo. Tas asmuo, kuris neprižiūrėjo savo šuns, turi būti baudžiamas. Tik norėčiau pabrėžti, kad tai nėra kovinių šunų problema – bet kuris šuo gali papjauti kitą šunį. Tai gali padaryti ir vokiečių aviganis, ir bet kurios kitos veislės šuo. Tai yra instinktai, kuriuos šeimininkas privalo suvaldyti“, – aiškina B. Kymantaitė.

LGTAO vadovė perspėja, kad kiekvienas savininkas turi įvertinti savo šunį. Tokiems nelaimingiems atsitikimams kelią užkertą apsaugos priemonės – antsnukis, vedžiojimas su antkakliu ir pavadėliu.

Alinos pasidalintose nuotraukose galima matyti, kad minėtas agresyvus šuo vedamas už pavadėlio. Svarbu žinoti, kad kartais tokios nelaimės atsitinka ir dėl to, kad mažųjų šuniukų savininkai nemato prasmės augintinį vedžioti už pavadėlio ar dėti jam antsnukį.

„Tai yra mano, kaip savininko, atsakomybė. Jei aš to nedarau, yra teisės aktai, pagal kuriuos žmogus yra baudžiamas. Šuns savininkas turi atlyginti nukentėjusiam asmeniui padarytą žalą – ar tai būtų moralinė žala, ar atlyginimas už prarastą gyvūną, ar gydymo išlaidos.

O ar esamos baudos išties sustabdo nuo tokių įvykių pasikartojimo? B. Kymantaitės teigimu, tokiu atveju nepadėtų net ir gyvūno konfiskavimas iš jo suvaldyti nesugebėjusių šeimininkų.

„Teisės aktas leidžia pagal tokias aplinkybes konfiskuoti gyvūnus, pareigūnai turi teisę įvertinti situaciją. Kitas šeimininkas, nors ir aplaidžiai pasielgęs, atgailauja, nori atlyginti žalą ir supranta, kad situacija tikrai yra bloga. Konfiskuoti – ne išeitis, nes niekada nežinai, pas ką kitą papuls tas konfiskuotas šuo. Ar tas žmogus tikrai geriau jį prižiūrėtų? Teisė pritaikoma individualiai“, – aiškina B. Kymantaitė.

Klaipėdos policijos komisariato pareigūnai patvirtina, kad yra gavę pranešimą apie sudraskytą šuniuką I Melnragės paplūdimyje. Patrulių rinktinės pareigūnai buvo nuvykę į įvykio vietą,
priėmė pareiškimą. Pareigūnai aiškinasi įvykio aplinkybes. Nustačius
visas su įvykiu susijusias detales, bus galima pasakyti, kokios sankcijos
gresia užpuolusiojo šuns šeimininkams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (203)