Druskininkų savivaldybei gal tai bus naujiena, bet avims nereikia ugnies šou, fejerverkų ar lazerių, visa tai joms kelia stresą ir baimę. Su visa pagarba Vidui Bareikiui, jas gąsdina ir jo koncertas.

Druskininkų savivaldybė dar 2019 metais buvo kritikuota, kad prakartėlėje laikė asiliuką ir avis. Lietuvos Žaliųjų partijos atstovai prie prakartėlės suorganizavo protestą, bet panašu, kad savivaldybė susiprato – gyvūnai buvo dar prieš jį išvežti ir tais metais jau nebegrįžo. Tada net Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) kritikavo tokį elgesį su gyvūnais ir skatino gyvų prakartėlių neįrenginėti.
Prakartėlė su gyvomis avimis Druskininkuose

VMVT, turėdama galią ir teisę žiaurų elgesį su gyvūnais sustabdyti, geriausiu atveju jį kiek pakritikuoja, bet realių veiksmų nesiima. Svarbu suprasti, kad būtent ši tarnyba išduoda leidimus renginiams su gyvūnais. Tai jie privalo užtikrinti, kad tai, kas kenkia gyvūnams, nebūtų leidžiama.
Paaiškinkit man kas nors, prašau, kaip valstybės veterinarai gali patvirtinti renginį, kuriame avys laikomos šalia fejerverkų, ugnies šou, didelio koncerto? Kurioje vietoje leidžiant tai daryti atsižvelgiama į Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatyme apibrėžiamą žiaurų elgesį su gyvūnais ir straipsnį, sakantį, kad „gyvūnų naudojimas <...> renginiuose, jeigu dėl to gyvūnams sukeliamas skausmas, baimė, kančia“ laikomas žiauriu elgesiu su jais?
Gabrielė Vaitkevičiūtė, nuotr. autorius Nikita Ševcov

Mes mokame atlyginimus veterinarams, kurie leidžia gyvūnus naudoti bet kaip bet kam bet kuriame renginyje. Kai iškyla koks nors skandalas, pavyzdžiui, batų dėžės dydžio narvuose parodoje „Vilnius Outlet“ laikomi triušiai ar prie Seimo ir Vyriausybės ūkininkų tempiami maži veršiukai, VMVT tik paskėsčioja rankomis. Neva tai nėra reikalavimų gyvūnų naudojimui renginiuose. Jie nieko negali padaryti. Bet kas, jeigu ne jie, tuos reikalavimus turėtų parašyti? Jeigu VMVT nežino, kaip parašyti reikalavimus, kurie apsaugotų gyvūnus, protingiau būtų tiesiog nesuteikti leidimų bet kam bet ką daryti su gyvūnais.

O kol VMVT nedaro nieko, belieka tikėtis, jog kitos savivaldybės gyvūnų į prakartėles netemps ir šventinę nuotaiką kurs gyvūnų statulomis.