Apsilankymas zoologijos sode sukėlė pasipiktinimą

Jonušų kaime esančiame Klaipėdos zoologijos sode apsilankiusi Marija pasibaisėjo ten pamatytu reginiu – žaizdomis nusėtas kapucinų beždžiones.

„Jau virš paros praėjo po apsilankymo zoologijos sode, o vis prieš akis stovi kraupus vaizdas. Dvejojau, viešinti vaizdo įrašą, ar ne. Labai gaila beždžionėlių. Beveik visų mažylių kūnai yra padengti šašais“, – dalindamasi nuotraukomis ir vaizdo įrašais, feisbuke rašė moteris.

Netrukus šis įrašas išplito gyvūnų mylėtojų grupėse, kurių nariai neslėpė pasipiktinimo gyvūnų laikymo sąlygomis zoologijos sode ir suskubo kreiptis į gyvūnų gerove besirūpinančias institucijas. „Atvirai kankinami gyvūnai, siaubas“, – baisėjosi komentatoriai ir dalinosi panašiomis patirtimis zoologijos sode.

„Jau seniai šį zoologijos sodą reikia uždaryti. Gyvūnų laikymo sąlygos baisios, voljerai maži, nevalyti, nepritaikyti gyvūnams ir nesaugūs. Kvapas zoologijos sode baisus“, – po įrašu piktinosi komentatorė.

Nors komentatoriai spėliojo, jog gyvūnai serga kokia nors liga, su žurnalistais kalbėjęs Klaipėdos zoologijos sodo savininkas Edvardas Legeckas aiškino, jog tai – ne liga, o natūralios beždžionių hierarchijos kovos, kurių metu gyvūnai vieni kitus sužaloja.

Anot jo, ši sumaištis kilo tuomet, kai į sodą atvyko penkios naujos patelės iš Čekijos, o tokie jų tarpusavio santykiai truks apie metus laiko.

„Iš dviejų bandų padaryta viena banda ir vadovaujantis patinas reguliuoja savo hierarchijos laiptelius – mažiausius patinukus siunčia į apačią. Pavyzdžiui, penkios patelės, kurias mes įleidome, yra nėščios. Kai patelės atsiveda vaikų, patinas juos užmuša, nes jaunikliai yra ne jo. Ir taip bus dar keturioms patelėms. Jų auklėjimas – tik kandžiojimas ir gnaibymas. Karas vyks, kol bandoje neįsigalės hierarchija“, – portalui diena.lt aiškino E. Legeckas.
Beždžionės, asociatyvi nuortauka

Taip pat jis pridėjo, kad gyvūnų išskirti neketina – tarp jų vykstančios kovos yra natūralus procesas, o rudenį gyvūnai atsigaus ir sugis jų žaizdos.

Kol kas tolesnių savo planų DELFI žurnalistams E. Legeckas neįvardijo, tačiau žadėjo pokalbiui rasti laiko vėliau.

Nurodė užtikrinti, kad gyvūnai gautų reikiamą gydymą ir priežiūrą

VMVT patvirtina, kad birželio 3 d. gavo pranešimą dėl galimo gyvūnų gerovės pažeidimo Klaipėdos zoologijos sode. Birželio 4 d. Klaipėdos VMVT inspektoriai atliko patikrinimą pranešimo aplinkybėms įvertinti.

VMVT patikrinimo metu nustatyta, kad beždžionių voljere šiuo metu laikoma 11 kapucinų veislės beždžionių, iš jų 6 patelės, 4 patinai ir vienas jauniklis patinėlis.

Kaip praneša Klaipėdos VMVT vyriausioji veterinarijos gydytoja-inspektorė Ilona Urbotienė, pagal pateiktus atsakingų zoologijos sodo atstovų paaiškinimus, penkios patelės ir jauniklis įsigyti praėjusių metų lapkričio mėnesį.

Šaltuoju metų laiku jie buvo patalpinti vidaus patalpose, kartu su jose jau anksčiau gyvenusiomis beždžionėmis. Tuo laiku gyvūnų elgesio pokyčių nebuvo pastebėta, tačiau, išleidus juos į erdvų lauko voljerą, patinai ėmė kovoti dėl hierarchinės padėties būryje, todėl atsirado minėti sužalojimai.

„Patikrinimo metu, stebint beždžiones, konkurencijos nebuvo pastebėta, agresijos gyvūnai neberodė. Apžiūrėjus beždžiones, kelioms pastebėtos žaizdos ir vietomis nupešti plaukai. Labiausiai žaizdoti – 3 patinėliai, turintys sužalojimus nugaros ir galvos srityse, bei kelios patelės, kurioms išpešta šoninių plaukų“, – teigia I. Urbotienė.

Anot jos, apžiūrėjus kitus Klaipėdos zoologijos sodo gyvūnus, sergančių ar žaizdotų nepastebėta. Voljerai, aptvarai ir kita laikymo įranga tvarkinga. Ruošiamos naujos gyvūnų laikymo vietos.
Klaipėdos zoologijos sodas

„Įvertinus situaciją, kad hierarchija grupėje šiuo metu jau nusistovėjusi, o atskyrus gyvūnus situacija gali kartotis, zoologijos sodo atsakingam asmeniui nurodyta užtikrinti, kad sužeisti gyvūnai gautų reikiamą veterinarinį gydymą ir priežiūrą“, – teigia I. Urbotienė.

Situacijos įvertinimui ir tolimesniems veiksmams patikrinimo metu surinka informacija perduota Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijai.