Per 2023 metus VGŽIM žengė didelį žingsnį, pabaigęs ilgai laukto Lietuvos žydų kultūros ir tapatybės muziejaus rekonstrukcijos ir ekspozicinių erdvių įrengimo darbus, duris lankytojams jis pravers sausio 18-ąją. Netrukus prasidės Lietuvai itin svarbaus muziejaus, skirto Holokausto Lietuvoje ir Vilniaus geto istorijai, statybos darbai.

„Šios palankios aplinkybės sudarė sąlygas drauge su komanda permąstyti mūsų muziejaus vizualinį turinį ir atlikti pakeitimus. Esu tikras, kad naujo logotipo autorei, pasaulyje pripažinto dailininko dukrai Danielai Bak pavyko įgyvendinti mūsų pretenzingą užduotį. Muziejus save pozicionuoja per atvirumą ir litvakų istoriją. Tikimės, kad naujo logotipo vizualinis sprendimas sulauks muziejaus lankytojų – esamų ir būsimų – pozityvių atsiliepimų, leis aiškiau identifikuoti muziejų, jo ekspozicijų ir siūlomų edukacijų turinį“, – teigia VGŽIM direktorius dr. Simonas Strelcovas.

Paprašyta sukurti logotipą muziejui, kurio vienas padalinių – Samuelio Bako muziejus, D. Bak teigia inspiracijos ieškojusi tėvo darbuose. „Logotipo dizainą įkvėpė Samuelio Bako temos, jo metaforos ir šmaikšti pasakojimo dvasia“, – teigia dukra.

Dizainerė panaudojusi simbolius, metaforas ir regimąsias iliuzijas, kurios sudaro tėvo kūrybos esmę. Logotipas vaizduoja architektūrinį Dovydo žvaigždės tūrį, simbolizuoja muziejų – fizinę buveinę, kuri atskleidžia litvakų kultūrą, istoriją ir tapatybę.

„Logotipo struktūra yra atvira ir kviečianti vidun. Kampuotos sienos atspindi įvairių atspalvių šviesą, tiek viduje, tiek išorėje, lyg atverdamos daugelį muziejaus veiklos perspektyvų, aspektų. Į žvaigždės formos statinį žvelgiama iš viršaus, toks santykis leidžia tyrinėti erdvę ir laiką, o atviros durys kviečia artimesnei pažinčiai“, – sako naujojo ženklo autorė.

 Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus logotipas

Pasak Danielos, „atviros durys“ iš tiesų yra trūkstama, nematoma siena. „Galime ją įsivaizduoti ir mintyse užbaigti žvaigždės formą. Taip pat šią struktūrą galima laikyti trūkstamos žydų bendruomenės dalies, sunaikintos per Holokaustą, metafora, – sako dizainerė. – Įsižiūrėję suprantame, kad Dovydo žvaigždės simbolis tėra tik optinė iliuzija, kurią suponuoja tarp geometrinių figūrų esanti erdvė.“

Pasak Danielos, atrodo, lyg simbolis egzistuotų vaizduotėje: geometrinės figūros nesusiliečia, o balti tarpai siurrealistiniam plevenančiam monumentui suteikia lengvumo.

„Tad Dovydo žvaigždės simbolis yra „paslėptas“, tik įsivaizduojamas – kaip ir ankstesniame muziejaus logotipe su juodų ir baltų formų tinkleliu. Toks „optinis žaidimas“, taip pat atskirų geometrinių formų naudojimas sukuria įdomią senojo ir naujojo logotipo sąsają“, – tvirtina autorė.
D. Bak kuria vaizdinę įmonių, prekių ženklų, produktų ir renginių tapatybę. Ji yra dirbusi su tokiais pasauliniais vardais kaip „Orange“, „Arte“, „Michelin“, „Canal+“, „Polaroid“, „Sony Music“, Paryžiaus nacionalinis gamtos mokslų muziejus ir daugeliu kitų.

Daniela gimė Romoje menininkų šeimoje, augo Italijoje, Izraelyje, Niujorke ir Prancūzijoje. Po dvejų privalomosios tarnybos metų Izraelio kariuomenėje studijavo filosofiją ir meno istoriją Tel Avivo universitete. 1985 metais, įgijusi magistro laipsnį, baigė Penningheno dizaino mokyklą Paryžiuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)