Į žolynų pažinimo kelionę

Rugpjūčio 15 d. (antradienis), VU Botanikos sode Kairėnuose nuo 12 val.

Vilniaus universiteto (VU) Botanikos sodas drauge su Lietuvos fitoterapijos asociacija jau antrus metus kviečia švęsti Žolines ir kartu leistis į žolynų pažinimo kelionę. Šventės programoje – puokštė įvairiausių renginių.

VU Botanikos sodas lankytojams paruošė staigmeną – daugiau kaip 100 skirtingų skonių ir kvapų mėtų parodą bei aromatingiausios mėtos rinkimus. Šventės lankytojų laukia „Jausmės“ ir „Baltojo kiro“ koncertai, šurmuliuos kermošius, vyks kūrybinių dirbtuvių dūzgės ir turiningos ekskursijos sode.
„Žolinėk’ 23“

Renginio dalyviai turės galimybę patys pasigaminti žolelių arbatos, iš etnologės Gražinos Kadžytės išgirs netikėčiausių istorijų apie vaistažoles. Lankytojai galės įsitraukti į amatininkų dirbtuves, kur pasisems ne tik praktinių įgūdžių, bet ir gilinsis į vaistažolių savybes bei galias, kurias ypač vertino senovės lietuviai.
„Žolinėk’ 23“

Šventėje į kvapnių arbatų degustacijas pakvies senąsias tradicijas puoselėjantis Švenčionių vaistažolių fabrikas, šiemet minintis 140 metų jubiliejų. Ta proga bus atidaryta paroda, kurioje lankytojai sužinos apie permainingą fabriko istoriją, išvys unikalų nuotraukų archyvą. Šventės dalyviai galės įsiklausyti į praeities pasakojimus bei patirti, kaip tradicijos ir vertybės buvo perduodamos iš kartos į kartą.
Išsami rugpjūčio 15-osios „Žolinėk’ 23“ programa ČIA.
Žolinė (Rimgaudo Žaltausko nuotr.)

Lietuvos liaudies buities muziejuje, Rumšiškėse nuo 12 val.
Žolinės šventadienis Lietuvos liaudies buities muziejuje (L. Lekavičiaus g. 2, Rumšiškės) bus pradėtas minėti 12 val. iškilmingomis šventomis mišiomis muziejaus miestelio bažnyčioje, kur bus pašventinti žolynai ir derlius, o po bažnytinių atlaidų – šventinė eisena Aukštaitijon į pakermošio linksmybes.
Žolinė (Renatos Adomavičienės nuotr.)

Sutartinės ir romansai, meistravimai, skanavimai, uostymai ir ragavimai, varžytuvės, labirintas ir šokiai, kelionės arkliais ir net laiku į šimtmečio praeitį ir susitikimas su garsiu papročių žinovu Libertu Klimka.

Visa renginio programa ČIA.

Nuo tradicinių apeigų iki jodinėjimo žirgais

Rugpjūčio 15 d. (antradienį) 17 val. Žaliūkių malūnininko sodyboje (Architektų g. 73, Šiauliai)

Žolynų turgelis, jojimo žemaitukų žirgais pamokos, šventinės Žolinės apeigos, edukaciniai žaidimai, vaišinimas naujo derliaus duona, liaudiška vakaronė su ansambliais. Įėjimas nemokamas.

Šventę pradės dainininkai ir giedoriai iš Kirnaičių (Joniškio r.). „Kaimo giedoriai“ supažindins su senosiomis giesmėmis, kurios bus skirtos Švenčiausiosios Mergelės Marijos garbei, o folkloro ansamblis „Klėčia“ pristatys Žiemgalos krašto folklorą. Atvyks ir Žemaitijos dainininkai ir muzikantai „Ramočia“ iš Kelmės, paruošę autentiškų, iš kartos į kartą perduodamų, atspindinčių glaudų ryšį su gimtąja žeme ir tautos papročiais, žemaitiškų dainų, šokių, ratelių programą. Dainomis, romansais bei skambiomis melodijomis džiugins „Tyrulė“ iš Tyrulių, Radviliškio r.
Žolinė (E. Tamošiūno nuotr.)

Šventėje lankysis svečiai iš Vilniaus – pirmą kartą į sodybą atvyks kolektyvas „Svirtis“. Šis jaunas ansamblis atlieka įvairių Lietuvos regionų ir kitų tautų folkloro dainas, pritardamas joms kanklių, būgnų, lumzdelio, dūdmaišio ir kitų instrumentų skambesiu.

Jau tapo tradicija, kad kiekvienais metais per Žolinę Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos Botanikos sode (Paitaičių g. 4, Šiauliai) veikia parodos iš Šiaulių „Aušros“ muziejaus rinkinių. Šiais metais lankytojų lauks tradicinių muzikos instrumentų paroda „Miške su vėju dejuoja, namie – dainuoja“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją