Ką darytume, jei vieną dieną mus pradėtų valdyti gyvūnai? Kaip tokioje nenuspėjamoje situacijoje keistųsi mūsų elgesys? Spektaklyje „Šuo ir beždžionė“ persipina du kardinaliai skirtingi poliai – šuo kaip ištikimybės, noro paklusti simbolis ir nepažabojama anarchija, noras valdyti bet kokiomis priemonėmis, pasireiškiantys beždžionės pavidalu. Ar šį kūrinį galime laikyti viena XX amžiaus distopijų? O galbūt šis spektaklis apie mūsų laiką, kai globalių negandų akivaizdoje pasaulio pabaiga jau nebeatrodo utopija?

„Šiuo metu visame pasaulyje yra kilusi pakankamai nervinga atmosfera. F. Tuglasas savo kūrinį parašė prieš pat Pirmąjį pasaulinį karą, tuo metu atmosfera taip pat buvo labai įtempta ir nervinga. Tad šiandienos atmosfera gana primena Tuglaso laikų nuotaikas. Niekas nežino, kokia bus ateitis, išnyksta tikrumo jausmas. Kita vertus, galbūt šiandien situacija šiek tiek lengvesnė, nes esama tarptautinės pagalbos“, – apie spektaklio ir šiandienos sąsajas pasakoja režisierius P. Pedajas.

„Šis spektaklis – treniruotė, leidžianti mankštinti smegenėles. Kūnu mano amžiuje nieko nesudominsi, specialiais triukais taip pat nepapirksi. Man įdomu, kaip mąstoma. Su publika reikėtų dalintis savo suvokimu. Režisierius Priitas Pedajas sako, kad viskas labai paprasta, nieko nereikia daryti. Bet iki to „nieko nereikia daryti“ – labai ilgas kelias. Taip, mūsų egzistencijoje viskas paprasta, bet kažkurią akimirką nori nenori turi padaryti sprendimą. O protas – didžiausias spekuliantas, suvedžiotojas. Jo suvedžiotas gali iš akių išleisti netgi spektaklio eigą. O jei pasimeta aktorius, ką bekalbėti apie žiūrovą?“, – apie spektaklio „Šuo ir beždžionė“ gimimą pasakoja aktorė E. Mikulionytė.

Spektaklyje vaidmenis kuria skirtingų kartų aktorių komanda. Tai iš ankstesnių Oskaro Koršunovo spektaklių puikiai žinoma E. Mikulionytė, Lietuvos kino ekranuose dažnai matomas S. Siparis ir jaunosios kartos aktorius, O. Koršunovo mokinys K. Norvilas. Spektaklio muziką parinko pats režisierius. Kostiumų ir scenografijos autorė – Aleksandra Jacovskytė.

„Priitas yra „kosminis“, tikras meistras. Sėdi ir tyli, bet supranti, ko reikalauja. Jis labai dažnai sako: „Čia gi lengva, nieko nereikia, paprasta.“ Tai aš jam ir pasakiau: „Lengva pasakyti, sunku padaryti.“ Nieko nedaryti! (juokiasi) “, – spektaklio gimimą prisimena E. Mikulionytė.

Papildomi „Šuo ir beždžionė“ (rež. Priit Pedajas) spektakliai – jau spalio 29-30 d., OKT studijoje (Ašmenos g. 8, Vilnius). Pradžia 19 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją