Pasak Vyriausybės spaudos tarnybos pranešimo, abu premijuotieji yra žinomi ne tik kaip lietuvių tradicinės muzikos tyrinėtojai bei propaguotojai, tačiau ir kaip ansamblių vadovai, puikūs folkloro atlikėjai bei interpretuotojai.

Ši premija jiems skirta už pastarųjų penkerių metų mokslinę ir visuomeninę veiklą etninės kultūros srityje.

Valstybinė J.Basanavičiaus premija nuo 1992 metų skiriama kasmet už reikšmingiausius paskutiniųjų 5 metų Lietuvoje ir užsienyje gyvenančių lietuvių darbus, susijusius su etninės kultūros plėtojimu, puoselėjimu, ugdymu ir tyrinėjimu, taip pat kūrybinę ir mokslinę veiklą etninės kultūros srityje.

J.Basanavičiaus premija skiriama kasmet iki lapkričio 15 dienos, o įteikiama lapkričio 23-ąją - J.Basanavičiaus gimimo dieną. Šios premijos dydis - 250 MGL ir šiuo metu sudaro 31 tūkst. 250 litų.

Premiją skiria Vyriausybė kultūros ministro teikimu, pritarus Lietuvos kultūros ir meno tarybai. Premija mokama iš Kultūros ministerijos asignavimų.

Trečiadienį ministrų kabinetas taip pat paskyrė šių metų Vyriausybės meno premijas aktoriui Vytautui Paukštei, rašytojui Valentinui Sventickui, dailininkui Aloyzui Stasiulevičiui, fleitininkui Algirdui Vizgirdai ir fotomenininkui Alfonsui Budvyčiui.

Vienos premijos vertė - 18 tūkst. 750 litų.

Šios premijos bus įteiktos kartu su J.Basanavičiaus premija.

Premijos skiriamos už reikšmingus Lietuvos menui ir kultūrai darbus. Į jas gali pretenduoti Lietuvos, Pasaulio lietuvių bendruomenės, užsienio šalių menininkai - pavieniai asmenys arba autorių kolektyvai.

Vyriausybės meno premijomis jau apdovanoti dirigentai Juozas Domarkas ir Saulius Sondeckis, dainininkė Giedrė Kaukaitė, rašytojai Petras Dirgėla ir Juozas Aputis, kompozitorius Feliksas Bajoras, aktoriai Rūta Staliliūnaitė, Eglė Gabrėnaitė ir Leonardas Zelčius bei kiti žymūs Lietuvos kultūros veikėjai.

Meno premijas 1997 metais įsteigė tuometinio premjero Gedimino Vagnoriaus vadovaujama Vyriausybė, o 1999 metais jų teikimas buvo sustabdytas. Šį rudenį premijų teikimą nuspręsta atnaujinti.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją