„Gavome Vyriausybės kanceliarijos atsakymą, kad nenumatoma steigti tokių specialių komisijų ir kad reikia koncentruotis į kiekvienos institucijos atsakomybę ir tą monitoringą vykdyti tiek, kiek leidžia visų tų institucijų kompetencijos ir galimybės“, – Eltai teigė V. Juozapaitis.

„Bet pokalbiai vyksta toliau ir šito klausimo tikrai nepaliekame kur nors stalčiuje“, – pridūrė jis.

Pasak jo, Vyriausybės kanceliarijos atsakyme išskirtinai pabrėžiama, jog užsieniečiams keliamus reikalavimus dėl teisinės padėties ir jų keliamos grėsmės valstybės saugumui vertinimą atlieka Valstybės saugumo departamentas (VSD), o grėsmės viešajai tvarkai ir visuomenei – policija arba Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT). Todėl sprendimus uždrausti asmeniui atvykti į Lietuvą priimančios institucijos turėtų pačios pasirinkti tinkamiausius bendradarbiavimo bei keitimosi informacija mechanizmus.

„Tai yra tokia užuomina, kad VSD turėtų rodyti iniciatyvą (tikrinti atvykstančius atlikėjus – ELTA). (...) Iš tikrųjų – ar kompetentingi žmonės, pavyzdžiui, kad ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje, gali nuspręsti, ar vienas ar kitas asmuo kelia grėsmę mūsų nacionaliniam saugumui, ar ne? Bet kuriuo atveju, be VSD išvados tai turbūt sudėtinga padaryti“, – teigė V. Juozapaitis.

ELTA primena, kad Seimo Kultūros komitetas dar pernai gruodį keipėsi į Vyriausybę, prašant įsteigti komisiją, kuri vertintų į Lietuvą atvykstančius rusų atlikėjus. Siūlyta, kad tokią komisiją galėtų sudaryti Kultūros, Užsienio reikalų ir Vidaus reikalų ministerijų atstovai, o ekspertinį vertinimą pateikti galėtų VSD, Migracijos departamento bei policijos atstovai.

Taip pat siūlyta sudaryti rekomendacinį klausimyną, į kurį galėtų atsakyti organizatoriai, nurodydami, ar tas atlikėjas nėra prorusiškas.

Į Lietuvoje nepageidaujamų asmenų sąrašą jau yra įtraukti tokie Rusijos atlikėjai kaip Filipas Kirkorovas, Khabibas Šaripovas, Nataša Koroliova. Į šį sąrašą norėta įtraukti ir Rusijoje koncertuojančią ukrainiečių atlikėją Svitlaną Lobodą, tačiau tam 2022 metų pabaigoje Užsienio reikalų ministerija pripažino neradusi teisinio pagrindo.