„Tai pagrindinis klausimas, į kurį reikėjo atsakyti, nes būtent prielaida, kad medžiai neva auga ant pamatų ir stogo, todėl yra nesaugotini, buvo spekuliuojama teigiant, kad dėl to neva galima juos kirsti“, – skelbiama pranešime žiniasklaidai.

Pažymima, kad aplink paminklą esantys medžiai auga dirvožemyje, dalis jų jau brandūs ir daugiau nebesiplės.

„Paprastasis klevas, augantis šalia Geležinkelio valdybos pastato, pamatui ir pačiam pastatui neigiamos įtakos nedaro (...) Klevas jau yra pasiekęs savo brandą ir ženkliai nebesiplės, jo polajui trukdo pristatyta laiptų sienelė (nelegalios statybos kultūros paveldo objekte padariniai), būtina ieškoti kito konstrukcinio sprendimo“, – dalijamasi ekspertizę atlikusių arboristų išvadomis.

„Rekomenduojama izoliuoti vieną nedidelio skersmens klevo šaknį, besiremiančią į dėl pastato nepriežiūros trupantį ir yrantį pamatą, kas neturės įtakos medžio fiziologinei būklei“, – pažymima pranešime.

Taip pat nustatyta, kad kritinės įtakos išorinei atraminei sienai kaštonai, augantys nuo J. Basanavičiaus gatvės pusės, nedaro, skelbiama ekspertų išvadose.

„Kad atraminė siena pasvirusi, buvo užfiksuota jau 2012 m., prastą jos būklę lėmė (...) ilgametė kultūros paveldo objekto nepriežiūra (…) bei terasoje suformuotas nuolydis, įrengta kietoji danga (...) ir neveikiantis lietaus drenažas (užsikimšęs latakas)“, – skelbiama arboristų išvadose.

Pažymima, kad žala kultūros paveldo objektui ir medžiams buvo padaryta pakeitus terasos dangą, ji buvo užversta statybinėmis atliekomis, užpilta betonu, o paviršiuje suklotos plytelės.

„Tuo metu buvo sužalotas medžių šaknynas, jis liko įspraustas ir užspaustas itin siaurame plote ir neturi jokios galimybės plėstis į terasos pusę, negali visavertiškai vystytis“, – rašoma pranešime žiniasklaidai.

Pateikė rekomendacijas

Medžių ekspertizę atlikę specialistai taip pat pateikė rekomendacijas, kaip toliau galima būtų prižiūrėti tiek skvere esančius augalus, tiek pagerinti statinių būklę.

„Atlikti augaviečių gerinimo darbus – iš terasos privaloma pašalinti kietąsias dangas (plyteles ir betono sluoksnį), medžių šaknyną ribojančius betoninius bortelius, statybinį techninį gruntą ir pakeisti jį juodžemiu, atidengti šaknų kaklelius, pašalinti kamienus smaugiančias šaknis, mulčiuoti.

Dangų šalinimo darbus atlikti rankiniu būdu, išsaugant medžių šaknų tinklą; sutvarkyti lietaus kanalizaciją terasoje; mūro konstrukcijas izoliuoti nuo drėgmės ir sąlyčio su medžių šaknynu; atlikti medžių lajų stabilizaciją genint; kontroliuoti esamų želdinių plėtrą terasoje; kaukazinei slyvai suteikti medžio senolio statusą – šis želdinys ypatingas dėl amžiaus, kamieno skersmens, ekologinės vertės“, – pažymima pranešime žiniasklaidai.

Dėl medžių ateities kels diskusijas

Vis dėlto, arboristų išvados dar nenulemia medžių likimo, pažymima pranešime žiniasklaidai.
„Siūlysime kartu su Vilniaus miesto savivaldybės administracija organizuoti viešą renginį, kuriame išsamiai išdiskutuosime želdinių būklės ekspertizės rezultatus ir sprendinius dėl skvero medžių gerovės“, – teigia suinteresuotos visuomenės grupės atstovės Olga Vėbrienė ir Joana Staniulionytė.

O. Vėbrienė pažymi, kad svarbu, jog pavyko išsiaiškinti ne tik medžių būklę, bet ir jų perspektyvą – kad šie gali augti.

„Svarbiausia atsakyta, kad medžiai auga ne ant pamatų. Ir ne ant stogo. Nes tiek savivaldybė, tiek Kultūros paveldo departamentas sakė, kad medžiai neva yra nesaugotini ir dėl to neva galima juos kirsti“, – teigia O. Vėbrienė.

ELTA primena, kad liepos mėnesį viešojoje erdvėje pasirodžius informacijai, jog Vilniuje, Naujamiestyje, planuojama pašalinti aplink prancūzų rašytojo R. Gary paminklą esančius 9 medžius, visuomenėje kilo pasipiktinimas.

Vilniaus miesto savivaldybės atstovų teigimu, miestas nesutiko su įmonės prašymu kirsti medžius, tačiau Vilniaus apygardos administracinis teismas patvirtino bendrovės teisę dar kartą kreiptis dėl medžių šalinimo.

V. Benkunskas pripažino, kad teisinių priemonių sostinės Basanavičiaus gatvėje planuojamiems kirsti medžiams išsaugoti nėra. Todėl, anot mero, savivaldybė sieks medžius pripažinti kultūros paveldo objektu – dėl to į Kultūros paveldo departamentą, pasak V. Benkunsko, jau kreipėsi Kultūros ministras Simonas Kairys.

Tuo metu medžių kirtimą planuojanti atlikti bendrovė „Dobilo daigas“ organizavo susitikimą su gyventojais. Naujame apželdinimo projekte šalia pastatų numatyta pasodinti medelių bei krūmų, įrengti augalų vazonus.

Situacijos patikrinimą, po kurio bus sprendžiama, ar taikyti viešojo intereso gynimo priemones, atlieka prokuratūra.