Vertingas Vilniaus palaikymas Taivanui

Vilnius – vienas iš labiausiai Taivaną palaikančių miestų visame pasaulyje. Lietuvos sostinėje užgimė įvairios iniciatyvos, o miestiečiai ir miesto svečiai rodo vis didesnį susidomėjimą šia šalimi bei jos valstybingumo siekiais. Pasak konferencijos organizatorės, Pasaulinės Taivano asociacijų federacijos prezidentės Pey-Fen Fuh, Lietuvos sostinė renginiui pasirinkta neatsitiktinai.

„Vilnius konferencijai „Demokratinėms šalims kylantys iššūkiai ir bendradarbiavimo galimybės geopolitiniame kontekste“ buvo pasirinktas dėl jo istorinės svarbos ir neblėstančio palaikymo Taivanui. Be to, 2023 m. minimos Vilniaus 700-osios įkūrimo metinės, todėl renginio aktualumas dar labiau išauga. Džiaugiamės, kad Vilnius šiltai priėmė ir suteikė visas sąlygas jai įvykti“, – pabrėžia Pasaulinės Taivano asociacijų federacijos prezidentė Pey-Fen Fuh.

Lietuvos sostinė yra atviras, pasaulietiškas ir įvairiausias idėjas priimantis miestas. Pasak Vilniaus miesto turizmo ir verslo plėtros agentūros „Go Vilnius“ vadovės Ingos Romanovskienės, ši Vilniuje vyksianti konferencija ne tik prisidės prie Lietuvos ir Taivano bendradarbiavimo stiprinimo, bet ir padės dar viena forma paminėti miesto jubiliejų.

„Mums didelė garbė prisidėti prie bendradarbiavimą skatinančios konferencijos organizavimo. Džiaugiamės, kad šio renginio dalyviai pasirinko mūsų miestą aptarti visam pasauliui aktualias problemas. Ši konferencija – dar vienas būdas paminėti Vilniaus 700 jubiliejų, o žymaus rašytojo Wu Ming-Yi vizitas bus puiki dovana mieste gyvenantiems literatūros mėgėjams, padėsianti iš arčiau susipažinti su vieno žinomiausių Taivano autorių kūriniais“, – pažymi „Go Vilnius“ vadovė Inga Romanovskienė.

Konferencijos metu – garsaus rašytojo vizitas

Wu Ming-Yi – visame pasaulyje garsus rašytojas, profesorius bei aplinkosaugos aktyvistas, kuris laikomas vienu iš svarbiausių savo kartos Taivano balsų. Jo kūriniai šešis kartus laimėjo „Open Book“ apdovanojimus ir buvo išversti net į 20 užsienio kalbų. 2018 m. rašytojo novelė „Pavogtas dviratis“ pateko į visame pasaulyje garsių „Man Booker International“ tarptautinių apdovanojimų ilgąjį sąrašą, o novelė „The Man With The Compound eyes“ tapo viena pirmųjų Taivano novelių, išleistų didžiųjų anglakalbių knygų leidėjų. Pasak literatūros atstovės Rūtos Elijošaitytės–Kaikarės, šio rašytojo vizitas yra be galo svarbus lietuvių ir taivaniečių literatūros mainams.

„Vienas iš Vilniaus kaip UNESCO literatūros miesto tikslų yra ne tik pasakoti kitiems miestams bei šalims apie mūsų literatus ar literatūrą, bet ir vilniečius supažindinti su kitų šalių literatūra, o rašytojų vizitai yra puikus būdas tai padaryti. Rašytojas Wu Ming-Yi yra vienas svarbiausių ir labiausiai žinomų šiuolaikinių Taivano rašytojų. Taip pat jis yra universiteto profesorius ir aplinkosaugos aktyvistas, tad jo kūrinių temos dažniausiai yra susijusios su šia tema. Po to, kai rašytojo knyga „Pavogtas dviratis“ buvo nominuota „Man Booker International“ premijai, šis įvykis sukėlė diplomatines diskusijas bei Kinijos nepasitenkinimą, jog tik Taivanas buvo nurodytas kaip rašytojo kilmės šalis“, – pažymi „Vilnius UNESCO literatūros miestas“ vadovė Rūta Elijošaitytė–Kaikarė.

Susitikimui atminti – lentelė Literatų gatvėje

Lietuvos skaitytojams Taivano literatūra nėra gerai pažįstama, o knygynuose sunkiai rasime šioje šalyje gyvenančių autorių parašytų kūrinių. Anot R. Elijošaitytės–Kaikarės į Vilnių atvykstantį rašytoją skaitytojai galės pamatyti per vyksiančius renginius ir taip plačiau susipažinti su jo literatūra: „Vizito metu rašytojas dalyvaus dviejuose renginiuose – susitikime Vilniaus literatų namuose, kuris bus atviras visiems norintiems, tuo tarpu kitas susitikimas bus organizuojamas studentams, besidomintiems ne tik literatūra, bet ir ekologijos tematika.“

Wu Ming-Yi Vilniuje praleis net 700 valandų, taip siekiant pagerbti Vilniaus 700 metų jubiliejų. Apie šio rašytojo vizitą ateities kartoms primins vardinė lentelė, atsirasianti Literatų gatvėje. Šis Wu Ming-Yi vardo paminėjimas bus dekoruotas Taivano dizaino studijos „Timonium lake“ menininko Chia-Hsing Ho, kuris pasaulyje puikiai žinomas dėl savo tradicinių kaligrafinių šriftų elementų, vaizduojančių Taivano kultūros tradicijas.

Konferencija atlieps geopolitinius iššūkius

Konferencijos programoje numatytos diskusijos apims tokias temas kaip geopolitiniai iššūkiai, hibridinio karo pavojus bei socialinės medijos keliamos grėsmės. Pasak konferencijos organizatorės Pey-Fen Fuh, konferencija atlieps šių dienų aktualijas: „Pasaulis keičiasi drastiškai, o pandemijos ir karai nebėra tik abstraktūs terminai istorijos vadovėliuose, tai tampa realia grėsme. Kiekvieną dieną stebime krizių ir naujų galimybių atsiradimą, tad konferencija padės suprasti naująjį pasaulio kursą ir permąstyti kylančias krizines situacijas. Kaip niekada anksčiau turime išmokti su jomis kovoti ir pasinaudoti atsiveriančiomis galimybės, o visa to pagrindas – bendraminčių susivienijimas.“

Konferencijos organizatoriai siekia renginio dalyvius supažindinti su Lietuvos istorija ir į konferencijos programą integruoti įvairius tautinius akcentus. Pavyzdžiui, prieš prasidedant renginiui, pirmoji dalyvių vakarienė vyks Rotušėje, kur bus patiekti lietuviškos virtuvės patiekalai, o vėliau visi konferencijos delegatai bus supažindinti su Vilniumi ekskursijų metu. Po konferencijos svečiai turės galimybę ilgiau pasilikti sostinėje ir pažintinių turų metu išvysti kitus Lietuvos miestus, patirti išskirtinį Lietuvos gamtos grožį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją